Головна
>
Кіно
>

Чому варто відвідати кінофестиваль «Нове німецьке кіно»?

Чому варто відвідати кінофестиваль «Нове німецьке кіно»?

9-14 листопада у Києві відбудеться фестиваль «Нове німецьке кіно», який, за словами організаторів, стане поглибленим експрес-курсом останніх подій у кінематографі Німеччини. Також покази відбудуться в Одесі, Львові, Чернівцях та Харкові.

В межах події покажуть чотири стрічки: «Полум’яне небо» режисера Крістіана Петцольда, «Ідеальні дні» режисера Віма Вендерса, «Учительська» режисера Ількера Чатака та «Одного разу ми все розповімо одне одному» режисерки Емілі Атеф.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо про 5 причин, чому варто відвідати цей фестиваль.

Кадр з фільму «Полум‘яне небо»

Причина перша: один із найстаріших українських кінофестивалів

Фестиваль «Нове німецьке кіно» відбудеться вже 29-й раз. Щороку він стає поглибленим експрес-курсом останніх подій у кінематографі Німеччини та показує його нові знакові здобутки. Дата початку цьогорічного фестивалю — 9 листопада —символічна. Саме в цей день 1989 року сталося падіння Берлінського муру.

Причина друга: різножанрова добірка

Хоча у програмі фестивалю буде чотири стрічки, організатори намагалися дібрати різні за темою та настроєм фільми, що пасували б глядачам із різними смаками. Глядачі побачать романтичну комедію, чорно-білий нуарний трилер, а також дві драматичні роботи. 

Причина третя: стрічки з програм «великої трійки» кінофестивалів

Великою трійкою прийнято називати найбільші та найважливіші для індустрії фестивальні майданчики: Каннський фестиваль, Венеційський фестиваль та Берлінале.

Так, із програми Берлінського міжнародного кінофестивалю були відібрані дві картини. Це фільм «Полум’яне небо» режисера Крістіана Петцольда, що отримав «Срібного ведмедя» на Берлінале.

Кінокритикиня Венді Іде в огляді на фільм для The Guardian писала, що «Полум‘яне небо», сприймається свіжіше та легше, ніж більшість попередніх робіт Петцольда:

«Звичайно, це все ще фільм Петцольда, тож, незважаючи на всю поверхневу пінистість, під поверхнею існують бурхливі течії, які граються з темнішими темами – питаннями смертності, природи творчого процесу, кліматичної кризи, що насувається, у вигляді лісових пожеж, які вирують прямо за горизонтом».

Також фільм «Учительська» режисера Ількера Чатака, що отримав приз Label Europa Cinemas на Венеційському кінофестивалі.

Світову прем’єру в Каннах також мала стрічка «Ідеальні дні», за роль у якій отримав нагороду Кодзі Якусьо як найкращий актор.

Причина четверта: зірки німецького кіно на великому екрані

Організатори фестивалю кажуть, що програма фестивалю поєднала чимало відомих імен. Найгучніше — режисер «Ідеальних днів» Вім Вендерс. Це один із найбільш упізнаваних кінорежисерів Німеччини, триразовий номінант на «Оскар», володар «Золотої пальмової гілки» Канн, «Золотого лева» Венеції та Премії Bafta.

Також, за словами організаторів, для багатьох глядачів знайомим буде режисер «Полум’яного неба» Крістіан Петцольд, адже його попередні стрічки «Ундіна» і «Транзит» транслювалися в українських кінотеатрах — на фестивалях і в прокаті. Глядачі впізнають і постійну акторку цього режисера — Паулу Бір.

Леоні Бенеш із «Учительської» — зірка серіалів «Корона» та «Вавилон-Берлін». В останньому також грав Маттіас Брандт із «Полум’яного неба».

Причина п’ята: німецький претендент на «Оскар»

Фільм «Учительська» Ількера Чатака стала однією з головних цьогорічних кіноподій у Німеччині. Так, на церемонії нагородження Німецької кінопремії команда стрічки забрала 5 нагород, поступившись за їхньою кілкістю лише екранізації Ремарка «На західному фронті без змін». Однак саме «Учительську» зрештою було висунуто на здобуття «Оскара» в категорії «Найкращий міжнародний фільм». Фільм розповідає про вчительку-ідеалістку, яка намагається розплутати справу про крадіжку в школі.

Кінооглядач Ерен Одабаші в огляді для International Cinephile Society писав, що режисер Ількер Чатак, замість того, щоб слідувати знайомим ритмам трилера-розслідування, більше цікавиться зміною динаміки влади та її суспільними наслідками:

«З одного боку, “Учительська” викриває неадекватність правил і механізмів, запроваджених для захисту вчителів і учнів. З іншого боку, це також показує, як люди схильні інтерпретувати або змінювати ті самі правила відповідно до власних інтересів і політичних уподобань. Для учнів, які знущаються над однолітками, крадіжка — лише можливість дати волю своїй жорстокій поведінці».

Детальніше про фільми з програми фестивалю читайте за посиланням. Розклад показів в інших містах дивіться за посиланням.

Де та коли дивитися?

Київ («Жовтень»): 9-14 листопада
Львів («Планета кіно» в ТРЦ Forum):9-12 листопада
Чернівці (Культурно-мистецький центр ім. І. Миколайчука): 9-12 листопада
Одеса («Сінема-сіті»): 16-18 листопада
Харків (ArtArea): 28-30 листопада


Читайте також: Українські діджеї записали серію міксів у межах проєкту «Разом, а як іще?!» від Jameson

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024