Головна
>
Література
>

В Україні з‘явилося онлайн-радіо з аудіокнижками

В Україні з‘явилося онлайн-радіо з аудіокнижками

1 вересня Україні запустили книжкову онлайн-радіостанцію Sluhavka. На радіо можна слухати аудіокнижки, літературні огляди, інтерв’ю з письменниками та освітні програми. Сама ж команда каже, що Sluhavka — це перша книжкова радіостанція в Україні. Етери можна буде послухати на сайті радіостанції після його офіційного запуску.

Фото з фейсбуку радіостанції Sluhavka

Засновниками радіо стали Євген Москаленко, Віталій Микитенко та Вікторія Ділай. Також у команді: літературознавиця, редакторка мовознавчого проєкту «Р.І.Д.» та поетка Валерія Сергєєва, дикторка та радіоведуча Анна Заклецька, журналіст і радіоведучий «Українського радіо» та радіо «Промінь» Денис Денисенко, піарниця Марія Літинська, графічний дизайнер Арсен Шумейко та звукоінженер Максим Паніматченко.

Співзасновниця та головна редакторка проєкту Вікторія Ділай в інтерв‘ю виданню «Детектор медіа» розповіла, що мета радіо Sluhavka — популяризувати українську літературу на внутрішньому та зовнішньому ринках та діджиталізувати друковані видання без скорочень та адаптацій.

Студія звукозапису знаходиться у Києві — там команда створюватиме весь контент, що транслюватиме радіо. У фокусі уваги авторів буде як сучасна українська література, так і класичні видання. Вікторія Ділай не виключає, що колись радіо може мовити й про зарубіжну літературу.

В етер виходитимуть аудіокнижки, різноманітні літературні програми, розмови з авторами, дитяча програма, подкасти, а також матеріал від інших авторів, якщо він підходитиме під формат радіо. Додатково команда запустить YouTube-канал, де виходитимуть огляди на книжки та літературні програми.

«Для того, щоб слухачі добре орієнтувались в контексті світової літератури, розуміли тенденції, важливі і наріжні речі — її складник буде присутній саме в літературних програмах для того, щоб ми популяризували українську літературу у вигляді аудіокниг, не відірвану від контексту усієї світової літератури», — пояснює Вікторія Ділай.

Також команда радіостанції розповіла, як з‘явилася назва Sluhavka:

«Голден Колфілд, головний герой роману “Ловець у житі” Джерома Девіда Селінджера, вважав, що після прочитання по-справжньому хорошої книжки хочеться потоваришувати з її автором, “щоб коли схотів — узяв і подзвонив йому по телефону”. Радіо Sluhavka хоче втілити мрію Колфілда та тисяч інших читачів і читачок, зробивши такі бесіди реальними. Піднімаєш слухавку — а по інший бік телефонного дроту улюблений письменник чи письменниця».

Нині на радіо записують книжку Ренати Літинської «Рената часом пише», де дикторкою стала сама авторка.

Поки що стежити за новинами проєкту можна на його офіційних сторінках у фейсбуці та інстаграмі.  

Нагадаємо, раніше ми писали, що українська виконавиця та волонтерка Даша Астаф‘єва створила мобільний додаток Under Books, де можна слухати аудіокнижки. У застосунку є книжки про історію та культуру України, культові твори українських авторів та інші книжки, озвучені українськими артистами. 


Читайте також: Юлія Федів може очолити Мінкульт. Що про неї відомо?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024