Головна
>
Література
>

0.13 книги на сто мешканців: УІК дослідив фінансування бібліотечної закупівлі. Розказуємо про результати 

0.13 книги на сто мешканців: УІК дослідив фінансування бібліотечної закупівлі. Розказуємо про результати 

Український інститут книги провів дослідження, щоб з’ясувати, як фінансуються бібліотечні закупівлі в Україні. Для цього опитали 1154 громади, де не ведуться бойові дії. Опитування стосувалося закупівель книг для поповнення бібліотечних фондів у 2023 році та планів закупівель на 2024 рік. Результати показали, що майже половина громад не виділяли коштів на поповнення бібліотечних фондів упродовж двох років. 

Загальна ситуація

У 2023 році більшість громад виділила кошти на бібліотечні закупівлі — 52,75%.  Загальна сума закупівель склала понад 30 мільйонів гривень. На цю суму можна було купити близько 130 тисяч примірників книжок. 

У 2024 році 42,25% громад  виділили кошти на закупівлю книг. Це 26,5 мільйона гривень, це приблизно 70 — 80 тисяч закуплених примірників.

Було фінансування в 2023, буде і в 2024 році

У загальному по всій Україні майже половина територіальних громад (47%) протягом двох років не виділяла коштів на поповнення бібліотечних фондів. Найбільше таких громад було в Чернівецькій та Закарпатській областях (по 77%), а найменше у Львівській області (20%).

Якщо говорити про прифронтові території, менше половини територіальних громад планує продовжити фінансування бібліотечні закупівлі. У Миколаєві це 26 відсотків, у Дніпрі — 38, у Харкові — 20. 

Не було фінансування ні в 2023, не буде в 2024 році 

22% громад змогли виділити кошти у 2023 році, але вирішили не продовжувати таку практику на 2024 рік. У 2024 році лише дві області України планують збільшити фінансування для поповнення бібліотечних фондів: Закарпатська та Чернівецька. Більша частина опитаних ТГ, якщо не мали фінансування у 2023 році, то не планують його мати й у 2024. У Сумській області 37 відсотків територіальних громад планують фінансувати поповнення бібліотечних фондів, у Чернігівській — 18 відсотків, в Одесі — 41 відсоток. 

Не було фінансування у 2023 році, буде фінансування у 2024 році

11% громад запланували книжкові видатки на 2024 рік, хоча не робили цього торік. Серед них 19 відсотків ТГ Миколаївської області, 7 відсотків — Дніпропетровської, 4 відсотки — Харківської. 

Обсяги фінансування

З розрахунку на одного мешканця найкращою була ситуація в Київській області, де припало 2,67 гривні на кожного мешканця тих громад, де відбулися закупівлі. Це 1.07 книга на сто мешканців. По 33 копійки дісталося жителям Буковини, це 0.13 книги на сто людей. В Одеській області — 94 копійки (0,37 книги), у Сумській — 1,22 гривні (0,49 книги), у Чернігівській — 1,38 гривні (0,55 книги). 

Як змінити ситуацію?

УІК запропонував три варіанти покращення ситуації: 

  • Повернення державної програми поповнення фондів публічних бібліотек з розрахунку закупівлі не менше як 2 мільйони нових книжок щорічно;
  • Контроль в громадах з боку органів влади та місцевого самоврядування за дотриманням соціальних нормативів оновлення бібліотечних фондів;
  • Проведення адвокаційних кампаній у громадах на підтримку виділення коштів на оновлення бібліотечних фондів.

Повністю зі звітом можна ознайомитись за посиланням.

Нагадуємо, що з 25 по 28 квітня у Києві на ВДНГ відбудеться фестиваль «Книжкова країна». Програма заходів фестивалю налічує майже 200 подій: книжковий ярмарок, лекції від авторів, майстер-класи, дискусії експертів і лідерів думок. Детальніше про подію розповідаємо за посиланням.


Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: «Це місце поєднує літери, сенси й людей», — видавчиня Катерина Носко про «Мистецьку бібліотеку» у Львові

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024