Головна
>
Музика
>

Стас Корольов випустив live-відео на пісню «Який день війни»

Стас Корольов випустив live-відео на пісню «Який день війни»

4 серпня гурт Стас Корольов випустив live-відео на пісню Який день війни з сольного концерту у Києві. Це перший офіційний лайв музиканта.

Вперше Який день війни була виконана в травні 2022, коли гурт покликали на благодійний онлайн-фестиваль Faine Misto.

«Було очевидно, що старий матеріал грати неможливо. Змінилася реальність — має змінитися і мистецька відповідь. Тому гурт за тиждень зібрав з наявних наробітків програму на 30 хв. А Який день війни була написана з нуля за 6 днів до виступу», — розповідає виконавець.

Після фестивалю гурт повернувся і одразу записав її на студії, бо, за словами Стаса, стало зрозуміло, що ця пісня на той момент ідеально відповідала реальності.

Пісня складається з запитів українців в Google, що починаються словами «Який…», «Як…», «Хто…», «Коли…», «Що…». Нову версію пісні гурт хотів записати в студії, але це вдалося зробити на концерті, тож, окрім відео, на стримінгових платформах вийде ще й окремий live-сингл.

Ідея відео в тому, аби показати, як пісня еволюціонувала та як вона відгукується людям. Команда проєкту каже, що впродовж року з моменту виходу пісні в YouTube вийшло багато концертних «піраток». Але гурт чекав на великий київський сольник, аби записати, як разом зі Стасом пісню виконує близько тисячі глядачів.

Що кажуть про виступ слухачі?

Ті, хто бачив live-виступ наживо, кажуть, що у форматі перфомансу ця пісня більш жива та повноцінна, ніж у записі.

Рома Шишкін:

«По-перше, це саме та музика, яка, попри всі старання, в студійці звучить пласкіше, ніж у живому виконанні, тому враження і переживання були помножені на сто. По-друге, спостерігати за синергією тисячі людей, які переживають те саме, що і я, і прийшли сюди почути те саме, що і я, і в той момент скандують ті самі, що і я, слова. Це був дуже крутий момент єднання всіх присутніх, який вели справжні професіонали і фанати своєї справи зі сцени».

Назар Яценко:

«Стас Корольов зміг записати метамодерну хроніку. Дуже влучну, як мені здається — з дигіталізацією, безпосереднім перенесенням досвіду спільноти і особистою адаптацією цього досвіду…Взагалі тема з виключно запитальною формою теж моцна: ти лишаєшся без відповідей, твій досвід розгорнули, а водночас Стас доста транслює через ці знаки питання. Тут окремо тре підкреслити паралінгвістику і музику — сказав всьо, шо треба, нічого не сказавши».

Євген Гончаров:

«Його сприйняття залежить від обставин навколо, від публіки перед тобою, від інформаційного фону у день концерту. Це завжди нові сенси та несподівані «пасхалки» з контекстами. Саме тому його можна слухати нескінченно аж до перемоги».

Ірина Романюта:

«Однозначно це композиція, яка набагато краще звучить вживу, бо ти її переживаєш разом із артистами та людьми навколо. Ще одним визначним моментом була візуальна подача. Мені не хотілось навіть кліпати, щоб якомога менше пропустити доречний відеоряд та гру зі світлом, які є невідривним доповненням музики».

Віктор Демиденко:

«Розуміння приходить одразу — от тобі про кота, а от тобі про демілітаризацію. І все, це назавжди. Тоді я зрозумів, що війна накладає відбиток на кожного, і ми його ніби не помічаємо».

Євгеній Хохлов:

«Я прям насолоджуюсь таємнішому в цій пісні! Обожнюю зміну темпу в музиці, а гурт це робить прям дуууже приємно. Просто цвяхи вбиває в кінці трека! Особисто для мене — це унікальний зріз таймлайну, який показує стан суспільства. Кожен раз при прослуховуванні цього треку повертаюсь в тривожний стан в якому я був тоді, коли пісня вийшла. Але тепер я дивлюсь на цей стан через призму набутого досвіду і це така собі тепла лампова тривога».

Сергій Дужик:

«ЯДВ — це те, що підсадило мене на музику Стаса, при чому студійку я заслухав до дір уже трошки пізніше. Почалось усе з того, що у подруги побачив джинсовку з тексом з цієї пісні і почув запис лайву з Файного міста. В той момент було надзвичайно важливо повернутись в “тут і зараз”, бо мозок наче постійно й варив інформацію про війну, і думки тільки про сьогодні, але у плейлисті грали загалом треки з нульових та дев’яностих, а на якомусь внутрішньому рівні рефлексії хотілось втікати в ескапізм».

Станіслав Дяченко:

«Вразив синтез музики, відео та світла, який працював як один організм від початку до кінця що дозволив по-іншому сприйняття пісню».

Іван Стельмах:

«Мені здається, що спочатку побачив нагадування про реліз у твітері, а потім переглянув кліп на YouTube та поширив соцмережами. В той момент ця пісня ідеально увібрала запитання більшості українців. Ті чи інші ключові фрази, я чув у розмовах людей. І потім довго наспівував різні ключові запити, що в мене питали знайомі: “Що це таке?”. В деяких випадках я брав і показував кліп».

Влад Яремчук:

«Лайвом дуже розривно, бо через мультитактову структуру це прям ціла вистава, дуже впевнено і бодренько починається, в найпотужніші моменти рве, в найспокійніші дає видихнути і насолодитись».

Катя Войчук:

«Я була на шести концертах, де виконували “ЯДВ” наживо і щоразу вона звучала інакше. І справа не тільки в імпровізаціях музикантів, а саме в глядачах та їхньому досвіді. Багато можна дізнатись про людей навіть по тому, які запити гугла їх пробивають на сльози, на яких фразах вони кричать, а коли починають танцювати. Київ, Запоріжжя, Ірпінь та Берлін реагують інакше».


Стас Корольов — виконавець з Авдіївки та однойменний аудіовізуальний джаз-рок гурт з Києва. У 2016-2020 роках Стас Корольов був мультиінструменталістом і продюсером в електронному гурті Yuko. А в травні 2021 року він розпочав кар’єру під власним іменем з сольною платівкою O_x. Нинішній гурт Стас Корольов 2 був створений після початку повномасштабного вторгнення. Гурт ініціював різноманітні збори та акції підтримки військовослужбовців. Наприклад, 13 листопада 2022 року в київському барі Squat 17b Стас Корольов разом із гуртом влаштовував благодійний концерт-перформанс: гурт грав один і той самий трек та збирав гроші на потреби медичного батальйону «Госпітальєри». Під час концерту вони назбирали 1 186 337 гривень. Чому концерт став перфомансом, читайте у колонці незалежного продюсера та музичного оглядача Ярослава Мухи. Також нагадаємо, що 13 травня гурт відіграв великий концерт у Києві і став героєм  третього епізоду шоу «Не за кадром». В інтерв’ю для шоу Стас та інші учасники гурту розповіли про кінець епохи О_х, ідею цифрового втікача, як відбуваються репетиції та поділилися планами на майбутнє.


Читайте також: «Я дура, дура, дура»: солістка гурту Tember Blanche запустила сольний проєкт

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024