Головна
>
Кіно
>

«За двома зайцями», «Наталка Полтавка», «Поліно» та інші: кінофестиваль Миколайчук OPEN оголосив ретроспективну програму

«За двома зайцями», «Наталка Полтавка», «Поліно» та інші: кінофестиваль Миколайчук OPEN оголосив ретроспективну програму

Фестиваль глядацького кіно Миколайчук Open анонсує цьогорічну ретроспективну програму. Вона включає українські музичні фільми, створені в період з 1936 до 2014 року, знакові стрічки за участю натхненника фестивалю Івана Миколайчука, фільм-пророцтво, знятий у Чернівцях 30 років тому, а також чеський сюрреалізм.

Лірум є інформаційним партнером події.

«Останній рік мюзикл переживає нову хвилю популярності: головними касовими хітами 2023-го стали мюзикл “Вонка” та “Барбі”, а у 2024-му їх підтримає майбутній сиквел “Джокера”, який також заграватиме з цим жанром. Український кінематограф має свою тривалу традицію музичних фільмів, яка почалася ще у 1930-х. Ми вирішили її оприявнити та показати в розвитку: від кіноопер до повноцінних сучасних мюзиклів зі саундтреком від “Океана Ельзи”. У нашій добірці шість картин, де можна почути співи українською, що, насправді, було не дуже поширеною практикою у радянські часи», — коментує програмний директор Миколайчук Open Алекс Малишенко.

До програми «Українські Мюзикли» увійшли:

  • «Наталка Полтавка», режисер Іван Кавалерідзе (1936) — перша кіноопера в історії українського кіно за мотивами класичного твору Миколи Лисенка.
  • «За двома зайцями», режисер Віктор Іванов (1961) — культова музична комедія та єдина екранізація пʼєси Михайла Старицького про цирюльника Голохвастого та його вигідний шлюб. На фестивалі відбудеться показ української версії фільму;
  • «Прелюдія долі», режисер Сергій Лисецький (1984) — ігровий музичний фільм про творчий шлях українського співака Анатолія Солов’яненка, відомого класичним виконанням пісні «Ніч яка місячна»; 
  • «Прикольна казка», режисер Роман Ширман (2008) — казкова історія, яка обігрує теми Ромео та Джульєтти, але зі щасливим кінцем під саундтрек «Океана Ельзи»;
  • «Трубач», режисер Анатолій Матешко (2014) — сімейний музичний фільм про підлітка, що грає на трубі та переживає першу закоханість. 
Фото: кадр із фільму «Прикольна казка»

Також з нагоди 30-річчя стрічки відбудеться показ притчі «Співачка Жозефіна й мишачий народ» Сергія Маслобойщикова. Фільм було знято в Чернівцях ще у 1994-му, але він, на думку організаторів, досі актуально говорить про ілюзорний світ мистецтва на тлі хаосу та розрухи:

«Фільм ми знімали в перші сезони незалежності українського суспільства й українського кіно. Фільм був повністю відзнятий в чернівецькому театрі ім.О.Кобилянської, де окрім київських і чернівецьких акторів знімалося багато чернівчан, особливо дітей. Розмірковуючи про долю людства взагалі, наш фільм торкнувся буття і страхів нашого суспільства — того, що сталося з ним пізніше — вже зараз, через тридцять років», — коментує режисер Сергій Маслобойщиков. 

До 90-річчя чеського режисера Яна Шванкмаєра також покажуть його гумористичний фільм «Поліно». Це вільна екранізація народної казки про деревʼяного хлопчика. Показ відбувається за підтримки Чеського Центру у Києві.

«Від початку повномасштабного вторгнення Чехія висловила свою повну підтримку українському народу у багатьох сферах, включаючи культуру. Ми надзвичайно раді, що змогли долучитися до підтримки фестивалю Миколайчук Open, і що цього року глядачі матимуть нагоду познайомитися з творчістю видатного чеського кінематографіста Яна Шванкмаєра, якому у вересні виповниться 90 років», — коментує директорка Чеського центру у Києві Тереза Соушкова.

Фото: кадр із фільму «Поліно»

Нагадаємо, що раніше Миколайчук Open оголосив перші міжнародні та українські стрічки з програми третьої едиції. Нову секцію фантастичного кіно «Під сузірʼям близнюків» відкриє продюсерська робота Стівена Содерберга «Божественність», а в межах док секції «Невигадане» відбудеться українська фестивальна премʼєра стрічки «Окуповане місто» оскарівського лауреата Стіва Макквіна. Також на Миколайчук Open відбудеться пітчинг короткометражних проєктів спільно з AMO Pictures. Подати заявку можливо до 23 травня за посиланням. Фільмом-відкриттям фестивалю стане стрічка «Мертві не завдають болю» голлівудського актора Вігго Мортенсена.

Цього року фестиваль глядацького кіно Миколайчук Open втретє відбудеться у Чернівцях з 15 по 23 червня. Глядацькі абонементи на фестиваль можна купити за посиланням.


Читайте також: «Зараз ми в пошуках свого — українського Харкова». Артем Вусик про діяльність «Нафти», премію Курбаса та театр «Варта»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024