Головна
>
Кіно
>

Національна спілка кінематографістів позивається до Кабміну, аби скасувати повноваження Ради з підтримки кіно

Національна спілка кінематографістів позивається до Кабміну, аби скасувати повноваження Ради з підтримки кіно

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну через постанову про подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії. Причиною позову стали дії Держкіно, яке поза межами своїх повноважень внесло на розгляд Кабміну проєкт постанови про продовження повноважень членів Ради до завершення воєнного стану. Про це повідомила юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси спілки. 

У чому справа?

31 березня теперішній склад Ради з державної підтримки кінематографії за законом мав скласти повноваження. Це державний виконавчий орган, що регулює низку важливих питань у сфері українського кінематографа. Зокрема, затверджує перелік фільмів, яким надається державне фінансування за результатами пітчингів Мінкульту, Держкіно та/або Українського кульутрного фонду (УКФ). Востаннє склад Ради оновлювався у 2021 році й туди увійшли прямі підлеглі медіагруп і власники бізнесів. Більше про Раду, хто туди входить та що не так із постановою Кабміну — читайте за посиланням.

Попри спливання строку повноважень, представники Держкіно звернулися до уряду та пояснили, що не можуть провести конкурс для оновлення складу Ради у зв‘язку з воєнним станом. Кабмін підтримав звернення та продовжив каденцію чинного складу на термін до кінця воєнного стану та три місяці після нього.

Читайте також: «Держкіно vs Довженко-Центр»: хронологія культурної боротьби

Це викликало критику з боку кіноспільноти. Проти подовження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії виступили також Національна спілка кінематографістів України та Українська Гільдія Режисерів. Детальніше можна прочитати за посиланням

 Підстави для скасування постанови

Як пояснюють в Українській кіноакадемії, є низка підстав для скасування постанови:

  • Урядова постанова суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», у якому йдеться, що повноваження ради припиняються автоматично після закінчення дворічного строку, а одні й ті ж особи не можуть бути ченами Ради два строки.
  • Держкіно не мало подавати проєкт постанови самостійно. Це треба було зробити через міністра Кабміну Олега Немчінова.
  • Постанову прийняли без консультацій та обговорень з громадськістю, що суперечить постанові КМУ про проведення консультацій з громадськістю.
  • звернення не містило законодавчих аргументів, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

Юристи Axon Partners додають, що звернення підписала заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. За словами правозахисників, вона не мала повноважень підписувати документ. Держкіно, своєю чергою, мало подати проєкт постанови через Міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова.

До слова, 28 березня 2023 року Кабмін передав Держкіно повноваження щодо формування Ради з державної підтримки кінематографії. Це означає, що замість Мінкульту, формуванням та організацією роботи конкурсної комісії тепер має займатися Держкіно.


Читайте також: Українські кінематографісти закликають ініціювати публічні обговорення Стратегії розвитку кіно 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024