Головна
>
Література
>

Резиденція «Слово» в Харкові відновить свою діяльність

Резиденція «Слово» в Харкові відновить свою діяльність

Заступниця директорки з розвитку Харківського ЛітМузею Тетяна Пилипчук повідомила, що в будинку «Слово» у Харкові планують запустити новий сезон резиденцій з лютого 2024 року. Тривалість резиденцій буде варіюватися від трьох тижнів до місяця. Протягом наступного року планують запросити 24 учасників, серед яких буде 12 українських та 12 чеських письменників і письменниць, відбір яких буде проводитися партнерами музею.

«Резиденція функціонуватиме так само, як і раніше. Це будуть культурні програми, квартирники, зустрічі творчі, культурні подкасти, дописи резидентів у соцмережах», — повідомила Тетяна Пилипчук.

Головним критерієм відбору для українських резидентів є необхідність проживання у Харкові для здійснення творчої діяльності. Учасниками можуть бути письменники, журналісти, філософи, драматурги, але основним напрямком роботи буде творення текстів. Початок офіційного відбору аплікантів на участь у резиденції планують оголосити наприкінці поточного року або на початку наступного. 

Резиденція «Слово» — житловий будинок на вулиці Культури, 9 у Харкові, побудований на кінці 1920-х років кооперативом літераторів. У 30-х роках ця будівля служила домівкою для численних письменників і митців, серед яких Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Остап Вишня та інші представники української літератури.

Починаючи з 2018 року, в будинку функціонує резиденція «Слово», ініційована PEN Ukraine та Харківським ЛітМузеєм. У 2019 році цей будинок був внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У 2022 році будівлю пошкодила російська ракета, проте сама квартира, де розташована резиденція, залишилася непошкодженою.

Читайте також: Закінчилася серія «Культурних понеділків». Що це і які проєкти перемогли?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024