Головна
>
Література
>

Таня Малярчук стала лавреаткою літературної премії Узедома

Таня Малярчук стала лавреаткою літературної премії Узедома

Українська письменниця Таня Малярчук отримала літературну премію Узедома (Usedomer Literaturpreis) за книгу «Забуття».

Таня Малярчук презентує у Львові книгу «Забуття», 2016 рік.
Джерело: ВСЛ

Узедом – це острів у Балтійському морі, яким проходить кордон між Німеччиною та Польщею. Літературний фестиваль «відкриває незвідані перспективи, руйнує упередження та об’єднує часи та простори». Зважаючи на тематичну спрямованість Днів літератури, щорічно вшановуються літературні діячі, які відчувають сильну прихильність до європейського діалогу в минулому і сьогоденні. 

Цьогоріч Узедомські дні літератури проходили з 27 по 30 квітня під егідою війни, а переможницею фестивалю стала українська письменниця Таня Малярчук. Вона отримала премію за свою книгу «Забуття» («Синій кит пам’яті»).

У романі переплітаються дві сюжетні лінії: історична та сучасна. Перша присвячена життю історика та філософа В’ячеслава Липинського, який вважається ідеологом українського консерватизму. Друга — сучасній дослідниці, яка і розповідає про Липинського і досліджує старі газети, щоб віднайти власну ідентичність, доторкнутися до минулого, котре вирізали з її історії.

Журі премії зазначає, що творчість письменниці — це «чудова розповідь та щире запитання до себе про ідентичність, за допомогою якого лавреатка також створює красномовні спогади про історію України»:

«У ній (у книзі, – ред.) вона розповідає про складний процес націєтворення в Україні на основі біографії В’ячеслава Липинського. Він народився поляком, але згодом добровільно обирає українську ідентичність. Своєю поетичною мовою вона розкриває багато в чому забуте життя філософа історії та політика початку XX століття, чиєю мрією всього життя була незалежна Україна. Яскравою мовою, вона пов’язує історію його життя зі своєю власною біографією».

Нагорода передбачає грошову виплату в розмірі 5000 євро та чотиритижневе перебування на острові Узедом.

«На цьому чудовому острові мені нарешті, уперше за довгий час, вдалося поспати, і мені наснилася війна. Уві сні війна не менш нестерпна, ніж у реальності», — сказала письменниця після церемонії нагородження.

Однак коли і як вона реалізує своє перебування на острові наразі невідомо:

«В Україні кажуть: усі плани після перемоги».

А от коштами авторка хоче підтримати друзів, які втратили житло через війну в Україні і не знають, що робити далі. Її батьки також залишилися в Україні.

Таня Малярчук — українська письменниця, публіцистка, майстриня історичної прози.  Народилася в Івано-Франківську, з 2011 року живе у Відні.  Її твори перекладені англійською, білоруською, німецькою, польською, румунською, російською та чеською мовами. У 2018 році вона отримала премію Інґеборґ Бахман за текст «Жаби в морі» та премію BBC «Українська книга року» за «Забуття». З 2014 року Малярчук також пише німецькою мовою.


Читайте також:

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024