Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Паліндром про новий альбом «Придумано в черзі»

Пісня за піснею: Паліндром про новий альбом «Придумано в черзі»

1 вересня Паліндром випустив свій третій альбом Придумано в черзі. До LP ввійшло 13 треків.

Для нашої рубрики «Пісня за піснею» Степан Бурбан розповів про кожен трек зі свого альбому.

Паліндром (справжнє ім’я — Степан Бурбан) український репер, співак, композитор, режисер та музичний продюсер. Степан також учасник львівського реп-гурту Глава 94 та виступає під псевдонімом Кашляючий Ед.

У свій день народження, 1 вересня, він випустив свій третій повноформатний альбом до якого увійшло 13 треків. Серед них — фіти з Сашею Булем, Юрієм Бондарчуком, Монтеск’є. А також два кавери: на Зеновія Гучка та Лесик Band.

  1. Краще не буде

Трек з найменшою кількістю слів, але у ньому є досить чіткий меседж. Мабуть, про той скіл, якого в мене все ще немає — «жити тут і зараз». Усвідомити, що краще ніж зараз вже не буде, якби гірко не було насправді. Я маю якесь пошкодження, бо не фіксую теперішній момент і тому часто схильний до ностальгії.

  1. Я нічо не вмію

Досить дурна пісня в хорошому сенсі цього слова. Задумувалась як порівняння на контрасті між мною і крутими українськими музикантами, професіоналами! Я людина, яка не вміє робити музику математично, але методом спроб і помилок можу зробити якийсь фон з вокалом для танців. Це ось цей трек.

  1. Місто (фіт Саша Буль)

Пісня про наші з Сашею рідні міста, але з кошмарного сну, із запахом «тройного» одеколону. Іноді цей сон можна спостерігати наяву і зараз. Постоколоніальний шлейф тягнеться і так хочеться аби дощ, який падає під час цієї пісні, змив все це лайно.

  1. Кафе Надія

Рекламна пауза і перепочинок. У треці я повертаюсь до теплих спогадів з моїм рідним Львовом, на відміну від попереднього треку.

Більше про трек і кліп «Кафе Надія» читайте у нашому матеріалі.

  1. Черемхова віхола (кавер Зеновій Гучок)

Намагався переспівати свого духовного ментора. Улюблена пісня моєї покійної бабці Емілії. Але насправді — дуже трагічна пісня про кохання.

  1. Люцифер

Скнилівська трагедія травмувала восьмирічного мене досить сильно. Завдяки моїй бабці, я не потрапив на шоу, хоч й дуже хотів. Але у другій половині дня, коли трагедія вже сталась, я почав помічати людей, які проходили наш двір. Вони були усі в крові і йшли дуже важко. І тоді я, мабуть, вперше задумався про смерть, наскільки близько до людського життя вона може бути. Стало ніяково і в шлунку почали літати метелики, але такі, що приносять паніку.

  1. Пластик 2

Історія про пластиковий світ — це вічна тема. Я не знаю, що про неї написати. В тексті пісні все сказано. Ця пісня зроблена трохи раніше ніж усі інші, але потрапляє в контекст альбому, та і я обіцяв деяким людям, що вона тут буде.

8. Повітряний змій

Я написав рядки про змія коли слухав якийсь трек Вежі Хмар, від якого у мене почався якийсь шквальний вітер в сонячному сплетінні. Ця пісня про втрати рідних людей і відчуття спустошення після цього.

  1. Рекет (кавер Лесик Band)

Це просто кіношна історія про дикі 90-ті в Україні. Мене ця пісня забавляє. Інколи навіть здається, що я можу співати не унилу музику.
Щодо гурту Лесик Бенд, то це культові львівські музики з прекрасною лірикою. На жаль, лідер гурту Олександр Дацюк загинув від рук якогось алкоголіка, який завдав йому ударів ножем десь 2 роки тому. Тому це також історія про те, щоб віддати шану справжнім.

  1. З букетом троянд

Слова до цієї пісні народилися у грудні 2020-го. Згодом я нарешті познайомився в офлайні з Юрою Бондарчуком і запропонував йому взяти участь в цій пісні. Мій друг Ігор, він же Монтеск’є, зробив музику. Після чого робота лежала фактично рік. Мені здається я активно слухав у цей час альбом гурту oh, deer! як перестати хвилюватися і полюбити війну. Вже потім у мене все зійшлось.

  1. Ніби

Пісня про мене і Ляну, мою кохану. Ляна ненавидить вейпорвейв, а я зробив для неї пісню десь в цьому напрямку. Я — геній. Одна з добрих пісень на альбомі про кохання. Точніше про вічну загадку між двома закоханими, бо допоки ви обоє не добрались до тараканів в головах один одного ви ще нерозгадані і не прочитані до останньої сторінки. Ви ще незнайомі, ніби.

  1. Помовчу (фіт Монтеск‘є)

Я давно хотів спільну пісню зі своїм другом Ігорем. Так сталось, що ми зробили трек про творчі кризи, про неможливість писати. У таких випадках краще помовчати. Ця пісня мала відігравати роль такої собі колискової і спокійного виходу з альбому. Але бонусом додався трек про Херсон.

  1. Херсон

Пісня про наш Херсон. Спільна колаба з Ukraїner присвячена тимчасово окупованим містам України. Це єдина пісня на альбомі, яка написана після 24 лютого. Я хотів зробити її такою «радійною піснею» з Ретро ФМ. Коли я з батьком їздив у дитинстві в Крим, ми завжди слухали якусь ретро музику в дорозі. Іноді, зупинялися в Херсоні. Вірю, що вже зовсім скоро ми зможемо повторити такий тріп вже під мій трек. Захотілось забрати цю пісню на альбом як бонус трек, не знаю чому. Певно у ній є якийсь класний оптимістично бойовий вайб, який нам усім зараз личить.


Читайте також: «Десь пройобуєшся, десь некомпетентний», — Паліндром про перший досвід волонтерства і бар’єри у творчій діяльності

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024