Головна
>
Кіно
>

«День українського добровольця»: світова прем’єра повнометражного фільму, знятого після повномасштабного вторгнення

«День українського добровольця»: світова прем’єра повнометражного фільму, знятого після повномасштабного вторгнення

На британському міжнародному кінофестивалі Sheffield Doc/Fest відбудеться світова прем’єра одного з перших українських повнометражних фільмів, знятих під час повномасштабного вторгнення Росії — документального фільму режисера Володимира Тихого «День українського добровольця».

Фільм знімали всього один день, а продакшн зайняв два місяці. У ньому показані події Дня українського добровольця, який відзначається 14 березня. Героями фільму стали попспівачка, відеоінженер, історик, реставраторка, полярник та пенсіонерка, які з початком війни радикально змінили своє життя.

«14 березня 2022. 2944-й день російсько-української війни. За кілька останніх тижнів інтенсивна війна сюрреалістично змішала місця й людей, утворивши постапокаліптичний вимір із новими якостями та ролями. Тисячі киян та киянок перебралися жити в метро, а їхня звична робота та життя стали кардинально іншими. Елітні передмістя столиці стали зоною нищівних боїв та мародерства. Для багатьох війна вже стала буденністю», — йдеться в описі фільму.

Режисером стрічки став Володимир Тихий — співзасновник об’єднання «ВАВИЛОН’13», український кінорежисер, сценарист та продюсер, серед робіт якого — «Наші котики», «Брама», «Сильніше, ніж зброя». З початку повномасштабної війни він документує наслідки РФ на Київщині та у сусідніх регіонах. Фільм створювався у співпраці з командою Black Photon та польським режисером Камілем Рутковські.

Прем’єра відбудеться на Sheffield Doc/Fest. Це щорічний британський фестиваль документального кіно, найбільший у Великій Британії та третій за величиною у світі. Цього року команда фестивалю обрала спеціальний фокусPassword: Palianytsia, як знак солідарності з Україною.


Читайте також: «Коли закінчували продакшн, якраз велися бої на Шулявці», — режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук про участь у Каннах та «Памфір»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024