Головна
>
Кіно
>

На «Миколайчук OPEN» покажуть українську треш-комедію «Вересень» з Подерв‘янським, Кувалдіним та Вереснем у головних ролях

На «Миколайчук OPEN» покажуть українську треш-комедію «Вересень» з Подерв‘янським, Кувалдіним та Вереснем у головних ролях

У межах кінофестивалю Миколайчук Open відбудеться прем‘єра української чорної комедії режисера Георгія Фоміна «Вересень». У фільмі грають Лесь Подерв’янський, Мирослав Кувалдін та Андрій Середа, а журналіст і телеведучий Микола Вересень втілив сам себе.

Фестиваль Миколайчук Open відбудеться з 15 по 20 червня. LiRoom є інформаційним партнером події.

Події фільму відбуваються на початку 2010-х років. Актор Микола Вересень гине на знімальному майданчику, виконуючи роль царя Івана Грозного. Тепер чорти, які думають, що він і є Грозний, намагаються всіма можливими способами затягнути його до пекла. Історія перестрибує в часі та просторі, в кадрі з’являються менти-вампіри в ролі чортів, гуцули-пияки в ролі янголів та інші містичні істоти.

Зйомки фільму «Вересень» розпочалися ще у 2013 році, тож спершу він мав вийти у прокат ще у 2018 році. Тоді робота мала назву «Шляхом мерця». Робота над проєктом завершилась у 2020-му. Програмний директор фестивалю Миколайчук Open Алекс Малишенко каже, що фільм вже тоді «вражав творчою сміливістю та обіцяв щось, чого ще не було в українському кіно»:

«Роки потому можу сказати, що моє передчуття не підвело, і це справді непересічний фільм з дуже чорним гумором та усіма ознаками майбутньої культовості. Єдина засторога — це суто 18+», — зазначає Малишенко

Режисер фільму Георгій Фомін не дожив до прем’єри. Український письменник, драматург та виконавець однієї з головних ролей у фільмі Лесь Подерв’янський пригадує, що познайомився з Георгієм у студії Ігоря Моляра:

«Ігор запропонував нам написати сценарій про телебачення, він пригостив нас кавою і віскі і дав гроші, щоб ми не розплескали натхнення. Ми пішли в найближчий генделик, ми хотіли знайомитись, фантазувати і пропивати гроші, сценарій про телебачення обрастав дикими подробицями, як забутий в джунглях індуїстський храм, крізь стіни якого ростуть квіти, ліани і інші екзотичні бур’яни», — ділиться письменник. 

Лесь Подерв’янський додає, що з Георгієм було легко і приємно, він «відрізнявся від звичайних людей, так, як корідний бик від колгоспної череди». 

Продюсерами фільму є Ігор СавиченкоРоман Климпуш та Володимир Філіппов

Продюсер та засновник компанії «Директорія Кіно» Ігор Савиченко теж згадує померлого режисера Георгія Фоміна як творчу та ерудовану особистість:

«Коли ми захищали проєкт на конкурсі, то Жора сказав, що “хоче вбити цю людину все своє життя, — і показав на Миколу Вересня, — і тепер за допомогою людей, які вклалися в це в кіно, у нього є нагода зробити це в художньому сенсі”. Але, на жаль, вийшло інакше: Микола Вересень в нас помер художньо, а Жора помер фізично. Жора був максимально освіченою людиною, пророком у житті та пророком за роллю в п’єсі. Він багато чого передбачав, говорив про речі, які ми зараз бачимо наочно».

Показ стрічки «Вересень» відбудеться 20 червня, в останній день фестивалю. Фільм вийде в український прокат 10 серпня 2023 року.

«Миколайчук Open» — фестиваль глядацького кіно, присвячений українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку. Вперше подія відбулась у червні 2022 року на підтримку національної кіноіндустрії. Тоді на фестивалі було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива Мантаса Кведаравічюса і фільм «Така пізня, така тепла осінь» Івана Миколайчука. Цьогоріч фестиваль відбувається вдруге та розширює програму.


Читайте також: Українські прем‘єри на тему війни: фестиваль Миколайчук OPEN представив позаконкурсну програму

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024