Головна
>
Кіно
>

Фільми «Звідки куди» та «20 днів у Маріуполі» отримали нагороди на Sheffield DocFest 2023

Фільми «Звідки куди» та «20 днів у Маріуполі» отримали нагороди на Sheffield DocFest 2023

Фільми «Звідки куди» Мачека Хамела та «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова отримали нагороди на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. Оголошення переможців відбулося 18 червня. 

Головну нагороду міжнародного конкурсу фестивалю отримала стрічка «Звідки куди». Про це повідомили автори фільму на сторінці у фейсбуці:

«Нагорода Великого журі Міжнародного конкурсу відзначує фільми, які найкраще відображають сильне художнє бачення та сміливий сюжет, а цього року журі обрало наш документальний».

Стрічка розповідає про евакуацію українських біженців з-під обстрілів. Сюжет розповідає про дітей, жінок, літніх людей і чоловіків, які після повномасштабного вторгнення Росії змушені залишити свої будинки і їхати в невідоме майбутнє.

У всіх них одна мета — знайти безпечний притулок. Режисер Мачек Хамела з перших днів повномасштабного вторгнення займався евакуацією українців. Тож в основу стрічки увійшли історії врятованих ним людей.  

Вони сідають в евакуаційний автобус і розповідають про досвід, який їм довелося пережити. За кермом сам режисер, який везе героїв якнайдалі від війни і допомагає врятувати їхнє життя. 

Прем‘єра фільму цьогоріч відбулася на Каннському кінофестивалі.

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова отримав спеціальну відзнаку Тіма Гетерінгтона. 

Фільм знімала команда американського інформагентства Associated Press під час перебування у блокадному місті. 

Мстислав Чернов разом із фотографом цього ж медіа Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко провели два десятки днів у Маріуполі від початку повномасштабного російського вторгнення. У якийсь момент ці люди були єдиними незалежними журналістами, які могли передавати новини, з уже оточеного міста.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала приз глядацьких симпатій на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс», а згодом автори фільму отримали Пулітцерівську премію.

Огляд на стрічку від кінокритика Ігоря Крлмфа можна прочитати за посиланням.

До слова, минулоріч на кінофестивалі Sheffield DocFest відбулася прем‘єра фільму «День українського добровольця» Володимира Тихого. Стрічка отримала «Спеціальну відзнаку» в основному конкурсі. 

Sheffield DocFest — провідний фестиваль документального кіно у Великобританії та один із найвпливовіших у світі ринків документальних проєктів, що відбувається у місті Шефілд. Щороку на фестивалі показують широкий спектр документальних форм — кіно, телебачення, ефект занурення та мистецтво.


Читайте також: Чому варто подивитися «Відблиск» Валентина Васяновича?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024