Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: проєкт «Пенсія» про альбом «Франківськ.Коляда»

Пісня за піснею: проєкт «Пенсія» про альбом «Франківськ.Коляда»

22 січня музично-соціальний постпанк-проєкт колективної творчості Пенсія випустив новий альбом Франківськ.Коляда. Він складається з народних колядок та різдвяних молитв, загалом — 11 треків. 

Спеціально для рубрики «Пісня за піснею» керівник проєкту Ярема Стецик розповів про кожну пісню альбому

Пенсія — музично-соціальний постпанк-проєкт колективної творчості. Його особливість в тому, що склад учасників щоразу інший й приєднатися може будь-хто. Від початку й до сьогодні проєктом керує музикант, один із засновників гурту Перкалабські придатки Ярема Стецик. Більше про Пенсію читайте за посиланням. 

У грудні 2023 року проєкт випустив дебютний мініальбом альбом Горрри, а тепер презентує повноформатний Франківськ.Коляда.

Старий рік минає (народна)

Народна колядка, з якої викинули майже весь текст, окрім основного: Старий рік минає, новий наступає, Христос ся рождає. Завдяки цьому виконавці підкреслили циклічність і медитативність колядки. 

Запалала — джінь-джінь версія

Оригінальну пісню створив Мирослав Кувалдін (лідер гурту The Вйо), Пенсія ж переспівала її на власний манір. Пісня добре підійшла для проєкту, адже її легко виконувати навіть без репетицій. 

Добрий вечір (народна)

Пенсія називає цей трек універсальним й таким, що може звучати й під час різдвяних свят, і у вуличних переходах. 

Христос воскрес

Улюблена колядка керівника проєкту Яреми Стецика. Ця пісня — заготовка з католицьких літургійних практик, але у свою адаптацію треку проєкт додав рок-н-рольних мотивів. За рекомендацією проєкту виконувати пісню варто цілий рік, а не лише під час Великодня. 

По всьому світу (народна)

Це — стандарта української колядка. Пенсія вирішила зробити власну адаптацію через її драйвовість та мажорні радісні мотиви. Її майже не змінювали, трохи додали криків, але загалом пісню витримали близьку до народної версії.

Ваю-ваю (версія з церкви)

Це кавер пісні Каліпсо Роуз, який поєднали з народним віршем. Створив трек Юрко Стецик (колишній учасник Пенсії, з початком повномасштабного вторгнення приєднався до лав ЗСУ, з грудня 2022 року вважається зниклим безвісти). Його версія трохи довша, від тієї, яка увійшла до альбому, Пенсія користується лише двома частинами пісні. Студійна версія зміксована з оригінальним виступом Юрка з Пенсією в храмі Матері Божої Неустанної Помочі в Івано-Франківську у 2022 році за тиждень до повномасштабного вторгнення. 

Нова радість (народна)

Пенсія розповідає, що це трек дуже добре спрацьовує під час живих виступів, адже він достатньо простий для нових людей і дозволяє дуже добре ритмічно кричати разом. В основу тексту покладена українська народна колядка, тому її легко підспівувати. 

Молитва температурна

Пісню писали, коли Ярема Стецик хворів на ковід. Тому на початку створення вона була агресивною та страшною, ніби символізуючи боротьбу з вірусом. Це одна з небагатьох  розробок, яка є саме авторським проєктом Пенсії, а не переспівом.

Молитва про Юрка

Це молитва про радість часів Перкалабських придатків. Текст пісні — вільний переклад молитви про радість Томаса Мора. За кілька років ця пісня трансформувалася в Молитву про Федота, а тепер — в Молитву про Юрка.  Текст був написаний під час імпровізації за одну спробу і більше не змінювався. Трек розповідає про стосунки з Богом і Юрком. 

Боже великий, єдиний

В основі пісня — молитва за Україну Миколи Лисенка. Цей трек є розробкою «Оркестру Слава Ісусу Христу», який діяв у Івано-Франківську, для рок-н-рольно-фестивальних парафіян, які хотіли чути молитви «з газом». Пенсія й зараз використовує духові інструменти оркестру, як символ їх любові та дружби.  


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024