Головна
>
Кіно
>

У Херсоні відбудеться кінофестиваль Kherson Film Fest — перший за час війни

У Херсоні відбудеться кінофестиваль Kherson Film Fest — перший за час війни

Херсонські діячі культури проведуть у місті перший кінофестиваль за час повномасштабного вторгнення — Kherson Film Fest. В межах події відбудуться покази семи повнометражних і трьох короткометражних фільмів українського та закордонного виробництва. Розповідаємо, які фільми увійшли в програму.

Організовує подію генеральний директор і художній керівник Херсонського обласного академічного театру ім. Куліша Олександр Книга разом з керівником кіноконцертної зали «Ювілейний» Юрієм Ковалем. Разом з кіножурналістом і програмним директором фестивалю Алексом Малишенко та продюсеркою проєкту Анастасією Ларіною вони покажуть нові українські та іноземні фільми херсонським глядачам:

«Мистецьке життя Херсону не зупинити. І поява нового фестивалю в місті — це ознака відновлення громадського і культурного середовища. Наповнення його новими, життєстверджуючими смислами і посилами. Ми непереможні і вільні і у нас попереду багато роботи по відновленню міста», — зазначає Олександр Книга.

Концепт візуального стилю фестивалю розробила дизайнерка кінофестивалю Docudays UA Даша Подольцева:

«Я провела на Херсонщині дитинство і пам’ятаю, що там дуже спекотно та яскраво. Найпрекраснішими були абрикоси, дині та кавуни на базарі, які для мене не стільки про споживання, а про феноменальну життєдайність та торжество життя цього регіону. Окремі елементи натхненні знімками сучасного Херсону, а промені зірки символізують світло від проєктора», — ділиться Даша Подольцева.

Блок повнометражних фільмів: 

«Королі репу», режисер Мирослав Латик

Головний герой фільму — 17-річний випускник сільської школи, який мріє стати відомим репером та підкорити серце дівчини Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути будь-чим, але обставини спрямовують його життя в іншому напрямку. 

Фільм презентували на Одеському міжнародному кінофестивалі ще у 2021 році, однак через пандемію та повномасштабне вторгнення в прокат стрічка вийшла в прокат лише 3 серпня 2023 року. Кінокритик Ігор Кромф у рецензії на стрічку сказав, що «Королі репу» — це дуже незвична історія дорослішання, адже вона всупереч жанровому канону показує не персонажа, який пережив досвід і став краще, а персонажа, якому досвід зламав життя. Повний огляд можна прочитати за посиланням.

«Іван і Марта», режисер Сергій Буковський

Це документальна історія про подружжя шістидесятників Івана і Марти Дзюбів, яка фільмувалася, починаючи з осені 2018-го. 

Іван Дзюба народився в 1931 році на Донбасі. Вчений, дослідник літератури, публіцист, письменник, знана постать покоління шістдесятників. Марта Дзюба, дружина Івана — львівʼянка. Вони прожили довге тривожне та драматичне життя.

Нагадаємо, що цей фільм також показували 22 липня в межах Дня пам’яті Романа Ратушного на фестивалі «Протасів Яр».

Кадр з фільму

«Поема про море», режисерка Юлія Солнцева

За сюжетом, генерал Федорченко повертається у рідне село після довгої розлуки з домом. Дорога додому лежить через Нову Каховку — молоде місто, що живе майбутнім пуском Каховської гідроелектростанції. Прибувши в село, Федорченко дізнається, що зведення ГЕС залишило колгосп без робочих рук: майже всі випускники місцевої школи вирушили на велике будівництво. Наступним відкриттям для генерала стає звістка, що одночасно з ним в село почали з’їжджатися люди, які не бували тут кілька десятиліть. Серед них — відомий архітектор, полярний дослідник, льотчик, письменник, заступник міністра, шість полковників.

Фільм також розповідає, як заради будівництва ГЕС радянська влада затоплювала цілі навколишні села та переселяла жителів наддніпрянських плавнів. 

Більше про любов Довженка до Нової Каховки та його підготовку до зйомок фільму можна прочитати за посиланням.

Кадр з фільму

«Три жінки», режисер Максим Мельник

Фільм розповідає історії трьох жінок, які мешкають у селі Стужиця, в Карпатах: фермерки Ганни, поштарки Марії та біологині Нелі. Це портрет маловідомого місця посеред Європи, де люди щодня повинні вирішувати — поїхати чи залишитися.

Кадр з фільму

«Заповідник Асканія», режисер Андрій Литвиненко

Сюжет фільму розгортається навколо чотирьох героїв із цілковито різними характерами, долями та цілями. Їх об’єднує бажання зберегти життя серед найбільшої в Україні оази, що наразі стрімко втрачає свою унікальність.

Кадр з фільму

Блок короткометражних фільмів: 

«Велика маленька війна», режисер Мирослав Латик

Фільм режисера Мирослава Латика розповідає про людську байдужість. Головній героїні Галі байдуже до війни, яку розв‘язала Росія проти України. Їй також байдуже до своїх односельчанок і подруг: Орисю постійно б’є чоловік, а від Лідки чоловік втік у Францію. Втім, коли Галя дізнається, що її зять зраджує її дочці, то це вже справжня катастрофа.

Фільм був у програмі національного конкурсу кінофестивалю «Миколайчук Open». Про те, як створювався фільм і чому на знімальну команду негативно реагували мешканці села, режисер розповідав в інтерв‘ю для Ліруму. Прочитати його можна за посиланням.

Кадр з фільму

«ГКЧП», режисер Аркадій Непиталюк

19 серпня 1991 рік. У дитячо-юнацькому таборі поблизу Запоріжжя своє життя: 14-річний Андрій краде для Іри подарунки, щоб висловити свої почуття, та втікає від міліціонера. Вихователь Тарас закоханий у директорку Галину, але їй зараз не до нього. Завгосп табору і колишній дисидент Петрович приніс новину: у москві мітинги, а по телевізору ще від ранку крутять «Лебедине озеро».

Нагадаємо, що стрічку можна подивитися в онлайн-кінотеатрі Takflix.

Кадр з фільму

«Капітан Бровари», режисер Едуард Нечмоглод

За сюжетом, групі документалістів неочікувано вдається зняти матеріал про справжнього героя з супер силою. Його звати Капітан Бровари, він має нарцистичну вдачу та трохи самозакоханий. Його люблять всі місцеві жителі. Аж ось, у місті з’являється конкурент на ім‘я Чорний Мстюн, і про нього швидко поширюються чутки. Через пошуки та низку конфліктів у різних локаціях міста Капітан Бровари розуміє що його «послуги» не актуальні, він також з’ясовує, що його конкурент – насправді звичайний молодий хлопець. Через це герой переймається, впадає в депресію, а через деякий час лізе на дах багатоповерхівки, щоб стрибнути вниз. 

Кінокритик Ігор Кромф, який робив огляд короткого метру з фестивалю, оцінив стрічку на 9 з 10 та охарактеризував її як «неймовірно смішну комедію від режисера-початківця Едуарда Нечмоглода з шикарним акторським кастом». Повну рецензію можна прочитати за посиланням.

Блок дитячого кіно: 

«Душа команди», режисер Роберто Буесо

Цей фільм був у конкурсній програмі цьогорічного Чілдрен Кінофесту. Стрічка режисера Роберто Буесо була відзначена Валенсійською аудіовізуальною премією Berlanga. Головна героїня — нова черниця в інтернаті, вихованці якого зустрічають жінку пустощами й витівками. Щоб завоювати повагу юних розбишак, вона започатковує шкільну футбольну команду.

«Паця», режисерка Маша Гальберштад

Головна героїня отримує на свій дев’ятий день народження порося від дідуся. Її батьки не надто зраділи такому подарунку, тож дівчинці дозволяють лишити паця лише за умови, що його дресуватимуть. Але раптом виявляється, що в дідуся з’явилися свої плани на тваринку.

Кадр з фільму

Усі кінопокази будуть безкоштовними, за попередньою реєстрацією в соцмережах. Херсонський кінофестиваль пройде в середині серпня. Точний час і місце проведення організатори не повідомляють публічно з міркувань безпеки.


Читайте також: Документальний фільм «Міста та їхні герої» вийде у прокат 24 серпня

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024