Головна
>
Кіно
>

«Мертві не завдають болю»: кінофестиваль Миколайчук Open оголосив фільм-відкриття

«Мертві не завдають болю»: кінофестиваль Миколайчук Open оголосив фільм-відкриття

Цього року фестиваль глядацького кіно Миколайчук Open втретє відбудеться у Чернівцях. Стрічкою, що відкриє подію стала режисерська робота голлівудського актора Вігго Мортенсена. Раніше він зіграв роль Араґорна з «Володаря перснів». У вестерні «Мертві не завдають болю» він виступив як режисер, актор, сценарист та продюсер. Показ відбудеться 16 червня після церемонії відкриття. 

Лірум є інформаційним партнером заходу.

Фото: кадр із фільму «Мертві не завдають болю»

Події фільму відбуваються у 1860-х роках у США. Вів’єн Ле Куді вирушає в подорож з данським мігрантом Хольгером Ольсеном, щоб почати нове життя в запиленому містечку штату Невада. Громадянська війна набирає обертів, і Хольгер приєднується до Армії Півночі (Союзу). Тепер Вів’єн залишається самотньою і змушена захищати себе в місті, яке перебуває під контролем жорстоких та корумпованих чоловіків.

Головну жіночу роль зіграла люксембурзька акторка Вікі Кріпс («Корсет», «Примарна нитка»), що отримала шість номінацій на «Оскар». Також у стрічці зіграли Соллі Маклеод («Дім Дракона»), Гаррет Діллаган («12 років рабства»), Денні Г’юстон («Авіатор») та інші.

«Моя героїня Вівʼєн надсилає повідомлення з часів, які давно минули. Вона живе у світі, де люди борються за землю і вбивають один одного, бо вважають, що мають право оселитися тут, навіть якщо хтось тут уже живе. Сьогодні ми нібито рухаємося вперед та еволюціонуємо, але насправді нічого не змінилося. У світі досі є пригноблені і є гнобителі, які все ще використовують чисту силу, щоб утриматися при владі», — коментує Вікі Кріпс.

Раніше організатори фестивалю оголосили, що фільмом закриття буде український документальний фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси». Ця стрічка розповідає про музичну легенду Назарія Яремчука, який став одним із засновників української попмузики. Ідея створення фільму належить дочці Назарія, співачці Марії Яремчук. Влітку 2021 року вона звернулася з цією ідеєю до студії KNIFE! Films, де режисер Артем Григорян і продюсер Максим Сердюк розпочали активну роботу над реалізацією фільму. Вони досліджували феномен Яремчука, вивчали архіви, збирали інформацію, шукали героїв, працювали над сценарієм, знімали інтерв’ю та натури. Процес тривав два роки й завершився наприкінці 2023-го. Показ фільму відбудеться після церемонії нагородження 23 червня.

Фото: кадр із фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

«Вже другий рік поспіль, фільми відкриття та закриття нашого фестивалю — це українська та іноземна стрічки. Для мене ця пропорція дуже важлива, оскільки вона показує, що ми приділяємо однакову увагу національній та міжнародній програмам! Цьогоріч ми відкриємось іноземним фільмом (про що зовсім скоро оголосимо), тому було дуже важливо, щоб фільм-закриття був не просто український, а містив українську ідентичність в переломний для неї момент. Нам здалося, що фільм про особистість Назарія Яремчука несе в собі саме такі, важливі нам сенси», — коментує генеральний продюсер фестивалю Олексій Гладушевський.

Також раніше Миколайчук Open оголосив перші міжнародні та українські стрічки з програми третьої едиції. Нову секцію фантастичного кіно «Під сузірʼям близнюків» відкриє продюсерська робота Стівена Содерберга «Божественність», а в межах док секції «Невигадане» відбудеться українська фестивальна премʼєра стрічки «Окуповане місто» оскарівського лауреата Стіва Макквіна. Також на Миколайчук Open відбудеться пітчинг короткометражних проєктів спільно з AMO Pictures. Подати заявку можливо до 23 травня за посиланням.

Глядацькі абонементи на Миколайчук Open можна купити за посиланням.


Читайте також: «Ми, наші улюбленці та війна», «Уроки толерантності», «Довга доба»: 5 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024