Головна
>
Кіно
>

На Takflix з’явилася «Земля» Довженка з саундтреком від «ДахиБрахи» та відновленими українськими інтертитрами

На Takflix з’явилася «Земля» Довженка з саундтреком від «ДахиБрахи» та відновленими українськими інтертитрами

З нагоди Дня Незалежності України онлайн-кінотеатр Takflix спільно із Національним центром Олександра Довженка випустив відреставровану копію кінопоеми «Земля» Олександра Довженка. Стрічку презентують з унікальними інтертитрами та саундтреком від ДахаБраха.

Розповідаємо детальніше про фільм та роль Довженко-Центр у реставрації.

Кадр з фільму

«Земля» — поетична кінооповідь про колективізацію в Україні наприкінці 1920-х років. Стрічка розповідає про створення перших колгоспних комун і класову ворожнечу: комсомолець Василь за допомогою місцевої парторганізації отримує трактор і переорює приватні межі «на кулацьких нивах». Цей ентузіазм йому дорого коштує.

Премʼєра фільму відбулась 8 квітня 1930 року, але за девʼять днів її зняли з показів через звинувачення у «біологізмі» та «натуралізмі».

Попри заборону фільму в СРСР, Довженко показав «Землю» у Німеччині, Чехословаччині, Франції та Великобританії, де стрічка отримала визнання.

Уже після смерті режисера фільм реабілітували, а у 1958 році на міжнародному конгресі кінокритиків в Брюсселі її назвали поміж дванадцяти найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

У 2012 році на замовлення Довженко-Центру була відреставрована «Земля». А новий музичний супровід для фільму створив гурт ДахаБраха.

Довженко-Центрові вдалося знайти первісний сценарій «Землі» 1930 року. А відтак вони відновили оригінальні українські написи. Раніше у фільмі грали російські інтертитри. Графіка титрів була відновлена за єдиним уцілілим оригінальним титром українською «ВОДИ В РАДІЯТОРІ НЕМА».

Фільм вже доступний до перегляду, ціна квитка — 85 гривень. 10% з кожного квитка передають у фонд «Повернись живим».


Довженко-Центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 000 найменувань (понад 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF). 

Нагадаємо, Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України».

Розповідаємо про діяльність Довженко-Центру та Наукового центру кінематографії України, а також що означає відповідний наказ за посиланням.

Підписати петицію на підтримку збереження Довженко-Центру – тут.


Читайте також: Найкраща режисура, спеціальний приз та перемога в індустрійній секції: що Україна привезла з кінофестивалю в Сараєво?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024