Головна
>
Музика
>

«Ми єдині, хто може зробити цей світ краще, і ми маємо працювати над цим»: розповідаємо про незалежний лейбл Тваринний Відчай

«Ми єдині, хто може зробити цей світ краще, і ми маємо працювати над цим»: розповідаємо про незалежний лейбл Тваринний Відчай

18 березня незалежний лейбл та промоутер Тваринний Відчай анонсував своїх перших двох артистів. Ними стали київський емо-гурт Re-read та сольний проєкт колишньої учасниці альт-метал гурту Vnature Василиса. Перший реліз лейблу відбувся 22 березня — сингл Re-read Котик з їхнього майбутнього альбому.

Ми поспілкувалися з засновником Ярославом Мухою про історію створення лейблу, як обирають, з якими артистами співпрацювати, та майбутні плани, а також запитали в Каті Мікотової про роботу з лейблом.

З чого все починалося? 

Засновник лейблу Ярослав Муха спочатку був піарником та менеджером артистів, згодом поступово почав організовувати концерти, а також займатися продюсуванням. Він розповідає, що ідея запустити власний лейбл виникла давно, але не було причин та переваг створити його раніше. Проте, працюючи з артистами протягом двох років, резон та необхідність об’єднати їх під одним дахом для нього кристалізувався. Ярослав прагнув навчити їх відчувати свої сильні сторони, розвивати слабші, допомогти з менеджментом того, чим вони не хочуть займатися, і направити ідеї у конкретне звучання.

Тваринний Відчай заснований у 2023 році. Протягом року існування він організував концерт Tember Blanche в Bel Etage, тур для американського електро фолк виконавця Emperor X з Re-read та серію інших концертів по Україні.

Фото: feral_angst/Instagram

Для чого створили лейбл? 

Метою лейблу є підсилити голос самобутніх та експресивних українських артистів та артисток, як в Україні, так і за її межами. Оскільки зараз кожен виконавець сам може завантажити музику на стримінгові платформи, Тваринний Відчай пропонує зайнятися замість артистів тими задачами, які вони виконувати або не хочуть, або їм не вистачає досвіду чи навичок. Для когось це менеджмент, для когось — букінг, а для когось — просто діалоги за пивом про гітари та підсилювачі.

«Тваринний Відчай, як концепція, містить в собі відчуття, яке важко пояснити. Це необхідність боротьби за власне виживання й емоційний стан. Сміливість ступити на новий шлях та прислухатися до того, що тобі каже підсвідомість. Наразі для мене це та сила, з якою прикладаються зусилля для створення чогось нового та особливого в умовах повномасштабної війни. Німий крик, що прорізає пустоту: ми єдині, хто може зробити цей світ краще, і ми маємо працювати над цим», — розповідає засновник лейблу Ярослав Муха в коментарі для Лірум. 

Як обирають артистів? 

Ярослав розповідає, що артистів обирають в декілька етапів: вайб-чек ідей, інтуїція, розмова. Потім лейбл та артист обговорюють форму співпраці, яка підходить обом сторонам. Якщо все сходиться — лейбл пропонує свої послуги. 

Наразі на лейблі є два артиста: київський емо-гурт Re-read та Василиса, сольний проєкт якої ще не дебютував. Як розповідає засновник лейблу, у Re-read йому сподобалися звучання і готовність пробувати нове. Починали вони свою співпрацю з благодійного туру по Україні з американським виконавцем Emperor X. Наразі Re-read готують дебютний альбом, реліз першого синглу з якого відбувся 22 березня.  

Засновниця гурту Re-read Катя Мікотова у коментарі для Лірум поділилася, що Тваринний відчай гурт обрав, тому що йому сподобалась пропозиція і підхід до роботи. Лейбл запропонував чіткий план розвитку і просування гурту, який, на думку учасників, є доволі інтенсивним і оптимальним.

«Сам лейбл поки що зовсім невеликий, але має досвідчену і вмотивовану команду, що гарантує те, що зусилля не будуть розпилятися на багатьох артистів, а будуть фокусовані на спільній роботі з нами. У цьому ми бачимо великий плюс для себе та хороші перспективи для гурту», — розповідає Катя Мікотова

Василина пройшла всі етапи відбору швидко, в січні вони разом організували концерт, а зараз готують мінітур, сингли та повноцінний тур Україною влітку.

«І у Re-read, і у Василиси є неймовірно потужне емоційне та ідейне ядро. У них і так все вийде круто, з лейблом чи без лейблу. Моя задача — зробити так, щоб це вийшло максимально швидко і з меншою кількістю негараздів та сумнівів, що трапляються в житті незалежних артистів», — ділиться Ярослав Муха.

Фото: Володимир Кононець

Чого чекати в майбутньому? 

До кінця 2024 року Тваринний Відчай планує підписати ще декілька артистів. Але, заради користі та якості співпраці, лейбл співпрацюватиме з невеликою кількістю артистів. Тваринний Відчай також хоче організувати спільний тур Україною іноземних та українських виконавців. А також провести влітку буткемп для артистів, під час якого спродюсувати декілька синглів.

Стежити за розвитком лейблу можна в його телеграм-каналі за посиланням


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: «Налагодження контактів — це постійний процес».  Продюсерка Ольга Дятел про важливість нетворкінгу для представлення України та міжнародній арені

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024