Головна
>
Кіно
>

Окупація Маріуполя, вільна журналістика та колективна пам‘ять — Docudays UA оголосив переможців

Окупація Маріуполя, вільна журналістика та колективна пам‘ять — Docudays UA оголосив переможців

Міжнародний фестиваль документального кіно поо права людини Docudays UA оголосив фільми-переможці. Серед них — стрічки Мстислава Чернова, Аліси Коваленко, Ігоря Іванька, Аббаса Резає та інших режисерів. Фільми змагалися в конкурсах Docu/Світ, Docu/Україна та
Docu/Коротко, а також у позаконкурсних програмах Docu/Арт та Docu/Юність.

LiRoom є інформаційним партнером події.

Переможці конкурсу Docu/Світ

Цього року доку до журі конкурсу ввійшли польсько-німецька режисерка та сценаристка Ельвіра Нєвєра, режисерка та культурна менеджерка зі Словаччини Ева Кріжкова та Богдан Жук, відбірник Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» та член журі багатьох міжнародних конкурсів.

Головний приз отримала стрічка Аліси Коваленко «Ми не згаснемо». Судді відзначили, що фільм підтримує бачення майбутнього покоління та його потенціалу й волі до завоювання світу силою творчості, цікавості та взаємної підтримки.

Спеціальну відзнаку отримав фільм «Етілаат роз» режисера Аббаса Резає. Фільм від першої особи показує захоплення міста Талібаном у 2021 році. Драматична оповідь про групу журналістів, які боряться за правду, свободу та життя через обʼєктив камери Резає, занурює глядача в це середовище карколомних змін.

Переможці конкурсу Docu/Україна

Найкращі фільми в національному конкурсі обирали режисер і художній керівник Белградського міжнародного фестивалю документального кіно Beldocs Марко Ґрба Сінгх, засновник і директор Inconvenient Films Ґедімінас Андрюкайтіс та керівниця Музею кіно Довженко-Центру Олена Гончарук.

Головний приз отримав фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Фільм складається з відеоматеріалів, які зняв режисер під час перебування у блокадному Маріуполі. Команда українських журналістів Associated Press опинилася в оточеному місті та намагалася продовжувати свою роботу. 

Більше про фільм можна дізнатися в огляді кінокритика Ігоря Кромфа за посиланням.

Спеціальною відзнакою нагородили стрічку «Крихка пам‘ять» режисера Ігоря Іванька.

За сюжетом молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був і про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

Переможці конкурсу Docu/Коротко

Переможців конкурсу обирав той самий склад журі, що й у конкурсі Docu/Україна.

Головний приз отримала стрічка «Прокидаючись у тиші», авторства Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі.

Фільм розповідає про подорож дітей, події якої переплітаються з історією колишніх казарм Вермахту. Мить між минулим і майбутнім, війною та тишею, від’їздом та прибуттям, яка пише портрет німецького минулого та майбутнього очима юних головних героїв. 

Спеціальна відзнака дісталась Олексію Радинському та фільму «Чорнобиль 22». Фільм розповідає про історію окупації Чорнобильської АЕС у лбтому 2022 року. В основі сюжету — розповіді працівників електростанції, які перебували там під час перебування окупантів. Стрічка складається з кадрів, знятих на мобільний телефон.

Переможці в номінації Rights now!

Кращі фільми в номінації обирали правозахисник Масі-Мустафа Найєм, культурна менеджерка й засновниця Міжнародного кінофестивалю про права людини Даґмар Остранська та кінорежисер, виконавчий директор Міжнародного кінофестивалю про права людини в Албанії, Куйтім Чашку.

Головний приз отримав фільм «Залізні метелики» Романа Любого. За словами організаторів, стрічка «демонструє гострий мистецький підхід із дуже багатою кінематографічною мовою, що запрошує глядачів до інтерактивного діалогу та рефлексії, до сцени воєнного злочину 2014 року — збиття малайзійського літака російськими військами на Сході України».

Огляд на фільм від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.

Спеціальну відзнаку отримав документальний фільм «Вбивство журналіста» режисера Метта Сарнецкі присвячений розслідуванню вбивства словацького журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. У ньому детально описана робота колег-журналістів, які зібрали 70 терабайтів даних і присвятили себе аналізу та пошукам правди. Ми усвідомлюємо, наскільки вразливою є демократія — не лише у сучасній Словаччині.

Окрім того, низку фільмів відзначило студентське журі, до якого увійшли майбутні професіоналки з різних напрямків — психології, кінознавства та журналістики, а також візуального мистецтва й дизайну.

Цього року фільми оцінювали Анастасія Ніббе, Олександра Калініченко та Марія Чирва.

Головним призом журі відзначило фільм «Крихка пам‘ять» режисера Ігоря Іванька, а спеціальними відзнаками — фільми «Етілаат роз» режисера Аббаса Резає та «Мовчазна історія» Андерса Сковб‘єрга Єпсена.

Щороку команда Docudays UA вручає нагороду обраному фільму з конкурсної програми фестивалю. У ній головний приз отримав фільм «Птиця» Аліни Максименко. Спеціальну відзнаку отримала стрічка «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» режисерки Дарини Мамайсур.

Docudays UA — найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який відбувається щороку в Києві. На фестивалі показують актуальні документальні стрічки з усього світу. Організатори прагнуть сформувати у глядачів активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності. Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. 


Читайте також: Перші кроки, проблеми, досягнення та виклики, — історія фестивалю Docudays UA у розповідях засновників

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024