Головна
>
Музика
>

«Твоя кров така гірка»: слухаємо релізи другого тижня грудня

«Твоя кров така гірка»: слухаємо релізи другого тижня грудня

Різдвяний EP Христини Соловій, колаба Джозерс з Паліндромом, ремейк пісні хейтспіч та дебютний сингл Carpetman для Нацвідбору-2024. Нові релізи грудня коментують музична оглядачка Лєра Зданевич, журналістка Дарія Подвишенна, менеджерка з партнерств Настя Денеж, головний редактор Олексій Бондаренко, музична оглядачка, авторка каналу «Ковток» Настя Головань, новинарка Марічка Максимець.

Walakos — Now We Have Pain

Now we have pain — другий альбом Walakos. Виконавець описує реліз так: «Коли спаде дим і залишиться лише біль, найвірогідніше, він обере ознаки хронічного. Цей суттєвий елемент людського не дозволяє знаходитися в ілюзіях, закривати очі перед реальністю чи обманювати самого себе. Він вертає прямо в теперішній момент і зобов’язує бути чесним із собою. Незважаючи на невимовні переживання, ми відчуватимемо себе живими, як ніколи. Адже біль є властивістю живих і, отже, дієвих істот.»

Настя Денеж: «Перші треки цього альбому мені здалися доволі «рівними», в контексті цього альбому напевне краще сказати «хронічними», але були й композиції, які мені відгукнулися»

Huggen Luft — ГЕС (EP) 

Електронний дует Huggen Luft продовжує займатися дослідженням власної айдентики, емоційного досвіду і травм у новому проєкті ГЕС. Мініальбом складається з трьох треків, які в хронологічному порядку розповідають історію виконавців — від ностальгії за рідним місцем до нової реальності, де воно уже далеко позаду. 

Дарія Подвишенна: «Маю двоякі відчуття від цієї роботи. З одного боку, вона цікава, в ній досить непередбачуване експериментування зі звучанням, і вона дійсно створює візуалізацію. Вона не викликає тривожності, але зумовлює рефлексію, яку, мабуть, складно буде зрозуміти людині, яка не має екзистенційного досвіду проживання подібних історій»

Настя Денеж: «Як на мене, дуже гарна робота. Але тут варто зазначити, що я загалом люблю електронну музику. Мені завжди здається що вона йде не десь ззовні, наприклад: з навушників або колонок, а зсередини мене. І хочу додати, що може вона й не викликає тривожність, але тривожність, яка спала всередині мене, вона розбудила»

Христина Соловій — Різдвянії сни

«Цього релізу не мало бути з різних причин. Але те, що мені все-таки вдалося, попри все, його записати і видати — моє маленьке різдвяне диво. Тож ділюся з вами “Різдвяними снами”. Забирайте і грійтеся. Відправте близьким та далеким своїм. Хай це Різдво для всіх нас буде у свідомості і звʼязку з нашим корінням. А дії та помисли — линуть до тих, хто захищає нас, нашу землю, культуру, традиції», — прокоментувала реліз Христина Соловій.

Яна Ільків: «Мені цей альбом дуже приземлив і заспокоїв. Дуже приємне звучання, від нього правда зʼявляється відчуття свята і тепла».

Karoon — Набір випадкових слів (EP)

У своєму новому мініальбомі Karoon описують свої емоції і почуття, які переживали впродовж останніх півтора року. Виконавці наголошують, що щоби зрозуміти цілісну картину треки варто слухати один за одним. 

«На жаль, мажорні тональності відсутні. Попри це, останній сингл Пісок говорить про рух у бік спокою й умиротворення, до якого ми прагнемо найбільше», — коментують артисти.

Kalush Orchestra – Це любов

Новий реліз став початком трансформації Kalush Orchestra до мультифронтмен-гурту з трьома основними учасниками: Сашею Табом, Олегом Псюком та Тимофієм Музичуком. Пісня розповідає про силу кохання та важливість взаєморозуміння в будь-яких життєвих обставинах та підкреслює, що справжнє кохання перетинає всі можливі кордони й існує попри все. 

«Якщо ви любили по-справжньому, трек Це любов нагадає вам почуття, коли світ зупиняється, якщо з вами знаходиться “та сама” людина і як світ перевертається, коли її нема поряд. Коли все не має значення, а мають значення тільки “ви”, а все інше – не помічається і стає другорядним. Нам дуже б хотілося б, щоб наша нова пісня знайшла своє місце в серцях наших прихильників», — коментує реліз Тимофій Музичук.

Дарія Подвишенна: «Я не можу сприймати цей вокал, бо він мене відносить у 2016 рік, коли тінейджери слухали кількох російських реперів (ви знаєте, про кого я). Калуш намагалися вдатися до лірики, але з лірики тут тільки чорно-білий кліп»

АЗІЗА — Зима

Азіза випустила трек-сторітелінг про згасле кохання, почуття самотності в стосунках і втрату близькості між партнерами. Разом з піснею Зима вийшов відеокліп.

«Пісня Зима — це про біль, самотність і страх, спричинені втратою кохання. Я відчуваю цю пісню як безвихідь. Коли здається, що без коханої людини життя руйнується. Це дуже болісний стан, але хочу сказати кожному, хто переживає його зараз: розпач і сум мине, а замість них в життя повернуться яскраві барви. Просто потрібен час», — описує трек Азіза

Carpetman — Endless fight

Один з учасників гурту Kalush Orchestra випустив дебютну пісню про нескінченну боротьбу з собою та кліп до неї. За словами виконавця пісня  досліджує боротьбу за пошук сенсів та мети існування, наповненому невизначеністю. Саме цей реліз Carpetman створив для участі на Нацвідборі-2024. Трек поєднує у собі альтернативні та інді-елементи.

Олексій Бондаренко: «В принципі у цьому треці є один хук (оце “уууу” яке піднімається по тюнінгу), який повторюється настільки часто, що стає аж незручно. Загалом, дуже якісний продакшн, непогана пісня, але аж надто невиразна. Порівняти з тою ж Стефанією, яка їхала на Євробачення, то це небо і земля»

OKS — Татові

Свій новий реліз OKS випущений в пам’ять батька виконавця. Трек втілює в собі почуття втрати, любові та пам’яті про того, хто зіграв ключову роль у житті артиста. 

«Я присвячую цей трек своєму батькові, який раптово помер. Я не встиг з ним попрощатися, не встиг сказати важливі слова, тому написав і вклав їх у цю пісню. Вона дуже складна, дуже чуттєва, і кожного разу, коли я її співаю, щось всередині мене помирає. Це велика втрата для моєї родини, рана, яка ніколи не загоїться. Це мій маніфест. Цим треком я ділюся найпотаємнішими почуттями з моїми слухачами і закликаю їх цінувати кожну мить зі своїми близькими!», —  ділиться OKS.

Настя Денеж: «Хоча це і трохи не моє звучання та не мій жанр, але мене розчулило та змусило замислитися».

Мікрохвилюєшся — Бувай

Бувай — це дебютний синг львівського панк-рок гурту Мікрохвилюєшся. Трек створений в честь прощання зі своїм братом, який переїхав закордон, шукаючи кращого життя. Вперше ця пісня зазвучала на вулицях Львова весною 2023-го року. Побачивши, як її підспівують люди, усі члени гурту вирішили здійснити повноцінний реліз. 

«Вона довго припадала пилом, допоки не почалася повномасштабна війна в Україні. Руйнівні наслідки цих подій внесли новий сенс у цій пісні. Тематика дому і прощання з рідними краями знайшли відклик у серцях переселенців. У ній описуються змішані емоції смутку, і приємного хвилювання за відкриття нового етапу життя», — описують реліз учасники гурту.

Хейтспіч — маленька пісня

Хейтспіч позиціюють пісню як ремейк на свій же трек Шатаут Переяслав, який випустили в 2019 році. Обидва треки висвітлюють вбивство 5-річного Кирила Тлявова поліцейським Іваном Приходьком, що сталося наприкінці травня 2019 року. 

«Ми довго думали над її доречністю в сьогоднішньому контексті. Та все ж імпотентність судової системи з її жалюгідними виродками не залишили місця для сумнівів. Скільки б не було вкинуто грошей на приглушення розголосу і відбілювання учасників подій: Іван Приходько — все ще вбивця. Аваков — все ще чорт», — описують реліз виконавці. 

Настя Денеж: «Є така дурна тенденція, що ремейки — це творіння, які створені заради відмивання грошей і завжди гірше за оригінал. Але тут не так то було: можливо свою роль зіграв мій рвотний рефлекс на російську мову, але, скоріш за все, ремейк мені подобається більше. Принаймні, він є у моєму плейлисті, на відміну від оригіналу»

Марічка Максимець: «У мене якийсь патерн вимальовується з хейтспіч: після першого прослуховування пісня мені ніколи не заходить. Після другого — ставлю на репіт і слухаю, поки не почне нудити. Маленька пісня — не виключення. Навіть поки пишу це, її слухаю. Поки що не нудить».

Burla — Мова

За словами Burla, трек Мова розповідає про незламність та бойовий дух українців.

«Мова — це наша айдентика та броня, а головною визнаною світом відзнакою української мови є її мелодичність», — коментує виконавець.

Настя Денеж: «Ну чому вся музика з патріотичними вайбами часто саме така? Або кальянний реп, або дитячий садок, або відверта шароварщина. Шкода… Скільки можна юзати національні символи та війсьвих? Вам підкинути метафор? А, ну і звісно, куди ж без казино. Могли б за ці гроші хоч кліп нормальний зробити. Сорі, я плачу, в мене підгоріло».

O.Torvald — вотсап

Раніше O.Torvald зробили кавер на пісню Наді Дорофєєвої вотсап. А тепер гурт випустив лайв з київського концерту.

До речі, той концерт мав бути одним з останніх, але зрештою гурт передумав.

Перед концертом журналіст Рома Шишкін в межах відео шоу «Не за кадром» поговорив із Женею Галичем про співпрацю зі Структурою Щастя, реакцію близьких на його рішення піти в ЗСУ та реакцію військових на діяльність гурту. Дивіться тут.

Антон Слєпаков, Yevhenii Dubovyk — аудіоповідомлення номер 99

Кавер на пісню Корольова 100+. Раніше вони заспівали цей трек на концерті Корольова «Цифровий утікач»

«Я не планував гостьових артистів на Цифровому Утікачі. Окремо я був впевнений, що ми не будемо кликати Антона, бо він був у Першому сезоні й не варто його далі експлуатувати. Але після того, як він надіслав свій кавер… Перші декілька разів прослуховування цього треку поспіль стабільно змушували мене плакати. Я навіть не зміг запитати себе, чи варто це брати в концерт. Я запитав тільки в Антона, чи готовий він це виконати», — пояснює реліз Стас Корольов.

Стас Корольов, Євгеній Дубовик — Людина миру

Метакавер на пісню Веаюфром гурту ВГНВЖ вийшов разом з лайвом Blue Lizard.

«Під кінець вересня мені написав Стас Корольов з пропозицією зробити кавер на пісню “Веаюфром” з альбому “Референс” ВГНВЖ. Звісно, ідея мені сподобалась, бо це було гарним викликом і продовженням нашого «каверо-обміну». Ми переробили повністю електронний трек в акустичну «рок-баладу» з оновленим текстом від Стаса. Я ціную обидві співпраці, радий зробити щось спільне з такими митцями. І тепер ці треки зʼявляться на стрімінгах під спільним релізом. Приємного прослуховування!», — коментує реліз Євгеній Дубовик.

Tery — цей Новий рік

Tery презентує музичний новорічний подарунок для своїх слухачів. У треці ліричний герой описує свій біль та тугу за своєю другою половинкою. Виконавець описує цей реліз пісню-емоцію, де герой розмірковує про свої почуття і ставить питання сам собі.

Олексій Бондаренко: «Дуже приємний і цікавий з точки зору аранжування трек із класною драматургією. Єдине, що, мені здається, якраз новорічного вайбу йому бракує»

Настя Денеж: «Однозначно, виконавець намацав своє звучання й авдиторію, і в неї і цілить. Тут, на мою думку, більше вайбів підліткових страждань, ніж вайбів нового року».

Kalyna — Коляда

У новому синглі Коляда, Kalyna інтерпретувала на сучасне звучання колядки з різних регіонів України: Чернігівщини, Рівненщини та Львівщини. 

«Це не просто пісня. Це шлях назад до коренів, до того, що робить нас унікальними. Музика — це не тільки розвага, але і засіб передачі нашої історії та душі!», — описує трек Kalyna.

Олексій Бондаренко: «Уже років 9 ми регулярно читаємо в прес-релізах про інтеграцію фольклору із сучасним звучанням. Зазвичай це виявляється заспівана народна пісня під електронний біт. От і тут»

Марічка Максимець: «Переспівані українські традиційні колядки? Не дуже свіжий концепт. Я не проти погратися зі звучанням і переосмислити щось старе. Але, сорі, я проти того аби юзати одну ідею сотні разів».

vioria — кривава вечірка

У новому синглі vioria експериментує зі звучанням. Трек про історію одного побачення, що несподівано завершилося кривавою вечіркою. За словами виконавиці, енергійний електронний саунд став ідеальним саундтреком до сюжету пісні.

Олексій Бондаренко: «За віорією цікаво спостерігати як за розвитком артистки. І ця пісня — неочікуваний поворот. Після милих пісень про тяночку і шкільне кохання Віорія обирає агресивний звук і відповідний текст. І це дійсно звучить круто, хоча порівнянь зі Структурою щастя тут не уникнути»

Лєра Зданевич: «Трек схожий на Структуру щастя, хоча сама Структура щастя звинувачує Віорію у натхненні треками Пошлой Молли. Хоча біт зроблений Апатією, який пише музику Структурі щастя. Сміх та й годі з цими юними артистами, які хочуть зайняти нішу молодіжних кумирів, яку ще кілька років тому окуповували Пошлая Молли та їм подібні»

Настя Денеж: «Я б додала, що можливі порівняння не лише з Структурою щастя, а й з Пошлою Моллі. Хоча загалом трек мені імпонує»

Настя Головань: «Цей трек слухачі порівнюють зі Структурою щастя, і не дарма, адже саундпродюсер пісні — Апатія, який робить музику СЩ. Віорія намагається показати інший бік своєї особистості: “твоя кров така гірка”, “я зв’яжу твоє тіло, щоб далеко ти не пішов”… темна сторона Віолетти мені до вподоби, бо попри все вона лишається кітті-роковою няшкою…»

Джозерс, паліндром — Таблетки

Калуських постпанки Джозерс та львівський репер Паліндром записали трек, в якому, за словами авторів, вибудовують моторошний сеттинг рехабу у чорно-білих тонах.

«Для мене ця пісня розкривається фразою “…я пропав між відпустками й затримкою зарплат” — це не про робочу рутину, до якої всі з часом звикають. Це про бажання загубитись у будь-чому монотонному, злитися з текстурами, аби уникнути внутрішніх діалогів про речі які справді потребують уваги. Таблетки це скоріше метафора на самообман»,коментує учасник гурту Джозерс Сергій Воронов.

Лєра Зданевич: «На цьому релізі я зрозуміла, що дуже радію тому, наскільки Паліндром віддалився від репу у своїй основній творчості, повертаючись до свого колишнього реперського амплуа лише час від часу, як у цій пісні. А загалом це очевидно гнітюча робота, що навіює думки про втому від очікувань зовнішнього світу»

Настя Денеж: «Я думала, що пост-панк — це музика для підлітків. Цікаво, коли я переросту це? І чи переросту?»

Настя Головань: «Дякуємо гурту Джозерс, який, можливо несвідомо, та зміг повернути Кашляючого Еда хоча б на одну пісню»

Vechir, Naimes — не кажи

Трек Не кажи є першою спільною роботою артистів, яка розповідає історію закоханої пари на відстані. Vechir та Naimes планують представити ще кілька спільних композицій протягом зими.

Дарія Подвишенна: «А я таки скажу. Це якось скучно й одноманітно. Таке враження, що десь існує фабрика з продукування клішейних треків. Клішейних як за звучанням, так і за змістом»

Олексій Бондаренко: «Схоже лейблу PLAN не дають спокою лаври ENKO, які клепають подібні треки пачками. Не знаю тільки чи це та конкуренція, у якій цікаво знаходитися»

askwhen, MBY — lambada

В пісні askewhen та MBY розповідають історії свого музичного шляху і піднімають питання проблематики сучасної реп та хіп-хоп сцени. Артисти називають цей реліз «треком-протестом».

Дарія Подвишенна: «Ритми мені заходять. В машині б не слухала, але потанцювати можна»

полюс — свічки

Полюс випустив пісню про вигорання та втому у бентежні часи. За словами артиста трек про героя, який переживає труднощі і спускається на саме дно, та, попри все це, знаходить в собі  можливість та внутрішні сили продовжувати боротьбу з жорстоким навколишнім світом.

uvi sni —  Сяйво

Звучання нового релізу uvi sni контрастує з текстом пісні: легке звучання інструментів і вокалу в стилі інді-панк, драйвовий темп — все це налаштовує на гарний настрій і рухи в темп треку. Але якщо вслухатися в текст, пісня заграє іншими фарбами. Як зазначають виконавці, сяйво — це щира історія про життя, що має два боки медалі. 

Дарія Подвишенна: «Це щось таке для драма-квін. Досить непогана робота, щоправда, не можу визначитися, який вайб вона в мене викликає»

Impray — Лиш у снах

Авторка заявляє, що її акустичний поп-сингл про втрату відчуття дому, будь-то фізичний дім, людина чи улюблена справа. 

не настане — Хочу забути

не настане — молодий альт-поп-рок виконавець з Маріуполя, який лише починає свій творчий шлях. За словами автора, пісня Хочу забути — рефлексія на стосунки, яких більше немає та спроба розібратися, чому так сталося. 

XXV кадр — Хто я?

XXV кадр представляє свій перший сингл із майбутнього мініальбому, який вийде в лютому. З цим релізом артист повертається до хіп-хопу після експериментів з пост-панком. Виконавець описує трек як розповідь про пошук себе, переусвідомлення власного життя та емоційне вигорання. У звичний для репера флоу запаковані відсилання до українських та зарубіжних хітів нульових.

Настя Денеж: «Звісно, мені було б цікаво почути цей трек в контексті іпішки, але розумію виконавця. Теж втомилась від шикидим, і вже не хочу чіда гоп. Нам треба рухатися далі»

Мертвий півень — Телесик

Лєра Зданевич: «Гурту “Мертвий Півень” треба перейменуватися на “Корабель Тесея” і дати вже тому півню померти»

SMLSKP, Хтось Із Заходу — Слово

Артист зазначає, що поштовхом до створення пісні, стали рядки Лесі Українки, написані поетесою у відповідь на жорсткі утиски нашої культури росіянами. Це вже третя співпраця виконавців, перед цим вони разом випустили Ніч та Рубікон

«Пісня була написана не для того, щоб зараз підняти мовне питання і знову розділити людей на два табори. Якщо зазирнути глибше, то слово — це зібраний символ всього, що хотів відібрати у нас окупант. Свободу, дім, життя і здатність спілкуватися рідною мовою», — коментує учасник гурту SMLSKP Trino.

Sheetel — Місце

В синглі поєднуються різночастотні гітарні та синтезаторні партії, поступово відходячи від звичного фортепіано. Незмінною лишилась лише віолончель. Це не перша україномовна робота гурту, але перша, яка, за слова виконавців, прямо транслює травмуючу, нищівну атмосферу війни.

«Ці слова для мене про те, що ніхто з нас не обирав долі народитися та жити в воєнний час. Коли довкола смерть, розруха, невідомість та страх, все ж інколи “сонце” гріє, життя продовжується. Важливо лише не переставати бути корисним, не стояти осторонь, не стояти безпомічно», — коментує трек фронтмен гурту Антон Шитель.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024