Головна
>
Кіно
>

Роад-муві Надії Парфан про війну та повернення в Україну вийшло онлайн

Роад-муві Надії Парфан про війну та повернення в Україну вийшло онлайн

Короткометражна стрічка «Я не хотіла робити фільм про війну» режисерки Надії Парфан вийшла в онлайн-кінотеатрі Takflix. Її можна переглянути безкоштовно на території України.

Стрічка розповідає про повернення режисерки в Україну на початку повномасштабного вторгнення. Війна застала її в маленькому бедуїнському селищі Дахабі на Близькому Сході. Там було тепло, безпечно — і нестерпно далеко від дому. Одного разу режисерці наснився віщий сон. Вона вирішила повертатись до Києва, поблизу якого розгорталися бойові дії. Попри засудження близьких і довгу дорогу вона разом із чоловіком Іллею Гладштейном врешті переступила поріг рідного дому. Та сам дім тепер назавжди став іншим. Серед героїв фільму — маріупольський режисер Олександр Суровцов, журналістка Анастасія Станко й мистецтвознавиця Оксана Семенік. Прем’єра фільму відбулася на сайті американського журналу The New Yorker.

Для музичного оформлення стрічки використали композиції авангардної співачки Світлани Няньо й електронного артиста Андрія Соколова.

Надія Парфан — режисерка, продюсерка, кураторка культурних проєктів, засновниця онлайн-кінотеатру Takflix та членкиня Української кіноакадемії. Її повнометражний дебют «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» мав прем’єру у міжнародному конкурсі кінофестивалю Visions du Reel. Він отримав нагороду «Кіноколо» Спілки кінокритиків України як найкращий документальний фільм та нагороду Української кіноакадемії «Золота Дзиґа» як найкращий документальний фільм.

Нагадаємо, дебютний ігровий фільм режисерки «Це побачення» став призером 73-го Берлінського кінофестивалю. Стрічка отримала спеціальну відзнаку в короткометражному конкурсі. Цьогоріч фільм «Це побачення» потрапив у лонглист номінантів конкурсу «Золота Дзиґа».


Читайте також: Рік війни в культурі: добірка літератури, музики й фільмів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024