Головна
>
Музика
>

«Дін-дон, добрий день, хотіли б поговорити про розпусту»: слухаємо релізи другого тижня жовтня

«Дін-дон, добрий день, хотіли б поговорити про розпусту»: слухаємо релізи другого тижня жовтня

Альбом співпраць від Nazva, похмурий лонгплей від Zwyntar,  спінофом до альбому Смуга Структури Щастя, звернення до реп-тусовки і діс на ЗМІ від Майколи Вайнера, пісня від Тонки, яку можна слухати будь-де та інше — слухаємо релізи другого тижня жовтня.

Цього тижня коментує головний редактор Лірум Олексій Бондаренко, випускова редакторка Яна Ільків, музична оглядачка Лєра Зданевич, ведучий відеошоу «Не за кадром» Рома Шишкін та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Nazva Гурма

Це другий альбом галицько-донбаського дуету. У ньому музиканти переосмислили звичний формат альбому фітів і випустили альбом співпраць: співпраць із музикантами, художниками, поетами, режисерами, стилістами та лідерами думок. Цей проєкт завершиться співпрацею із понад 20 митцями та фільмованою історією, яка складається з 8 відеокліпів.

На альбомі є фіти з Renie Cares, Tember Blanche, Андрієм Бармалієм, Артисткою Чуприненко, Гордієм Старухом, Юлією Юріною та вже раніше випущений трек На дно з Мариною Круть.

Яна Ільків: «Як на мене, альбом зроблено дуже майстерно, чисто і грамотно. Запрошення пана Романа та інструментальне інтро з Бармалієм задає настрій до прослуховування: ти розслабляєшся і включається в Гурму. А потім ті настрої змінюються: спокійно-інтимно-весело-драйвово і тихо-тихо.І мені дуже подобається, що ти за майже 27 хвилин ти можеш відчувати всяке різне. Закохуватися під Родимку, сумувати під Осінь, фліртувати піснею Заведу тебе, яка мене дуже гріє й огортає чи розйобуватися під театральну Феєрією з Чуприненко. Словом, альбом дуже живий».

Рома Шишкін: «Попри відносно нетривалий час в укршоубізі, хлопцям з Назви вдалося зібрати на одному лонгплеї таку кількість чудових артистів і митців, що цей реліз точно не набридатиме дуже довго. Вся ця історія майстерно об’єднана спільною тематикою, яка відчувається від початку до кінця, хоча кожен трек не схожий на попередній. Слухати всім».

Олексій Бондаренко: «У гурту Nazva є унікальна суперсила — вони вміють збирати навколо себе найрізноманітніших людей. Будучи андеграундним арт-проєктом вони стали учасниками лейблу Pomitni, подружилися з купою провідних інді-гуртів і, що ще важливіше, зуміли зібрати їх, а також блогерів (від пана Романа до Євгена Клопотенка) на одному альбомі. І, я думаю, цей альбом з моменту виходу претендує на один з найкращих на рік. Думаю, тут варто писати розгорнуту рецензію, але зазначу, що кожен фіт тут — це радше те, як сам гурт Nazva бачить творчість цих гуртів. Думаю, це цікавий погляд в тому числі й для самих музикантів. Ну а в іншому це просто-таки надзвичайно цікаво слухати, бо ти ніколи не знаєш куди Nazva заведе тебе на наступному треці».

Zwyntar Тисяча очей

Гурт Zwyntar нарешті випустив повноформатний альбом Тисяча очей, який складається із синглів, випущених за останні чотири роки, а також нових пісень. Працювати над цим альбомом гурт почав одразу після виходу Мертвих голосів. Проте випустити його виконавці змогли лише тепер, бо початок повномасштабного вторгнення вплинув на «таймінги». Гурт каже, що альбом вийшов похмурий, «набагато похмуріший за все, що Zwyntar писав раніше». Більше про кожен із треків — читайте за посиланням.

Структура Щастя — Вовк

Вовк є спінофом до альбому Смуга. Головним персонажем альбому є кролик, який втомився від постійних принижень та вирішує стати в позицію сили. Герой обирає шлях ненависті та помсти, яку транслює на свого головного ворога — Вовка. Але наслідки за скоєне наздоганяють його.

Рома Шишкін: «Ліза знайшла себе, свою аудиторію і своє звучання, в якому почувається комфортно, але водночас і трохи вдається до експериментів. Реліз цікавий, ми будемо це слухати».

Halfscissors — Away

Дуетна формація Halfscissors, заснована у 2012 році Михайлом Тюпою (Tyupa) та Миколою Гаразом (Garaz), випустила альбом із 8 треків. Гурт каже, що альбом відзначається своєю стилістичною різноманітністю і слухачі почують інструментальну електронну музику з джазовими елементами, та іншими вкрапленнями. А сам Away описують, як «втечу з раю» в темне майбутнє, де кожна пісня несе в собі особливий настрій.

whitelope, Джон Дір, Козачок — Я тебе з’їв

Тернопільський артист whitelope артист із Близнюків Джон Дір та Козачок, який зараз воює, випустили трек про будні трьох вампірів (йдеться про самих виконавців), які вкотре насолоджуються поїданням своєї нової жертви, яка нічого не підозрювала, заходячи в темний ліс. Кажуть, що трек може як і налякати, так і розсмішити, оскільки, попри темне звучання, він наповнений жартами, кумедними рядками.

Bryangin — Очі кольору безодні

Співак та автор пісень Bryangin презентував кліп на пісню, яку присвятив любові та щирим почуттям до коханої дівчини.

Виконавець каже, що це легка й танцювальна пісня, яка ідеально підійде для прогулянок із людиною, яку любиш. Режисером кліпу на нову пісню став Богдан Буневич.

drimandr, Sleepy Andy — ехо

Оооооо, drimandr повернувсь! ехо починає серію релізів drimandr`a, яка кульмінує мініальбомом тупо, що вийде пізніше цього року. Настя Головань у захваті від цієї новини, бо не так давно запитувала «ну коли альбом???».

drimandr та Sleepy Andy співають про відлуння безтурботних часів, які можливо вже не повернуться. Сашко Дрімандр написав трек у період тривалого проживання в Долині (Івано-Франківська область) де, крім яскравих спогадів юності, мало що залишилося.А Sleepy Andy доповнив трек власною ностальгічною ретроспективою. Пісня, спродюсована ін-хауз продюсером ross royal.

msblack & Linz — Кольором

Саундпродюсер msblack обʼєднався з Linz задля створення пісні з використанням фрагментів треку Восьмий колір легендарного гурту Мотор’ролла. Гурт надав офіційний дозвіл на використання тексту та мелодії. Сніпет пісні вже завірусився в тіктоці й вже має близько 20 тисяч знятих відео на цей звук.

tim sonechko Дивні дива

Другий трек тернопільського виконавця спродюсував typeled. Тім Сонечко каже, що його пісні — легкий натяк на те ким він був і ким він є. Каже, що намагається не обмежуватися жанрами й шукає найцікавіші шляхи комунікації із собою. Фотографію для обкладинки зробила фотографка Настя Божеявільна.

Майкола Вайнер — Викупай

У треці Майкола звернувся до сучасної української реп-тусовки, у якій, на його думку, зʼявляється багато нових імен і втрачається більшість старих цінностей. А також зробив діс на ЗМІ та пабліки.

Олексій Бондаренко: «Я скажу чесно, я захопився Майколою на кліпі Татушка. Спочатку я подумав, що це черговий крінжовий репер. Але потім я зрозумів, що Вайнер (або Винар?) явно більший і глибший, зокрема й на саркастичній Татусі. Винар дісить інших реперів і медіа, але робить це настільки приємно й естетично, що захоплюєшся. Куди там Гоні з його “Туча-хуюча” або Джонні Дивному, який “трахав феміністок”. У слові Вайнара відчувається спокійна впевненість. І, що ще цікавіше, розуміння індустрії. Аранж взагалі магнетичний. Короч, я в захваті і дуже чекаю на нові релізи».

Omana — Молодим

Разом із піснею гурт випустив кліп, знятий на фестивалі Faine Misto. Кажуть, що ціль пісні підбадьорити, зарядити жити, творити яскраво, бо завтра може не настати. А ціль відео — хоч на мить відчути атмосферу свята фестивалю Faine Misto.

Олексій Бондаренко: «Олексій Богомольний — один з найкращих гітаристів цієї країни. У нього дуже цікаві партії й відчуття музики. Єдине чого постійно не вистачає OMANA — трохи вищого рівня композиторства. Люди з попіндструії сказали б що не вистачає хуків. Бо все в пісні добре, але вона забувається за 10 секунд після прослуховування».

Анастимоза — Загорни мене

Анастасія Сігітова в новому треці співає про любов, якої завжди не вистачає; яку хочеться зберегти назавжди, хоч це неможливо та яка в будь-якому разі принесе страждання і цього ніяк не уникнути.

Libenson, Tery, Golubenko — Haute Couture

Це другий трек із майбутнього альбому Libenson. Музиканти кажуть, що це романтичний репрезент в аренбі дріл саунді.

Artem Pivovarov Ти знаєш, що ти людина

Рома Шишкін: «Перше, що спало на думку під час прослуховування, це мем з Кучмою “це ж було вже!”. Достеменно невідомо, скільки ще віршів Артем покладе на “свої ноти”, та хотілося б уже рухатися далі. З точки зору музичного продакшену питань нема».

Skofka Заглох

Олексій Бондаренко: «Це набагато більше схоже на гурт Гриби, ніж на кальянний реп, який генерував Скофка до того. І маю визнати, що мені подобається. Біт качає, текст доволі винахідливий, хоч і не вражає глибиною. Хороший трек».

Fiїnka — Люди

Рома Шишкін: «Як на мене, у Фіїнки є все для того, щоб стати зіркою в укршоубізі: талант, харизма, її історія, гумор, але після торішнього Довбуша мене не полишає враження, ніби чогось усе ж бракує. Мені цікаво спостерігати за творчим шляхом цієї артистки і я щиро вірю, що найкраще від неї попереду».

Олексій Бондаренко: «Це набагато слабше за Довбуша, але натомість звучить чесніше — як музичне висловлювання. Того гляди Fiїnka таки дійсно займеться музикою, а не тільки епатажем, і матимемо потужну самобутню артистку».

Klavdia Petrivna — Імператори

Рома Шишкін: «Клавдія Петрівна стрімко набирає обертів: місячна кількість прослуховувань на Спотіфай уже більша за артистів, які не перший рік лупають цю скалу. У мене є питання, наскільки це довготривала історія, бо музично це більше схоже на тренд/мем (у хорошому сенсі), та, я думаю, ми сміливо можемо називати цей проєкт проривом року».

Лєра Зданевич каже, що по цій пісні можна писати майстер-клас на тему «як втратити весь вайб, за який полюбили проєкт».

Олексій Бондаренко: «Мені дуже подобалися перші роботи Клавдії. Вони були якісь по-наївному красиві. Тут же ніби все лишилося так само, але щойно вступає клубний біт вся магія ніби випаровується в тебе на очах і з’являється комерційний проєкт, який намагається використовувати (а не надихатися) пізньорадянською спадщиною. Хоча тексти все ще дуже хороші».

Тонка — Ти лише мить

Рома Шишкін: «Музику Тонка мають чути якомога більше людей! Цей тандем професіоналів завжди забезпечує нас якісною музикою, будь то балада чи відвертий рейв. IDM дуже пасує вокалу Олени і дає простір для музичних рішень Ярослава. Пісню можна слухати і в навушниках, і в машині, і на домашній вечірці, і в техноклубі».

Лєра Зданевич: «Тонка класифікує себе інтеліджент-попом, але останніми релізами доводить, що інтелідженту тут більше, ніж попу в українському розумінні. Занадто складна структура пісні для пересічного слухача. І тому, на жаль, залишається скарбом для тих, хто “викупає”, а не звучить на всіх можливих радіостанціях. З одного боку мені сумно, бо гурт не має того визнання, на яке заслуговує. А з іншого — це чудова музика і я рада, що в нас є гурти, котрим цікаво гратися з власним звучанням і винаходити щось нове».

Настя Денеж: «Мені подобається, що в Ти лише мить для мене Тонка звучить по-новому, можливо, навіть цікавіше. Водночас гурт все ще залишається Тонкою, тобто собою. По скрипту: суцільний кайф, я навіть трохи залипла».

Олексій Бондаренко: «Мені подобається, що попри те, що Тонка формально відноситься до попкрила української музики, вони вперто і, не зважаючи ні на кого, роблять винахідливу електроніку, яка, місцями, йде проти естрадної милозвучності. Один із тих проєктів, якими хочеться пишатися і є відчуття, що ми не побачили ще навіть третини їхнього потенціалу: вони ніби можуть написати що завгодно, від ліричної попсової балади до хардкор-техно».

alyona alyona — В темноті

Рома Шишкін: «Стандартний і дуже передбачуваний реліз від Альони. Але мені цікаво, чи я один чую на беках Джері Хейл?».

Turchynov Мушлі

Олексій Бондаренко: «Женя Турчинов — навдивовижу універсальний гітарист. Але все-таки частіше ми його чуємо в обробці ска-панку (Жадан і собаки), похмурого року (Лінія Маннергейма) чи навіть шансону (Криваве забазарєво). Його творчому его явно тісно в рамках навіть кількох гуртів у яких він грає. Цього року він випустив В різних містах — дуже світлу, аж до нетутешнього, пісню в стилі боса-нова. І от тепер Мушлі — теж світла робота, яка б цілком могла вписатися в репертуар Latexfauna, якби її заспівав її Дмитро Зезюлін. Класний, легкий трек, який розкриває ще одну грань таланту Турчинова».

Nichka, Verloka Поштарі

Виконавці кажуть, що Поштарі звучать, як саундтрек самого життя.

Lucas Bird Dream

Виконавець каже, що Dream – як музичні американські гірки: плавно переходячи від спокійних холодних вібрацій до яскравого вибуху енергії. У пресрелізі пишуть, що «трек обіцяє дику поїздку крізь захоплюючий звуковий ландшафт, у якому бездоганно поєднується танцювальний драйв з неочікуваним поворотом».


Читайте також:

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024