Головна
>
Література
>

Тексти Хвильового й Підмогильного, архіви КГБ та фентезі на реальних подіях: добірка новинок від українських авторів

Тексти Хвильового й Підмогильного, архіви КГБ та фентезі на реальних подіях: добірка новинок від українських авторів

Книга про те, що робить шведське життя шведським та добірки оповідань та ритмізованої прози про війну; дитяче видання про ті самі символи стійкості українців — котика, півника, шафку та збірка історій, знайдених у розсекречених справах радянських спецслужб з архіву СБУ; фентезі, засноване на реальних подіях європейського середньовіччя та інше — зібрали для вас книжкові новинки, що незабаром з’являться на полицях.

«Швеція. Модель для збірки: вілла, “вольво”, песик», Юлія Юрчук. Видавництво «Віхола»

У видавництві «Віхола» цього місяця очікується чимало новинок. Одну з них написала історикиня Юлія Юрчук, яка вже понад десять років живе у Швеції.

У своїй книжці авторка пояснить, що ж насправді робить шведське життя шведським: розповість про пошуки житла і шведський дизайн, про фемінізм, татів у декреті й довіру до держави, а ще — про лаґом і про те, чому шведи так люблять комітети.

Чому звичайне «привіт» для шведа — це так складно? Де купити горщики для квітів за дизайном принца? Як святкують Мідсоммар і Нобелівський тиждень і чому різдвяний ранок починається з вівсянки й мультиків про Скруджа?  Читачі проживуть цілий рік у Швеції й дізнаються яким є шведське життя на практиці.

Зараз триває передзамовлення на книгу, ціна — 295 гривень. З друку книга очікується 18 листопада.

«Місто», Валер’ян Підмогильний. Видавництво «Віхола»

Книга вийде в межах серії «Неканонічний канон». Мета серії — перевідкрити знайомих незнайомців. А кожен текст супроводжується ключами для прочитання від українських літературознавців, які розкажуть, на що варто звернути увагу, і допоможуть подивитися на тексти українських класиків по-новому.

У найпростішому прочитанні роман «Місто» Валер’яна Підмогильного — це історія амбітного юнака, який переїжджає із села у Київ і будує там нове життя. Однак для Підмогильного це не лише історія кар’єри. Він уписує життя Степана Радченка в історико-культурний контекст тогочасної України.

Зараз триває передзамовлення, ціна — 249 гривень. З друку книга очікується 3 листопада.

«Після 24-го», Владислав Івченко. Видавництво «Віхола»

«Я вибачаюся, але війна почалась», — з цих слів для письменника Владислава Івченка почалося 24 лютого.

Вже в черзі до військкомату він усвідомив, що у нього тепер є власна історія про початок війни.

«Після 24-го» — це добірка оповідань та ритмізованої прози про війну, фіксація того, що ми пережили й переживаємо зараз. Про тих, хто готовий померти за свободу, і тих, хто готовий виживати за будь-яку ціну, про коханців та закоханих, про втрати, такі гіркі, що хочеться вити від болю, і про сміх, який тримає при здоровому глузді. Про зраду і страх, про тих, хто в тилу, і тих, хто на фронті. Щось узяте з життя, щось — вигадане. У книзі дуже часто те, що здаватиметься вам реальною історією, виявиться вигадкою, і навпаки.

Передзамовити книгу можна за посиланням, ціна — 250 гривень.

«Повість про санаторійну зону. Сентиментальна історія. Я (Романтинка)», Микола Хвильовий. Видавництво «Віхола»

Ще одна книга, яка вийде в межах серії «Неканонічний канон».

Микола Хвильовий — один з найточніших діагностів своєї революційної доби. Його ім’я стало забороненим. Навіть могилу Хвильового зрівняли із землею, а на її місці влаштували «парк культури й відпочинку». Немає могили, немає пам’ятника, немає текстів… Втім через роки тексти Хвильового віднайшли свій шлях додому. У цій книжці читачі знайдуть три твори Миколи Хвильового — «Повість про санаторійну зону», «Сентиментальна історія» та «Я (Романтика)». За цими текстами можна уявити, яким він був та якою була та епоха. Персонажі Хвильового — «безґрунтовні романтики», герої, сповнені розпачу, не здатні навести мости між власним романтичним світоглядом і реальністю, в якій ці цінності втрачають сенс. 

Книга очікується з дурку 21 листопада, а поки триває перепродаж. Ціна — 199 гривень.

«Сєверодонецьк. Репортажі з минулого», Світлана Ославська. Видавництво «Човен» 

Незабаром виходить друком книга репортажів української журналістки та репортерки Світлани Ославської «Сєверодонецьк. Репортажі з минулого»

Ці репортажі, за одним винятком, написані у 2020–2021 роках. Вони розповідають про Сєверодонецьк до повномасштабного вторгнення Росії. Читач дізнається про те, яким було і чим жило до 2022 року це місто Луганщини, місто на межі Донбасу і Слобожанщини; як воно переходило від ідентичності радянського промислового міста до усвідомлення себе містом у незалежній Україні. Одні репортажі розповідають про людей цього міста, інші — про локації, треті — про важливі для Сєверодонецька події, зокрема 2004-го і 2014 року. Авторка народилася і виросла в Сєверодонецьку, тому в цій книжці балансує між репортажним письмом і суб’єктивним, часом іронічним, поглядом на місто.

Один із репортажів книжки читайте за посиланням.

Передзамовити книгу можна тут за акційною ціною 280 гривень.

«Котик, півник, шафка», Олександр Михед. Видавництво Старого Лева

ВСЛ надіслало до друку нову книгу Олександра Михеда – «Котик, півник, шафка». На її сторінках читачі впізнають одні з символів стійкості українців в протистоянні з російськими окупантами — шафку, що втрималась на стіні поруйнованого будинку в Бородянці, півника васильківської майоліки, який вцілів на шафці, та врятовану з сьомого поверху пошкодженої багатоповерхівки кішку.

10 гривень від вартості кожної книжки буде перераховано у «ЗооПатруль UA». За художнє оформлення відповідала студія «Сері/граф».

Очікувана ціна за книгу — 180 грн.

«Залізницею додому», Мар’яна Савка. Видавництво Старого Лева

До друкарні також відправилася книжка «Залізницею додому». Це оповідь Мар`яни Савки про любов до Батьківщини й дому, дружбу та родину і про непересічну роль українських залізничників у новітній історії нашої країни.

Видання проілюструвала Марта Кошулінська.

Купуючи «Залізницею додому», покупці донатять 10 грн у фонд проєкту #ЗалізнаРодина. Кошти йдуть на допомогу родинам залізничників, які загинули або постраждали внаслідок війни.

Крім цього книгу також можна буде побачити у поїздах «Укрзалізниці», адже це партнерський соціальний проєкт видавництва та Української залізниці.

Очікувана вартість книги — 200 грн.

«Архіви КГБ. Невигадані історії», Едуард Андрущенко. Видавництво Vivat

«Архіви КГБ. Невигадані історії» — це збірка історій, знайдених у розсекречених справах радянських спецслужб з архіву СБУ та інших українських архівів. Героями історій стали — зірка «Динамо» Костянтин Щегоцький, письменник Джон Стейнбек, дружина Володимира Сосюри Марія, режисер Сергій Параджанов, жертви репресій, шпигуни та бандити.

Орієнтована дата виходу книги — 21 листопада.

Наразі книгу можна передзамовити зі знижкою за 256 гривень.

«Бабах на всю голову», Віталій Запека. Видавництво Vivat

Це збірка воєнної прози військового Віталія Запеки.

Перші чоловічі сльози, справжнє кохання, бувальщини та натуралістичні нариси з окопів Донеччини, оповідь про перші дні повномасштабного вторгнення — про те, як у непростих обставинах українці зберігають людяність.

У видавництві книгу очікують 15 листопада.

До того часу книгу можна придбати зі знижкою -20%, потім вона буде коштувати 180 грн.

«Зірки й кістки», Ірина Грабовська. Видавництво Vivat

Це перша частина трилогії «Замок із кришталю». Це фентезі, засноване на реальних подіях європейського середньовіччя.

За сюжетом, світ, осяяний священним світлом Зірок, уже кілька років роздирає війна. Князівство крилатих, Ретон, опиняється в епіцентрі конфлікту могутніх людських держав. На плечі юного княжича Янна лягає важкий обов’язок: відновити спадкове право, встановити мир на рідній землі та припинити винищення одноплемінників. Але вижити у світі, де на полі бою повстають мертві, а живі керують монстрами, — це завдання геть не просте, бо вороги плетуть інтриги, а союзники вимагають завеликої плати за допомогу.

Зараз можна оформити передзамовлення на книгу за 304 гривні. На полицях книгу очікують побачити 21 листопада.

«Перед очима», Міла Смолярова. Видавництво «Темпора»

Видавництво «Темпора» оголосило передзамовлення на книгу «Перед очима» Міли Смолярової.

Герої книги — прості українці. Тут і таксист, який щодня видає себе за когось іншого, і аб‘юзер, який оплачує своїй коханці психотерапію, і дві старші кримчанки, що роками приховували почуття. Все це відбувається на тлі барселонського неба, Сиваського моря, тривожного Києва, вкритого пилом Сімферополя, гучного Закарпаття. Книга, наче за вуаллю, ховає події, що сталися в Україні — війну, окупацію, вимушене переселення, — видаючи на поверхню пережиті суспільством відчай, руйнацію набутого та адаптацію до нових реалій.

Передзамовлення за ціною 190 грн можна оформити, написавши на електронну скриньку tempora@ukr.net. Умови оплати повідомилять, як тільки отримають наклад із типографії.

«Спочатку їх було шістдесят», Владислав Івченко. Видавництво «Темпора»

Також у видавництві чекають наклад зірки оповідань Владислава Івченка.

«Спочатку їх було шістдесят» — букет різноманітних історій: романтичних, кримінальних, історичних та фантасмагоричних. Кожне з двадцяти оповідань — окрема пригода, а вся книга — захоплива подорож у невідоме.

Там і про суддю, який після смерті пережив більше пригод, аніж за життя. Про жінку, що тікає у спогади під час хімієтерапії. Про отамана часів Визвольних змагань, що намагався обдурити долю. Про крамницю у дачному селищі, яка стала епіцентром мелодрам. Й про батька, який приїхав за тілом загиблого сина, а отримав привіт з минулого.

Передзамовити книгу за ціною 220 грн можна написавши на електронну скриньку tempora@ukr.net.


Читайте також: Читайте уривок з книги «Хіросіма» Джона Герсі: Плоди. Отець Вільгельм Кляйнсорґе

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024