Головна
>
Кіно
>

«Ми, наші улюбленці та війна», «Уроки толерантності», «Довга доба»: 5 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

«Ми, наші улюбленці та війна», «Уроки толерантності», «Довга доба»: 5 нових українських фільмів, які можна подивитися онлайн

Ромком, натхненний книгою Ольги Франко, дебютний повнометражний фільм блогера Антона Птушкіна, комедія про упередження українців щодо ЛГБТ-спільноти та інше — розповідаємо про українські новинки, які відтепер можна переглянути на онлайн-платформах.

«Смак свободи»

У невеликому містечку, де виросла Варя (Ірина Кудашова), немає шанувальників високої кухні. Тому її спроби вразити складними поєднаннями смаків ніхто не оцінив. Тому Варя вирішує поїхати до Львова з метою стати кухарем у вишуканому ресторані. Її шлях до успіху міг би бути значно складнішим, якби не випадкова знахідка – книга, написана майже сто років тому Ольгою Франко (Ірма Вітовська).

Драма та комедія «Смак свободи» знята українським режисером Олександром Березанем. Натхненням для створення історії стала книга 1929 року «Перша українська загально-практична кухня», написана Ольгою Франко.

Кінокритик Ігор Кромф спеціально для Лірум написав рецензію на фільм, прочитати яку можна за посиланням

Переглянути стрічку «Смак свободи» онлайн можна на платформі SweetTV.

«Довга доба»

У синопсисі фільму йдеться, що він розповідає про вторгнення російських військ в Україну у 2022 році, а також про війну, яка досі триває. До фільму увійшли зняті на телефон кадри від 12 тисяч українців — це історії як тих, кому вдалося вижити під час воєнних дій, так і людей, які загинули в окупації. Режисер стрічки — Алан Бадоєв.

«Цей проєкт — не просто ще один фільм про війну, а унікальне свідчення трагічних подій і злочинів Росії очима українців, щоб ніхто та ніколи не зміг переписати нашу історію”, — коментують автори фільму.

3 травня стрічка вийшла на Netflix, а також її можна переглянути на YouTube

«Ми, наші улюбленці та війна»

Дебютний повнометражний фільм блогера Антона Птушкіна «Ми, наші улюбленці та війна» показує події в Україні через стосунки людей та тварин, які стають як свідками, так інколи й жертвами цієї війни. Прем’єра стрічки відбулася 28 березня на міжнародному кінофестивалі середньометражного глядацького документального кіно Doc Kyiv Fest.

«Головні герої фільму — це не тільки коти, собаки, ведмеді, леви, лемури та йеменьский хамелеон на імʼя “Ігор”, але й люди, що їх рятують, ризикуючи своїм життям. У стрічці задіяно багато іноземців, для яких героїзм українців під час порятунку тварин став справжнім відкриттям», — описують фільм організатори Doc Kyiv Fest

За перший вікенд прокату стрічка зібрала 2, 3 мільйони гривень, тим самим встановивши рекорд в українському документальному кіно. 

Ігор Кромф у своїй рецензії на стрічку пише, що головною думкою, під яку всі ці історії порятунку тварин підводить фільм: українці — це дуже гуманістична нація, яка однаково цінує будь-яке життя. 

4 травня, ексклюзивно на сервісі Megogo, відбулася прем’єра стрічки. Переглянути її можна за посиланням.

«Мій карпатський дідусь»

Італієць з українським корінням Мікеле має вирушити до покинутого карпатського села, щоб розвіяти прах матері. Тут живе його дід Михайло, з яким головний герой раніше не бачився. Перше знайомство виявляється важким, оскільки дідусь не розмовляє ані англійською, ані італійською. Умови в українській Бережниці значно відрізняються від Генуї, і Мікеле вирішує повернутися додому. Однак в нього це не виходить. Спілкування діда і онука перетворюється на справжню битву поколінь, але з часом обидва розуміють важливість сімейних зв’язків та потребу в компромісі.

«Це історія трьох поколінь. Бо одного разу батько не сприйняв вчинок своєї доні й відрікся від неї. А через 16 років мав за це відповідати. Так він зустрічає онука, якого ніколи не бачив й говорить незнайомою мовою», — описав стрічку режисер Заза Буадзе

У своїй рецензії Ігор Кромф писав, що у фільмі багато доволі теплих, камерних і щемких сцен: 

«Наприклад, коли дідусь готує онуку яєшню і влаштовує при цьому лялькову виставу. Так, це досить клішовано, але при цьому не втрачає ні граму інтимності й теплоти. Або полювання діда з гуцульською пращею на птаха, яке режисер неочікувано і трохи гротескно заримовує у кіно з іншою сценою».

«Мій карпатський дідусь» можна переглянути онлайн на платформі SweetTV та Netflix.

«Уроки толерантності»

Провінційна шкільна вчителька, яка зіштовхується з фінансовими труднощами та загрозою розпаду сім’ї, вирішує взяти участь у державній програмі євроінтеграції під назвою «Уроки толерантності». Вона переконує свого чоловіка і дітей прийняти у себе вдома ЛГБТ-представника та активіста, щоб отримати допомогу. Тепер родина виявляється в ситуації, коли їй потрібно подолати свою гомофобію та неприйняття інакшості.

В основі стрічки режисера Аркадія Непиталюка — п’єса Ігоря Білиця «Гей-парад». Світова премʼєра фільму відбулася 9 листопада на Талліннському кінофестивалі «Темні ночі» у категорії «Вибір критиків».

Ігор Кромф про стрічку пише, що це історія про те, що побутова фобія чи стереотипність нещадно ламається при близькому контакті з Іншим і практичному усвідомленні того, що його інакшість ніяк не робить його гіршим. 

Подивитися стрічку онлайн можна на платформі SweetTV та Netflix.


Читайте також: Як Третя штурмова бригада зняла фільм для мотивації рекрутів? Огляд на «Ми були рекрутами»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024