Головна
>
Музика
>

O.Torvald: 18 років у плейлисті

O.Torvald: 18 років у плейлисті

На піснях гурту O.Torvald виросло вже не одне покоління, а сьогодні, 4 листопада 2023 року гурт відзначає своє «повноліття» — 18 років із дня заснування. Спеціально до цієї події команда Лірум зібрала тематичний плейлист «O.Torvald: 18 років у плейлисті». Він доступний на Spotify, Apple MusicDeezer та YouTube.

Фото: інстаграм-сторінка Жені Галича

О.Torvald повнолітні

В день повноліття фронтмен гурту Женя Галич згадав, як вони виходили на сцену одного з харківських клубів «Черчиль» цього дня 18 років тому. Тоді, за його словами всі учасники були одягнені в смугасті лонгсліви з секонд-хенду.

«Та і взагалі думали, що дуже круті… З того часу ми ні на день не зупинялися 18 років поспіль! Я люблю вас. Вдячний кожному, хто був всі ці роки зі мною, і особливо тим, хто лишається. Без вас це було б не можливо. Ви здійснили мою мрію. А головне: 18 — це лише повноліття! Тепер можна все», — написав Женя Галич.

Він також опублікував архівні фотографії, на яких він грає на гітарі, співає та записує пісні в компанії музикантів. 

Історія гурту

Історія створення гурту почалася із знайомства у дитинстві Євгена Галича з Денисом Мизюком. Велике бажання обох грати рок-н-ролл привело до появи в 1999 році гурту Крути! Педалі, який проіснував до 2005 року. 4 листопада 2005 року в Полтаві був заснований гурт «О.Torvald».

До складу нового колективу з попереднього перейшли Євген Галич (вокал), Денис Мизюк (гітара), Олександр Нечипоренко (гітара) та Ігор Одарюк (поміняв тромбон на бас-гітару). До команди також приєднався ударник. Уже за 5 місяців у 2006 році музиканти переїхали до Києва і винайняли великий приватний будинок, у якому спочатку мешкали всі разом.

Наприкінці 2007 року на одній з київських студій Оторвальд почав записувати свій дебютний альбом, зведення зробив Олександр Піпа (екс-ВВ, Attraktor). Диск, записаний на «Весна Music», із назвою «O.Torvald — 2008» побачив світ у травні 2008-го, музиканти доповнили його відеокліпом пісні Не залишай.

Фестивальний період гурту

Влітку 2013 року гурт зіграв на 20 фестивалях, серед них Prosto Rock (з Linkin Park, Garbage у лайнапі), Краще Місто (з Evanescence, The Rasmus у лайнапі), ЗахідФест, Ekolomyja (Польща). На фестивалі Global Gathering у липні музиканти спільно з DJ Tapolsky та VovKING представили спільний електронно-роковий мініальбом Використовуй нас.

Time: Євробачення

25 лютого 2017 року гурт O.Torvald переміг у фіналі українського національного відбору міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення 2017», де згодом представляв Україну. За підсумками фінального голосування O.Torvald посіли 24 місце.

Восени 2012 року було оголошено про вихід третього студійного альбому Примат та презентовано відеокліп на пісню Mr.DJ. Відео не пройшло цензуру жодного з музичних телеканалів. Альбом вийшов 23 листопада і містив 16 записів, у межах туру на його підтримку музиканти зіграли понад 20 концертів. Восени 2014 року гурт оголосив про вихід п’ятого альбому Ти Є. Він з’явився 4 грудня 2014.

Переломний 2018

2018-й став жахливим для Жені – про що він щиро розповідав Артему Рісухіну в інтерв’ю. Галич втратив батька, від нього відвернулася частина фанатів після участі в Євробаченні, з команди пішов барабанщик. O.Torvald залягли на дно. Лише згодом цю негативну енергію вдалося акумулювати та сублімувати в піснях першої частини Diller Kaifu. Більше про це у випуску Ріс на біс.

У грудні 2019 року O.Torvald дали перший великий сольник за 2 роки. Тоді головний редактор Лірум Олексій Бондаренко писав, що O.Torvald поводяться та виглядають як стадіонний гурт, а Женя Галич — один із найкращих фронтменів країни.

«За період музичної кар’єри O.Torvald пройшли шлях від епігонів Sum 41 та Blink-182 до гурту із власним саундом та ідеологією. Звісно, вплив американського поппанку нікуди не дівся — він трансформувався у виразніші та цікавіші форми», — писав Олексій Бондаренко.

Більше читайте за посиланням.

Діяльність гурта під час повномасштабної війни

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Женя Галич активно волонтерив, займався збором гуманітарної допомоги та евакуацією цивільного населення. Навесні Галич повідомив про вступ до лав Збройних сил України, як і гітарист гурту Денис Мізюк.

У 2022 році O.Torvald дав лише три благодійні концерти на початку літа. У грудні Галич поїхав у тур із сольною акустичною програмою, також з метою збору коштів на потреби армії. Останнім виступом у році став концерт у межах благодійного марафону Соні Сотник #НаШапку, де спеціально для Лірум журналістка Анаїд Агаджанова поговорила з Женею. Читайте їхню розмову тут.

Голосові з-під Бахмуту

У липні 2023 року гурт O.Torvald випустив мініальбом Голосові, що складається з повідомлень військових, які воюють під Бахмутом. Альбом починається серією голосових і закінчується однойменною піснею.

«Це внутрішній монолог, сповідь, відображення найпотаємніших страхів. Ми не хочемо робити “байрактарщину” чи патріотичні гімни, проте й оминати війну не можемо, адже це частина мого життя, частина життя кожного з нас. Не романтизуйте війну. Це не голлівудський фільм чи гра», — каже фронтмен O.Torvald Женя Галич.

З початку повномасштабного вторгнення O.Torvald майже не давав концертів, адже частина команди долучилася до Збройних Сил України. У жовтні фронтмен гурту — Женя Галич повернувся на відновлення з Бахмуту, де перебував зі своїм підрозділом, а відтак разом і з гуртом відіграв концерти у Києві та Львові, де вперше наживо прозвучали нові треки Голосові та Дихай

За ці три концерти O.Torvald зібрали більше мільйона гривень на ЗСУ. На виступах розігрували багато цікавих лотів, але деякі з них стали особливими. Історія з гітарою Дениса Мізюка розчулила весь зал, а троє хлопчаків на концерті у Львові довели до сліз Женю Галича. Більше розповідаємо в матеріалі.

Що слухає гурт O.Torvald?

Напередодні концертів ми дізналися, що слухає гурт і зібрали це у плейлист. Він доступний на Spotify, Apple MusicDeezer та YouTube.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024