Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Tvorchi про альбом «Planet X»

Пісня за піснею: Tvorchi про альбом «Planet X»

13 вересня гурт Tvorchi представив п’ятий повноформатний альбом під назвою Planet X, над яким учасники працювали 3 роки. До лонгплею увійшло 14 треків. Tvorchi кажуть, що цей альбом — містичний трилер з футуристичним звучанням, а на написання альбому їх надихнула перша частина саги «Дюна», гра Cyberpunk 2077 та фільм «П’ятий елемент». 

«Planet X — це наш найзнаковіший реліз за все існування гурту. Він сповнений таємниць, футуристичний і навіть трохи апокаліптичний, бо ніхто не знає, що буде далі. Це про внутрішній стан: ти борешся, ти шукаєш мотивацію, ти намагаєшся жити, та що буде далі з цим світом ніхто не знає. Кожна пісня тут зачіпає різноманітні теми та почуття, які нам близькі сьогодні та ті, які залишились у минулому, — діляться Tvorchi.

Спеціально для нашої рубрики «Пісня за піснею» виконавці розповіли про кожен трек лонгплею.

Intro

Джеффрі: З інтро альбому ми познайомили наших слухачів ще коли показали відеотизер декілька місяців тому, прочинили завісу. У ньому ми виступили спостерігачами за народженням нової планети, всередині якої відбувається щось таємниче — нашої Планети X. Цей візуал 100% передав той настрій, який ми заклали у всю сюжетну лінію альбому. Радий, що він вийшов саме таким: загадковим, інопланетним, експериментальним.

Андрій: Інтро відкривається футуристичними звуками крізь простір і час, які відразу занурюють у ту саму атмосферу планети Х. Мелодія плавно переносить слухача у світ невідомого, налаштовує на подорож у далеке та загадкове.

Shine

Андрій: Відкриває альбом трек Shine. Це як схід сонця на небосхилі. Він освітлює всю темряву і показує всі деталі. Якщо перекласти українською, то там перші слова звучать як: «Що ти бачиш, коли підіймаєш очі в небо?». Філософське питання, на яке кожен має свою відповідь. 

Джеффрі: Пісня про те, що хтось або щось надихає вас на речі, більші, ніж ви, здавалося б, здатні зробити. Про світло всередині, що освітлює всю темряву, весь світ навколо. 

dubidu

Андрій: Це іронічний трек про недалеких людей. Знаєте, буває, ти говориш до людини, а в неї в голові вітер та «дубіду». Як співається у цій пісні: «Коли дивлюся у твої очі — бачу пустоту». Мелодія — це як заразна нецензурна лайка, якої ти не можеш ніяк позбутися. Засідає у твоїй голові й хочеш постійно повторювати.

Тут різні ефекти, звуки лунають хаотично то в правому вусі, то в лівому. Відчувається як хаос.

Diva

Андрій: Діва музично рухає стегнами й пропускає хвилі звуку від кінчиків пальців ніг до голови. Пісня, як п’янка жінка, яку ти раз побачив і тепер вона у твоїй голові: неймовірно красива, засліплює і затуманює розум. Вона тягне і манить тебе до себе, а ти — хочеш дістатися до неї якомога швидше.

Джеффрі: Додам, що це пісня про дівчину, яка хоче всього і відразу та про чоловіка, який готовий дати їй усе, щоб лише догодити. Так, вона неймовірна діва.

Мрійники

Андрій: Мрійники ми написали ще до повномасштабної війни й завершили вже під час. Музично трек відкриває схили планети, тут відчувається вплив «Дюни» (фільм — ред.), а також відчувається енергія The Hardkiss у приспіві. Коли поєднуються ці два світи на Планеті Х — відбувається футуристичний ф’южн. І саме цей трек несе в собі енергію, силу і мрію.

Джеффрі: «Нас називали люди іншими, а ми ховали своє сонце під стелею» — ці слова говорять самі за себе. Про одинокі душі, які живуть мріями.

Mysterious

Андрій: Mysterious — це загадка. Екзотична загадка, невідомий куточок невідомої планети. Кожен її уявляє по-своєму. Тому, як послухаєте, дайте знати що ви собі уявили.

Джеффрі: Якщо буквально, то це пісня про приховану правду, але у висновку викриту брехню. Forgive but don’t forget.

Орбіти

Андрій: Це трек, якого не мало бути, але він трапився. Це події, які не мали відбуватися на Планеті Х, але відбулася і були неймовірними. Вона прекрасна, як картина Мікеланджело в пустелі невідомості. Це історія кохання, де герої мають своє сильне его, де ніхто не хоче поступитися, але все ж таки потрібно, щоб разом зійти з орбіт.

Джеффрі: Як на мене — це чудова відповідь, я погоджуюся. Андрій описав все, як у гарній книзі. Що можу додати від себе — це те, що ця пісня зʼявилася в абсолютній синергії та на відчуттях. Такий досвід роботи дуже гріє серце.

Supernatural

Андрій: Це наївний трек, ритмічний, вільний, безтурботний. Він як ракета, яка несе тебе з місця «А» в місце «Б». Навіть не ракета, а машина з «Зоряних війн», бачили?

Джеффрі: Він про приховані емоції. Коли тобі подобається, але ти не можеш про це розповісти, сказати в голос, поділитися. І тебе розриває всередині, але ти мусиш залишитися віч-на-віч з цими відчуттями. Це надприродне маскування.

Рано чи пізно все вийде назовні, тож не бійтеся говорити про свої почуття. Життя насправді таке коротке та непередбачуване, щоб приховувати найщиріші емоції.

Control

Андрій: Це такий темний трек. Темний, романтичний, відвертий. Він тебе несе від першої секунди до кінця. Впродовж цієї подорожі ти намагаєшся тримати контроль, але, у висновку, втрачаєш і віддаєшся музиці.

Джеффрі: Пісня про те, що ви можете бути настільки вразливі, що втрачаєте контроль над собою та розумом. Тож порада: завжди тримайте своє серце на сторожі, щоб не довелося приховувати емоції та одуріти.

Follow My Lead

Андрій: Мій улюблений трек. Ритмічний, бунтарський, вульгарний, трошки дурнуватий, як і ми. Послухайте та відчуйте.

Джеффрі: У тексті йдеться про силу і майстерність спокушати — здатність підкорити будь-кого чи будь-що твоїй волі. Тут немає кохання, лише влада та хіть.

I Can’t Stop

Андрій: Поп-R&B про кохання. Саммер вайб, яскраві фарби. Мабуть, це найсвітліша глава Планети Х, наймрійливіший момент в альбомі.

Джеффрі: Це історія про пʼянке кохання, що збиває з ніг. До речі, I Can`t Stop ми дуже спекотно та кольорово візуалізували ще в серпні, зайдіть на наш YouTube та подивіться.

Neon Lights

Андрій: Цей трек, як цукор, коли випиваєш солодку газованку й у тебе приплив енергії. Якщо говорити про жанри, то тут є крапля Jersey club-у, крапля R&B і Pop-у.

Джеффрі: Я можу сказати, що пісня про дві взаємопов’язані емоції. У віршах розповідається про смуток за те, що трапилося, але він переходить у стан, де ви щасливі, що все ж зробили помилки. Коротко кажучи, What doesn’t kill you makes you stronger (Те, що вас не вбиває — робить вас сильнішими — ред.).

Odyssey

Джеффрі: Про пригоди та авантюри, про літнє сонце та про те, щоб поруч з тобою був найкращий друг/партнер, щоб пережити ці пригоди.

Андрій: Ця пісня була написана ще до повномасштабної війни, в Одесі. Мені дуже відгукується настрій Одеси, я його люблю: безтурботний, романтичний, вільний. І в Одесі завжди цікаві історії. Тому, скажемо, що основа для Odyssey зародилася у цьому місті. Пізніше я ввімкнув її у Євгена (The Maneken — ред.) на студії, просто давав послухати нові роботи — ця йому дуже сподобалася, він запропонував додати шматочок себе. Власне, так і сталося. Так і народилася ця колаборація. 

Bonnie & Clyde

Джеффрі: Ця пісня відповідає своїй назві. Класична історія персонажів Бонні та Клайда з усім відомого фільму. Вона про двох бунтарів, які втікають від світу та його божевілля.

Андрій: Для мене Бонні й Клайд — це як магічна паличка, яка допомагає зняти тривогу, зняти сум і втому. Ти починаєш слухати пісню і тримаєшся з нею до самого кінця без зупинок. І оці акорди, які грають постійно… Це важко описати словами, але це треба відчути.

Is It Over

Джеффрі: Пісня про кінець тривалих стосунків, де обоє не хочуть їх відпускати, проте вони все одно неминуче закінчаться. Одне з найважливіших рішень, яке коли-небудь доводиться приймати дорослій людині — коли стосунки ремонту не підлягають. Я написав цей трек в один з найважчих періодів у власному житті, коли буквально переживав ментал брейкдаун.

Андрій: Це остання пісня в нашому альбомі, вона фаталістична і навіть апокаліптична. Риторичне питання, яке сьогодні задає кожен сам собі. Це про внутрішній стан: ти борешся, ти шукаєш мотивацію, ти намагаєшся жити, та що буде далі з цим світом ніхто не знає. 

Tvorchi: Ми запрошуємо вас у подорож на Planet X і сподіваємося, що ви знайдете в треках альбому відчуття, які дадуть вам силу, натхнення і свободу. Приємного польоту! 


Tvorchi — дует саундпродюсера Андрія Гуцуляка та вокаліста Джеффрі Кенні з’явився у 2018 році. З того часу вони стали успішними в Україні. Взяли три нагороди Yuna у 2021 році та дві у 2022 та випустили чотири повноформатних альбоми The Parts та Disco Lights, 13 Waves, Road. Головний редактор Лірум Олексій Бондаренко писав, що Tvorchi — одне з головних відкриттів та проривів в українській популярній музиці. Також вони представляли Україну на Євробаченні 2023. Більше про Tvorchi читайте за посиланням. Інтерв’ю із менеджером гурту Петром Заставним тут.

Про мініальбом Heart of Steel, який є приквелом п’ятого повноформатного альбому гурту — ми розповідали тут.


Читайте також: The Unsleeping, Брати Гадюкіни, Dakh Daughters та інші: слухаємо саундтреки до українських фільмів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024