Головна
>
Література
>

«Чим Кропивницький гірше, ніж Львів?»: МУР анонсував тур Україною з мюзиклом «Ти [Романтика]»

«Чим Кропивницький гірше, ніж Львів?»: МУР анонсував тур Україною з мюзиклом «Ти [Романтика]»

23 квітня Жовтневому палаці в Києві відбулася премʼєра першого в історії мюзиклу «Ти [Романтика]» про розстріляне відродження від засновників освітнього проєкту МУР. Зі сцени палацу співзасновник проєкту Олександр Хоменко анонсував тур Україною, в межах якого вони планують відвідати 17 міст України.

Квитки можна придбати за посиланням.

«Мистецтво під час війни, воно все-таки рятує якимось чином. Ти приходиш у театральну залу і на півтори години ти не думаєш про війну. І це дуже, мені здається, круто, якщо вийде по країні, дати відчуття, що класики — вони живі. І тому, коли в усіх містах буде звучати поезія на площі, мені здається, що це дуже круто працює на ідею культурного відродження всієї нашої нації. Це продовження ідеї того, що українці зараз стали набагато більш культурно освіченою нацією, яка обожнює поезію, яка ходить в театр», — коментує режисер мюзиклу Олександр Хоменко.

Квитки на премʼєру в Києві були розкуплені за 15 годин від старту продажів, а Львівській опері — за добу. Мюзикл створений на основі альбому Ти [Романтика], що МУР випустив раніше. 

Виставу виконують 14 акторів, 12 танцівників та 5 live музикантів. Музику до мюзиклу написав Віктор Ткаченко, він же композитор альбому Ти [Романтика], режисером хореографії стала Інна Матюшина, а костюми для всієї трупи створювала студія Лесі Патоки

«Я переживала за те, щоб режисер не сказав, що я маю відновлювати естетику 30-х років в чистому її вигляді. І коли Саша Хоменко сказав: “Ні, ні, ні в якому разі, я не хочу робити там тридцяті, як вони виглядали, давай зробимо кожного героя. Важливо його зробити так, щоб він зчитувався і додати йому всіх цих смачних текстур, моментів, кольорів”. Він фактично дав мені робити те, що я люблю найбільше. Міксувати й показувати через сучасність, не втрачаючи основних посилів», — коментує художниця по костюмах Леся Патока.

У кінці вистави провели аукціон, відкривши збір на закупівлю книжок української літератури для деокупованих територій. Режисерську версію сценарію мюзиклу продали за 100 тисяч гривень. 

«Після ряду премʼєр Ти [Романтика] в Жовтневому палаці та Львівській опері МУР вирушає в тур Україною в повному складі аби сколихнути свідомість людей в кожному обласному центрі країни і підштовхнути українців цінувати свою ідентичність. Адже сто років тому нашу культуру намагалися розстріляти, а ми досі живі і творимо свою яскраву історію», — коментують організатори туру. 

Про створення альбому Ти [Романтика], паралелі подій епохи Розстріляного відродження і сьогодення, роботу з архівами та плани на майбутнє проєкту МУР читайте в нашому інтерв’ю зі співзасновниками та членами команди за посиланням.


МУР – творче об’єднання, що заснували у 2022 році, після повномасштабного вторгнення, Олександр Хоменко, Віктор Ткаченко та Микола Шмундир. Мета проєкту – актуалізація українських поетів і письменників. За два роки проєкт випустив три альбоми: МУР (Vol. 1), Захалявна книжечка та Ти [Романтика], з піснями на вірші Івана Франка, Василя Стуса, Василя Симоненка та інших українських письменників. МУР також знімає документальні відео про українську літературу та музику, що збирають мільйони переглядів у інстаграмі.


Читайте також: «Ніхто з тих, хто послухав альбом, не зможе змовчати»: що кажуть про альбом проєкту МУР «Ти [Романтика]»?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024