Головна
>
Кіно
>

Річниця без коханого, окупація ЧАЕС і трагедія Голокосту: кінофестиваль Миколайчук OPEN оголосив переможців 

Річниця без коханого, окупація ЧАЕС і трагедія Голокосту: кінофестиваль Миколайчук OPEN оголосив переможців 

З 15 по 20 червня у Чернівцях проходив всеукраїнський кінофестиваль глядацького кіно Миколайчук Open. У межах фестивалю відбулися міжнародний та національний конкурси, де глядацьке журі обирало переможців. Один із фільмів учасників отримав персональний грант, який передали шведські партнери.

LiRoom є інформаційним партнером події.

Грант від Південно-Шведської Кінокомісії отримав фільм «Річниця» режисерки Анни Гончарової, студентки магістратури у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення.

Головна героїня стрічки відзначає річницю весілля. Келихи наповнюються вином, а святкові тарілки — тушкованкою. Це перший ювілей без коханого — спільній вечері завадила війна. Жінка зберігає пам’ять про свого чоловіка у спогадах — єдиних дорогоцінних речах, що вціліли.

Переможцем національного короткометражного конкурсу став фільм «Чорнобиль 22» режисера Олексія Радинського. 

Стрічка розповідає про історію окупації Чорнобильської АЕС у лбтому 2022 року. В основі сюжету — розповіді працівників електростанції, які перебували там під час перебування окупантів. Стрічка складається з кадрів, знятих на мобільний телефон. Над фільмом працювали режисер Олексій Радинський та продюсерка Люба Кнорозок у межах проєкту The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна»).

Фільм також здобув головний приз на 69-му Міжнародному фестивалі короткометражного кіно в Оберхаузені.

Спеціальний приз міжнародного повтометражного конкурсу отримав «Мій сусід Адольф» режисера Леона Прудовського. 

За сюжетом, самотній і сварливий чоловік на прізвище Польскі, який пережив Голокост, починає підозрювати, що його новий сусід ніхто інший як Адольф Гітлер. Він, нібито, щасливо втік до Колумбії, де і відбувається дія стрічки. Оскільки герою ніхто не вірить, він вирішує провести детективне розслідування, щоб знайти докази. Але для цього доведеться спілкуватися зі сусідом ближче, ніж йому хотілося би. Настільки близько, що двоє чоловіків цілком могли би потоваришувати.

У міжнародному повтометражному конкурсі переміг фільм: «Хто ти, Філіппе» режисера Міхала Квечинського.

Стрічка торкається теми Голокосту та рефлексує над однією з найбільших трагедій в історії людства у незвичний спосіб. Головний герой Філіп працює офіціантом у ресторані вишуканого готелю у Франкфурті-на-Майні. Насправді він є втікачем із Варшавського гетто, на його очах нацисти застрелили його кохану. А в центрі ворожої Німеччини польський єврей вдало видає із себе француза, щоби підступно мститися нацистам у власний спосіб.

Фільм також отримав «Срібного лева» на кінофестивалі у Гдині — головній події року для польського кіно, що сфокусовано на національному кінематографі. Сценарій фільму «Хто ти, Філіпе?» заснований на однойменному напівбіографічному романі польсько-американського письменника Леопольда Тирманда.

«Миколайчук Open» — фестиваль глядацького кіно, присвячений українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку. Вперше подія відбулась у червні 2022 року на підтримку національної кіноіндустрії. Тоді на фестивалі було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива Мантаса Кведаравічюса і фільм «Така пізня, така тепла осінь» Івана Миколайчука. Цьогоріч фестиваль відбувається вдруге та розширює програму.


Читайте також: Чому варто подивитися «Відблиск» Валентина Васяновича?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024