Головна
>
Музика
>

Пісня про сумних загарбників та інші треки війни

Пісня про сумних загарбників та інші треки війни

З дня, коли Росія відкрито напала на Україну, не всі можуть робити звичні речі, зокрема й слухати музику. Але впродовж 27 днів, коли українці протистоять російським військам з’явилось чимало пісень. Пропонуємо чергову добірку з 9 треків-рефлексій на тему війни Росії проти України від українсьиких музикантів.

Tember Blanche — Ти живий

Піснею Ти живий гурт Tember Blanche хоче подякувати усім, хто веде боротьбу у війні, яку розпочала Росія:

«Якщо першою реакцією 24 лютого був страх, то зараз його замінили гордість і впевненість у перемозі. Ми віримо в наших військових, високопосадовців, волонтерів і всіх людей, які не залишаються осторонь цієї війни».

Туча, Koloah — Воїн

Пісню для воїнів релізнули Туча та Koloah. Слова написав Тарас Карун.

«Я хочу, щоб кожен і кожна з них почули цю пісню, а разом з нею відчули цю ВІРУ в них і ЛЮБОВ до них. Ця земля НАША, і ніколи не буде ворога на ній. За всі роки, за всіх полеглих воїнів ми помстемося, і ніхто не буде забутий і ніщо не буде забуте», — пише Туча.

Пісню також можна придбати, а усі кошти будуть скеровані фонду Повернись живим.

Саша Чемеров feat. Женя Галич — Досить

Фронтмени гуртів The Gitas та O.TORVALDСаша Чемеров та Женя Галич презентували спільну пісню — Досить.

Саша Чемеров написав цю пісню 4 роки тому для іншого українського артиста. Однак робота з ним не склалась, тож пісня залишилась у Чемерова:

«За день до війни ми зустрілись з Женею Галичем у Києві і я запропонував йому приєднатися до мене, — каже  Саша Чемеров. — А вже на одинадцятий день війни, після жаху геноциду який вчиняють російські нацисти, ми записали її у Львові. Цією піснею я хочу підтримати наших славетних воїнів та кожного українця! Разом — ми непереможна сила! Величні духом та вільні! Час прийшов!»

«Страх і паніка вже пройшли. Лишились злість і гнів. Все, що було в моєї родини, моїх друзів, сусідів — все забрали, зруйнували. Наші діти перестали боятися вибухів, вони до них звикли. Звичайні речі, типу гарячої води і нормального ліжка стали дивом. Для «мразоти» стала дивом наша боротьба. Управляти і командувати стадом овець набагато простіше і звичніше, ніж підкорити вільних, думаючих і об‘єднаних любов‘ю до своєї країни людей. Інформаційні раби ніколи не зможуть протистояти думаючим людям. Вони вже бояться», — говорить Женя Галич.

СКАЙ — Не Відступати і Не Здаватись

Цю пісню записали в межах проєкту Руслана Горового «Так працює пам‘ять» і присвтяили — 15-річниму активісту Данилу Дідіку, який став жертвою теракту під час Маршу Єдності в Харкові в 2015 році.

«А також усім хто захищав, захищає і захищатиме українську землю. Честь, гідність та свободу українського народу. Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Не відступати! І не здаватись!», — йдеться в описі відео.

Віктор Винник і МЕРІ — Герой 

Віктор Винник та гурт Мері презентували пісню Герой. яку написали ще у 2011 році. Однак весь цей час була лише демо-версія і трек чекав свого часу. Студійну версію хлопці обіцяють записати «після нашої перемоги над ворогом». А для відео використали живі кадри війни, яка триває зараз.

Піккардійська терція — Йде українське військо

Пісня Йде січове військо написана понад сто років тому Михайлом Гайворонським, але й досі не втратила актуальності.

В час повномасштабної війни Піккардійська Терція дала нове життя стрілецькій пісні і дописала у пісні новий куплет.

«Як творчі люди ми не могли залишитися осторонь – і в музичний спосіб також висловили свою громадянську позицію. Ми наважилися замінити у пісні геніального автора Михайла Гайворонського слово «січове» на «українське». Українське військо — це зараз усі: і наші мужні воїни, і безстрашна тероборона, і жертовні волонтери, і лікарі, і журналісти, і навіть добровольці міжнародного легіону, які з’їхалися до України з усього світу», — каже художній керівник вокальної формації Піккардійська Терція Володимир Якимець.

Покруч — СОН ЦЕ

​Покруч — проєкт учасників гуртів ТОЛ, Vivienne Mort і MegamasS, запущений у 2015 році. 18 березня вони випустили свій дев’ятий трек — СОН ЦЕ.

Пісню записали за участі вокалісток Даніели Заюшкіної (Vivienne Mort) і Олі Чернишової (гурт [O]).

«Уявімо, що колись люди взагалі не бачили сонця, а тільки чули про нього від предків та пророків. І ставлення до нього було відповідне — набожне і трепетне. Та одного разу перші промені пробилися крізь темряву й ожили тіні. Непідготовлені очі засліпилися золотим світлом і потекли сльози по блідій шкірі, яка буквально спалахнула від яскравості нової реальності. Такою була ціна прозріння, бо у кожного прозріння є своя ціна», — йдеться в описі треку.

VovaZiLvova — Перегній 

Веселу пісню про сумних загарбників релізнув репер VovaZiLvova.

Антон Слєпаков, Андрiй Соколов — warнякання

Співзасновник ВГНВЖ Антон Слєпаков та Андрій Соколов випустили мініальбом про війну warнякання. До альбому увійшли всього два треки — Трансляція та Вдячний. В них артисти рефлексують на тему війну в Україні. Альбом можна послухати на Bandcamp

«Перші два тижні здавалося, що музика померла назавжди. що найточніша та відповідна ілюстрація спорожнілого міста – дзвінка тиша. але через якийсь час слова та звуки стали виповзати з віддалених раковин», — ділиться Антон Слєпаков.

Читайте також:
>Переосмислення повстанської пісні, нова версія «Я — Солдат» та інші пісні війни
>Пекло вже близько: 5 пісень війни від українських музикантів
>Українська лють: підбірка пісень, які з’явились через війну
>Нас не зламає війна: нова підбірка пісень війни

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024