Головна
>
Музика
>

Все, що потрібно знати про фестиваль Пожежа

Все, що потрібно знати про фестиваль Пожежа

7 квітня о 16:00 в Малій Опері (Дегтярівська, 5) відбудеться фестиваль Пожежа, цього разу з лайнапом з електронних музикантів. 

Лірум є інформаційним партнером події, тому напередодні івенту ми поспілкувалися з організаторами про історію створення фестивалю, процес планування та плани на майбутнє. 

Квитки — за посиланням

Фото: Дмитро Черніков

Як, де та коли створили Пожежу? 

Історія Пожежі розпочалася в стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де члени студентського парламенту Інституту філології створювали університетські вечірки та культурні заходи. Повномасштабне вторгнення змусило команду переосмислити масштаби їх задумів. Так, з передчуття змін і інтересу до української культури та любові студентів до творення чогось запального, з’явився проєкт Пожежа.

Фестиваль ставив перед собою завдання популяризувати українську музику та культуру. Це стало актуальним в контексті відмови від російськомовного продукту. Організатори хотіли, щоб український контент став основним, а не сприймався лише як аналог російському. 

І, на думку, організаторів, їм вдалося досягнути цієї мети, адже лайнап фестивалю оголошують поступово, але квитки все одно купують. Вони вважають, що це свідчить про те, що їм довіряють та передчасно знають, що на івенті їх чекає якісна українська музика.

Організацією Пожежі займаються четверо людей. Міша Юров — креативний директор, відповідає за технічні аспекти, вибір локацій, та комунікації. Іванка Гуменюк є кураторкою маркету на фестивалі, вона також створює пости, працює над ідеями та нововведеннями для фестивалю. Дизайнерка Настя Карацюпа відповідає за дизайн івенту. Нещодавно до команди також долучилася Настя Слєпцова, яка займається контентом для TikTok. 

Фото: Дмитро Черніков

Як обирали тему цьогорічного фестивалю? 

Існує дві версії, чому цьогорічна тема івенту — електронна музика. Офіційна версія — Міша поєднав естетику приміщення з його історією. Мала Опера раніше була Будинком культури трамвайників, тому театралізовані мотиви опери поєднали з  металічним звучанням артистів електронної сцени.

Неофіційна версія: рішення приймали виключно з естетичних вподобань команди. Організатори розповідають, що це стосується більшості івентів, які вони організовують: вони кличуть тих, кого справді слухають та люблять. На початкових стадіях організації фестивалю команда створює лонглист із виконавців, яких би хотіли запросити, а потім скорочують його, зважаючи на ряд критеріїв: тематика івенту, технічне забезпечення приміщення, гонорари артистів. 

Чим ще зайнятися на Пожежі, окрім лайвів? 

Окрім виступів артистів на першому поверсі Малої Опери буде відбуватися ярмарок українських брендів: від прикрас до килимів, свічок, картин тощо. Також, на згадку про подію, можна буде набити собі тату, адже на події буде тату-корнер із досвідченими майстринями. 

До речі, прибуток із продажів квитків та активностей фестивалю — це єдине фінансування івенту. Тому підтримайте ініціативу та купуйте квиток на Пожежу за посиланням.

Фото: Дмитро Черніков

Чого чекати від Пожежі в майбутньому? 

У майбутньому команда Пожежі хотіла б провести фестиваль просто неба. А також вони прагнуть, аби фестиваль стимулював ринок, а не тільки підлаштовувався під нього. Колись були ідеї відкрити свій бар/майданчик для виступів, але наразі в Україні цей ринок максимально нестабільний.

Також організатори думали над тим, аби записувати виступи та випускати лайви на стримінгових платформах. Ще в планах транслювати події онлайн, для цього Пожежі потрібні партнери. 

Найщасливіший момент команди Пожежі:

Торік 11 лютого на сцені Малої Опери виступав гурт Nazva. Раптом зала залилася червоним світлом.

«Я розумію, що зараз вони гратимуть пісню Дракон на біс. Я вибігаю з основної зали, біжу вузенькими сходами на балкон — там нікого з людей, лише камера, яка знімає всю подію. Стаю поряд і дивлюсь вниз: купа людей вмить здригається в суцільному танці — дракон! Я тоді чула Nazva вперше наживо, а пісню Дракон вони грали допрем’єрно. Тоді думала про прекрасність нашої культури та про радість від дійства Пожежі, відчувала сильну любов до всього і всіх», – ділиться дизайнерка Настя.

СММ-менеджерка Іванка каже, що найпам’ятніша подія — перша річниця на літньому фестивалі:

«Ми зібрали тоді понад 1200 людей. Коли ми виголошували промову, подякували артистам, що вони продовжують творити українською, слухачам, які підтримують і артистів, і український продукт. У цей момент прийшло усвідомлення, що ми робимо дійсно класну справу, що зараз перед нами стоїть повністю забита зала Collider, 1200 людей, і вони всі уважно і мовчки слухають те, що говоримо ми. Це просто почуття до мурашок, нічим не можна порівняти».

Фото: @elli_venger

Аби ви краще познайомилися з виконавцями лайнапу Пожежі, Лірум підготував серію матеріалів про кожного з них: Nahaba, Kurs Valüt, Ariadna, Badwor7h та Нестор (матеріал вийде згодом)


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: «Я думаю, що я вже втратив свій музичний потенціал трохи»: розмова з фронтменом гурту Скажи щось погане Артуром Ситніковим

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024