Головна
>
Кіно
>

«Між нами», «Велика прогулянка» та інше: розповідаємо про 7 українських фільмів, що вийдуть в прокат цієї осені

«Між нами», «Велика прогулянка» та інше: розповідаємо про 7 українських фільмів, що вийдуть в прокат цієї осені

У жовтні та листопаді у кінотеатрах вийде кілька нових українських фільмів. Серед них — комедії, драми, стрічки про війну та на історичну тематику. Розповідаємо детальніше про ці фільми та коли вони вийдуть у прокат.


«Міста та їхні герої»
Коли: 5 жовтня

Це кіноальманах із шести короткометражних стрічок, присвячених українським містам та їхнім мешканцям. Режисери фільмів — Ольга Гібелінда та Андрій Литвиненко. Фільми знімали в шести різних містах, постраждалих від російського вторгнення — Баштанці, Охтирці, Іванкові, Харкові, Чернігові та Миколаєві. У кожному місті героями стали їхні жителі, яких війна змусила відмовитись від основного заняття і  перетворила на волонтерів та військових. Наприклад, героєм фільму про Миколаїв став підприємець-пивовар Дмитро Волощенко, він — один з найвідоміших волонтерів у місті. Міський голова Баштанки Олександр Береговий у стрічці розповідає про те, як мешканці невеликого містечка у свій період часу змінили хід бойових подій всієї війни на південному напрямку. Героєм із Чернігова став приватний охоронець Артем Ракітін, який під час облоги вивіз із міста понад 26 тисяч мешканців. А Геннадій Попенко, який до 2022 року був ведучим та актором, а переживши з сім’єю окупацію Іванкова, став бійцем тероборони та активним учасником життя громади. Більше про це за посиланням.

Кошти від продажу квитків будуть передані фонду Тати Кеплер «Птахи» на відновлення пошкоджених будинків у Херсонській області. Восени стрічку також планують показати у Німеччині та Франції.

«Велика прогулянка»
Коли: 5 жовтня

Комедійна стрічка режисера Олега Зборовського. Попередня прем‘єра мала відбутися 24 лютого 2022 року, втім, через повномасштабне вторгнення її перенесли. Всі дії фільму відбуваються на одній галявині, куди приїхали відпочивати дві сім‘ї: працівники культури Драгоманови та районні бізнесмени Наливайченки. Вони мають різні світогляди й характери, і кожен вважає галявину своєю. Між ними виникає суперечка, яка переростає у гротескну «війну» за місце під мангал. Несподівано у фільмі з’являється ще один персонаж — утікач-корупціонер, що сховав свої гроші на цій же галявині та бере молодших дітей обох сімей у заручники. Він вимагає повернути гроші, які зникли зі схованки.

Головні ролі у стрічці зіграли представники українського шоубізу, зокрема, Юрій ТкачОлена КравецьАндрій ІсаєнкоІрина ГатунМихайло ЖонінОлексій Завгородній (Positiff), Ілля ПаладінМарго Крупіна-БіньковськаВероніка Лук’яненко та Алекс Березовський.

В камео з‘являються Вєрка Сердючка, яка, до слова, написала саундтрек до фільму Є пропозиція, футболіст ФК «Шахтар» Андрій Пятов та колишній гравець команди Євген Коноплянка.

«Шлях поколінь»
Коли: 12 жовтня

Драма та бойовик «Шлях поколінь» знята за сценарієм продюсера, режисера, журналіста та письменника Михайла Ухмана. З 2014 року він воював добровольцем у містах Піски та Мар’їнка. Тоді у Михайла з’явилися ідеї щодо майбутніх фільмів. Зйомки цієї стрічки відбувались у 2020 році на Донеччині, неподалік лінії зіткнення, а також у Києві та на Волині. Під час фільмування використовували справжню військову техніку та зброю, а в кадрі, окрім акторів, з’являлися ветерани та військові, які сьогодні воюють у ЗСУ. Сюжет фільму розповідає про Донбас 2014 року. Назар з дружиною чекають на народження первістка. Аби врятуватися від бойових дій, які охоплюють одне за одним міста сходу України, вони тікають. Дорогою доводиться переночувати посеред лісу. Те, що Назар побачив уві сні, назавжди змінило його світогляд. Попри обіцянки бути завжди поряд з дружиною, він приймає рішення взяти до рук зброю та стати до лав захисників.

«ШТТЛ»
Коли: 26 жовтня

Ця стрічка українсько-французького виробництва розповідає історію єврейського поселення на Львівщині біля кордону з Польщею. Події фільму відбуваються 21 червня 1941 року напередодні вторгнення гітлерівських військ на територію України. Назва фільму означає «містечко» на їдиш, тобто, типове єврейське поселення у Східній Європі до Другої світової війни. Спеціально для зйомок поблизу Києва посеред соснового лісу на території 4000 м² звели поселення з синагогою, школою, бібліотекою, хатами, а також ринковою площею. Особливість «ШТТЛ» в тому, що це перша українська стрічка, знята за технологією одного кадру. Українська прем’єра стрічки відбулася в серпні ​​в межах 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю у Чернівцях.

Режисером стрічки став Адрієн Волтер.

«Пограбування по-українськи»
Коли: 26 жовтня

Комедійний фільм режисерки Аліни Бухтіярової (також знімала комедію «Бурштинові копи»). Фільм розповідає про тренера з плавання Алекса, який закохується у відому зірку. Він хоче завоювати її прихильність, але розуміє, що коштів для цього знадобиться багато. Тому Алекс вирішує пограбувати банк: бо ж так він і гроші роздобуде, і враження на дівчину справить. Але ця подія стане для нього важливим уроком. Головні ролі у стрічці виконали Даша Астаф’єва та Остап Халавко.

«Між нами»
Коли: 2 листопада

Фільм режисерки Софії Томащук висвітлює теми насильства в сім’ї та недоліків судової системи. Це історія про вибір, який доводиться робити між близькими та мораллю, коли іншого варіанту розвитку не існує. Дві головні героїні фільму — Саша та Аня змушені робити цей вибір: Саша стосовно власного чоловіка, Аня — стосовно сина. Драматизм ситуації загострюється, коли вони виявляються залучені в кримінал.

«Іван і Марта»
Коли: 2 листопада

Фільм режисера Сергія Буковського розповідає про життя подружжя Івана та Марти Дзюбів. Іван Дзюба народився в 1931 році на Донбасі. Він був вченим, дослідником літератури, публіцистом, письменником та відомою постаттю покоління шістдесятників. Він першим публічно звинуватив комуністичний режим у переслідуваннях та арештах української інтелігенції. Він півтора роки провів у слідчому ізоляторі КДБ, за роботу «Інтернаціоналізм чи русифікація», яку влада назвала антирадянською. Марта Дзюба, дружина Івана — львівʼянка. Вони прожили довге тривожне, сповнене драматизму, але щасливе життя. Марта у всьому підтримувала Івана, допомагала йому та оберігала. Їхню історію у фільмі розповідає Марта, Іван у ньому з‘являється лише час від часу. До слова, до роботи над фільмом на знак солідарності з Україною долучився відомий італійський композитор Сандро ді Стефано.

Кадр з фільму

Читайте також: Кінофестиваль «Молодість» оголосив програму повнометражного міжнародного конкурсу

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024