Головна
>
Література
>

Радіодиктант національної єдності цьогоріч відбудеться раніше: розповідаємо, де послухати

Радіодиктант національної єдності цьогоріч відбудеться раніше: розповідаємо, де послухати

27 жовтня, у День української писемності та мови в Україні відбудеться радіодиктант національної єдності. Наразі ще не відомо, хто стане автором тексту диктанту та хто читатиме його в етері. Втім, послухати його можна буде на платформах «Суспільного» та Українського радіо.

Радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році командою Українського радіо. Це один із найбільших флешмобів, у якому беруть участь українця та мовознавці з різних коаїн світу. Зміст цього диктанту полягає не у перевірці писемності, а в об‘єднанні довкола української мови.

«Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів!», — ділиться координаторка проєкту «Радіодиктант національної єдності» виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Команда Українського радіо каже, що найбільше до написання диктанту долучаються школярі. Його також пишуть люди різного віку та різних професій. Цьогоріч диктант має на меті об‘єднати українців, які вимушено опинились у різних куточках світу через повномасштабне вторгнення Росії:

«Для нас особливо важливо зараз об’єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності 2023, відчули себе частинкою нашої сильної і прекрасної країни», — каже член правління Суспільного Мовлення Дмитро Хоркін.

Де слухати радіодиктант?

Слухати диктант можна в етерах Українського Радіо та Радіо Культура. Також він наживо транслюватиметься в етері телеканалу Суспільне Культура та на YouTube-каналі Українського Радіо. Приєднатися до флешмобу можна й на Facebook-сторінках Суспільного.

Нагадаємо, що у 2022 році авторкою тексту стала письменниця та режисерка Ірина Цілик, а читала його народна артистка Ада Роговцева. Текст диктанту можна прочитати за посиланням.

Також додамо, що в попередні роки Денб української писемності та мови відзначався 9 листопада. Але цьогоріч відповідно до указу президента, йогл перенесли на 27 жовтня.


Читайте також: Кінофестиваль «Молодість» оголосив програму повнометражного міжнародного конкурсу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024