Головна
>
Кіно
>

Продюсерка «20 днів у Маріуполі» Василіса Степаненко увійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

Продюсерка «20 днів у Маріуполі» Василіса Степаненко увійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

9 квітня Forbes опублікував щорічний список «30 Under 30 Europe», який перелічує 30 видатних людей віком до 30 років у різних галузях. Метою списку є показати, як молоді підприємці та лідери мають силу змінювати бізнес та суспільство. Цього року до переліку увійшла українська відеопродюсерка Василіса Степаненко та ще дев’ятеро українців.

«Пишаюсь бути у списку Forbes Under 30 Europe серед неймовірних молодих людей, які змінюють світ на краще! І рада бачити інших українців у різних категоріях», — пише Василіса на своїй фейсбук-сторінці.

«30 Under 30 Europe» складається з 10 категорій по 30 осіб у кожній. Українці з’являються в 6 з 10 категорій. У «Медіа і маркетинг» фігурують відразу двоє українців: відеопродюсерка й штатна співробітниця Associated Press. Василіса Степаненко та засновник комунікаційного агентства Klym&Co Макс Клименко

24-річна Василіса у 2024 році спродюсувала документальну стрічку «20 днів у Маріуполі», яка отримала «Оскар» у номінації «Найкращий документальний фільм». Forbes також пише, що у травні 2022 року Степаненко працювала над розслідуванням бойового медика «Тайри», для чого їй довелося пронести картку пам’яті з записами з нагрудної камери у своєму тампоні через 16 російських блокпостів. У 2023 році Степаненко разом зі своєю командою отримала Пулітцерівську премію, премію Королівського телевізійного товариства та премію Лівінгстона за серіал, який вона спродюсувала, під назвою «Рік війни». 

У 2023 році Василіса потрапила також в український список Forbes «30 до 30». 


«20 днів у Маріуполі» — це режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. На початку повномасштабного вторгнення він разом із командою Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, протримався двадцять днів у заблокованому Маріуполі. Вони зафіксували сцени, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, зруйновані пологові будинки та інші злочини, вчинені російськими військами.

Світова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс» у 2023 році, де фільм отримав «Приз глядацьких симпатій». Автори фільму також були нагороджені Пулітцерівською премією за свій журналістський внесок. Українська прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA, де він отримав нагороду за «Найкращий фільм» у Національному конкурсі та «Приз глядацьких симпатій». Фільм став найкасовішим документальним фільмом в Україні у 2023 році, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату. 11 березня 2024 року стрічка отримала «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». 

Рецензію на фільм від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.


Читайте також: «Наш пріоритет — й далі триматися критичної оптики». Кураторка DOCU/Синтез про ідею програми, осмислення кіно та рефлексію війни

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024