Головна
>
Новини
>

«Памфір» та фільм про блокаду Маріуполя перемогли на кінофестивалі у Клівленді

«Памфір» та фільм про блокаду Маріуполя перемогли на кінофестивалі у Клівленді

Українські фільми «Памфір» і «20 днів у Маріуполі» здобули перемогу на 47 міжнародному кінофестивалі у Клівленді.

Кримінальна драма «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука отримала нагороду в номінації «Фільми з Центральної та Східної Європи». Нагадаємо, стрічка розповідає про про хорошого сім’янина, який змушений звернути з чесного шляху заради своєї сім’ї. Події відбуваються на Заході України напередодні традиційного святкування Маланки. Головні ролі у стрічці виконали Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Олександр Ярема та Римма Зюбіна. Світова прем’єра цього фільму відбулась на «Двотижневику режисерів» Каннського кінофестивалю. 

В огляді на «Памфір» кінокритик Ігор Кромф розповідав, чому цей фільм відрізняється від класичних кримінальних історій. Детальніше про це можна прочитати за посиланням. Зараз фільм можна переглянути у кінотеатрах.

Срічка «20 днів у Маріуполі» перемогла у номінації «Standing Uр», де змагаються фільми про важливі суспільні події, боротьбу за справедливість.

Фільм створили на основі відеоматеріалів, які зняв Мстислав Чернов під час перебування у блокадному місті. Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко приїхали до Маріуполя у перший день повномасштабного вторгнення. Вони фіксували гуманітарну катастрофу, наслідки російських обстрілів та інші події, що відбувались у місті. Аби надсилати візуальні матеріали, команда мусила ховатись під сходами біля зруйнованого продуктового магазину, адже це було єдине місце, де працював зв’язок. Чернов із командою виїхали з Маріуполя 15 березня через гуманітарний коридор.

Європейська прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася на Копенгагенському фестивалі документального кіно СРН:DOX.

Стрічка отримала чимало нагород, зокрема, здобула приз глядацьких симпатій у документальному конкурсі кінофестивалю «Санденс».

Міжнародний кінофестиваль у Клівленді — щорічна подія для нагородження новинок кіно з усього світу. Фестиваль входить до топ-50 найкращих світових кінофестивалів за версією відомого ресурсу для незалежних кінематографістів IndieWIRE.


Читайте також: «Форпост Ірпінь»: вийшов документальний фільм до річниці визволення міста

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024