Головна
>
Кіно
>

Команда фільму «День Незалежності» представила арт-постер. Розповідаємо, як він з’явився

Команда фільму «День Незалежності» представила арт-постер. Розповідаємо, як він з’явився

24 серпня у прокат вийде фільм «День Незалежності» режисера Володимира Тихого. 8 серпня виходу команда представила офіційний арт-постер до фільму, який створила ілюстраторка та режисерка анімаційних фільмів Анна Дудко. 

Лірум є інформаційним партнером стрічки, тож розповідаємо, як у художниці з‘явилася ідея постеру.

Анна Дудко вперше побачила фільм «День Незалежності» під час всеукраїнської прем’єри на фестивалі Docudays UA в червні 2022 року. Тоді в кінотеатрі були розвішані пусті білі листки А4, на яких глядачі могли ділитися враженнями. На одному з цих аркушів Анна намалювала скетч, який пізніше став ескізом для постеру.

Анна пояснила, що перший рік повномасштабної війни провела закордоном, а коли повернулась, відчула потребу в кіно, що допоможе зрозуміти досвід українців. Саме тому пішла на показ фільму «День Незалежності»:

«На показі “Дня Незалежності” панувала атмосфера свята, стан після перегляду був піднесений. Коли колега, яка мала з собою фломастери, запропонувала мені щось намалювати на білих форматах в кінотеатрі, мені одразу згадалась ця зала, глядачі, герої фільму, всі разом, з тваринами. Так випадково і з’явився скетч, що перетворився на арт-постер».

Режисер фільму Володимир Тихий побачив малюнок випадково, і запропонував Дудко перетворити скетч на повноцінний арт-постер.

«На момент показу на Docudays UA в «Дня Незалежності» вже був фестивальний постер. Він зображує пульт операторів ДСНС, за допомогою якого вони вмикають сповіщення про повітряну тривогу в Києві. Але їх історія — лише одна з кількох, згаданих в фільмі», — пояснює Тихий.

На думку режисера, саме арт-постер найточніше доносить ідею фільму, адже це «це щирий портрет сучасного українця, мозаїчний, але водночас гармонійний».

Нагадаємо, «День незалежності» — це повнометражний документальний фільм Володимира Тихого про те, як відбувся День Незалежності в різних куточках України у 2022 році. Події фільму відбуваються в один день: 24 серпня 2022 роĸу, ĸоли Уĸраїна святĸує 31-шу річницю відновлення незалежності. Фільм поєднує місця та людей, яĸі найĸраще передають дух воєнного часу в ĸраїні. Стрічка представляє один день з життя пляжного поліцейсьĸого патруля, жінĸи-війсьĸовослужбовця, солдата швидĸого штурмового підрозділу, солдата мінометного підрозділу, працівниці пабу, художниці та ĸолишнього депутата парламенту.

Напередодні виходу відбудуться спецпокази стрічки у 16 містах України, де учасники творчої групи особисто представлять роботу. Розклад показів можна переглянути за посиланням.


Володимир Тихий — український кінорежисер, сценарист та продюсер документальних та ігрових фільмів. Член Національної Спілки кінематографістів України.

Один з творців кіномистецьких проєктів: «Мудаки. Арабески», «Україно, Goodbye!» та «Вавилон’13». Серед найвідоміших документальних повнометражних фільмів режисера — «Євромайдан. Чорновий монтаж» (2014), «Сильніше, ніж зброя» (2014) та «Бранці» (2016), серед найвідоміших ігрових повнометражних фільмів режисера — «Зелена кофта» (2013) та «Брама» (2017).


Читайте також: У Херсоні відбудеться кінофестиваль Kherson Film Fest — перший за час війни

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024