Головна
>
Музика
>

Хто такі «діти інженерів»? Айтішники, прямолінійні гітари і свобода від лейблів

Хто такі «діти інженерів»? Айтішники, прямолінійні гітари і свобода від лейблів

З 28 по 30 липня у Львові пройде музичний фестиваль Faine Misto, де виступить гурт діти інженерів. Хоч колектив існує вже понад 3 роки, на його долю випала спершу пандемія Covid-19, потім повномасштабне російське вторгнення. Тому 30 липня буде перший великий концерт гурту, та ще й на головній сцені фестивалю.

LiRoom є інформаційним партнером фестивалю, тож розповідаємо чи справді вони діти інженерів, історію знайомства та філософію пісень.

Випадкова зустріч

Історія дітей інженерів почалася у 2020 році. Утім, учасники гурту познайомилися значно раніше, у 2010. Тоді ще студент, а нині бас-гітарист гурту Сергій Пухов грав із друзями гаражний рок у Чернігові. Цей безіменний гурт був попередником дітей інженерів. 

Як каже сам Сергій, він любив і любить писати пісні, а тому завжди хотів реалізувати свій музичний потенціал і робив спроби створити свій гурт. Тож музичну творчість поєднує з роботою в ІТ-сфері. 

Саме себе він вважає ініціатором створення дітей інженерів. Каже — втіленню його мрії посприяла випадкова зустріч у Києві з майбутньою солісткою гурту:

«З Сашею мені пощастило зустрітися випадково, і я вдячний світу за те, що ми знайшлися на тій вечірці у спільних друзів, де я випадково почув, як Саша співає».

Олександра Копачевська додає: до створення гурту вона майже не була дотична до музики і, як і Сергій, працювала (і продовжує зараз) в ІТ.

На початку кар‘єри гурт виступав у складі вокалістки Олександри Копачевської та учасників гурту-попередника: барабанщика Петра Киданчука, гітариста Олександра Замая та бас-гітариста Сергія Пухова.

Після повномасштабного вторгнення склад гурту дещо змінився — замість Петра і Олександра до Саші та Сергія приєднався Павло Сафонов, з яким Сергій знайомий ще з 2011 року. Павло спершу був звукорежисером гурту, а потім приєднався до нього як барабанщик. 

Ще одне нове обличчя в колективі — гітарист Дмитро Соляник. З ним Сергій Пухов познайомився на спільних інструментальних джемах, які відбувалися в колі друзів. До повномасштабного вторгнення Дмитро писав свою музику під сценічним ім‘ям my freequensea і навіть планував випустити мініальбом. Згодом він вирішив змінити назву, тож прибрав її з більшості стримінгів. А нині він грає у складі дітей інженерів і також поєднує музику з роботою в ІТ.

Чому «діти інженерів»?

Сергій Пухов справді походить із родини інженерів, але, за його словами, назва гурту з цим не пов‘язана. Деякий час колектив існував без назви, а згодом випустив пісню Діти, яку виконавці грали ще безіменним гуртом. Трек був присвячений дітям інженерів, які всього досягають самостійно:

«Я був вихований у небагатій, але чесній сімʼї, з ідеологією хаотичного добра та вірою в те, що в житті усього доведеться досягати власними руками. Назва присвячена тисячам таких сімей, які породжують достойних представників нашої “мильної бульбашки”», — ділиться бас-гітарист.

Незалежність від лейблів і перші релізи 

Учасники гурту вважають себе представниками «тру-інді», бо «роблять музику самі, своїм коштом, не співпрацюють із лейблами й займаються цим усім, коли хочуть». Водночас діти інженерів намагаються не обмежувати свою діяльність шаблонами жанрів, хоч і стверджували певний час, що грають панк-рок.

Головний редактор LiRoom Олексій Бондаренко каже, що музично діти інженерів — суміш гранжу і поппанку:

«Це дуже гітарна гаражна прямолінійність, яку найпростіше описати словом “рок” і уявити в тісному клубі, в якому під їхні пісні слемляться пару сотень людей. Власне, ця гітарна прямолінійність і підкуповує. Гурт не намагається перемудрювати і йти в більш комплексні жанри, але водночас дає зрозуміти, що це не попмузика, а чесне висловлювання як є. Особисто мені це звучить як дивна суміш важкості Димної Суміші й вокальних елементів Крихітки».

Вже після знайомства з Сашею, у лютому 2020 року почалася робота над мініальбомом Велкам ту юкрейн, Панк, що вийшов у 2021 році.

Перші треки записували на студії BrightSound, якої більше не існує. Згодом почали працювати на студії SoundPlant. До слова, саме там був записаний хіт Рубці, реліз якого відбувся на другий день повномасштабного вторгнення. 

Сергій Пухов додає, що на старті в учасників ніколи не було проблем з фінансуванням, через те, що мали змогу «побудувати карʼєри й мати чудові роботи»:

«Тому з самого початку ми вклали достатньо грошей в записи».

До повномасштабного вторгнення гурт встиг записати ще два сингли: Теорії та Дай п‘ять.

Вплив війни, творча пауза та музичні колаборації

Після 24 лютого 2022 року гурт випустив ще два заплановані релізи: Рубці та Навушники. А в березні заявив про перерву, бо «питання національної безпеки й допомоги військовим зводило на нуль будь-яке бажання робити чи просувати музику». 

Утім, вже в червні 2022 року учасники повернулися до творчості, тож «на заставах ненависті» випустили декілька робіт, серед яких перший фіт з виконавцем хейтспіч москва, пісня Ти б не повірила, присвячена покійній бабусі-росіянці Сергія Пухова, а також 7.62 мм яку гурт називає передсмертною колисковою російським солдатам.

Також діти інженерів мали колаборацію на чотири гурти для пісні Тренди, де співали й разом з Omana, Хейтспічем та Alice Change про стан музичної індустрії в Україні. 

«Дотепер не вірю, як така кількість людей взагалі могла організуватися, написати й записати круту пісню, жодного разу не попсувавши нерви», — додає Сергій.

А в лютому 2023 гурт випустив трек ТЕЦ, у якому Андрій Бармалій грає на саксофоні.

Про що співають діти інженерів?

У 2021 році гурт також випустив сингли З Честером помрем не в один день, присвячений фронтмену Linkin Park Честеру Беннінгтону та Підручники — про протести студентів у Гонконзі 2019 року. 

На прохання розказати кілька цікавих історій про написання пісень, Сергій Пухов розповів про створення пісні Зло, що вийшла у 2022 році. Вона була написана за мотивами «Каменярів» Івана Франка — у тексті навіть є кілька запозичень з вірша: 

«Перші три місяці повномасштабного вторгнення я прожив на Волині у друга Сашка. Його батько, вчитель математики, на 2-й день мобілізувався і вступив до лав Збройних Сил. В роздумах про це я згадав про пожертви каменярів в однойменному творі Івана Франка, і зрозумів, що цей тягар припадає і на наше покоління. З цими думками була написана пісня Зло».

Також бас-гітарист поділився історією написання пісні Каштани, яку гурт випустив нещодавно. 

Своє дитинство Сергій провів у Чернігові, де розквіт каштанів у нього асоціювався з приходом літа і «приносив масу ендорфінів». Тому під час бойових дій у рідному місті музиканта не покидав страх втратити своє «коріння»:

«Мені пощастило, що наші воїни відбили Чернігів. Але домівка багатьох українців досі знаходиться під окупацією, як і Скадовськ — місто нашого гітариста Дмитра». 

Автор додає, що ідея пісні Каштани побудована навколо постійного відчуття близькості смерті. 

Що гурт планує далі? 

Сергій Пухов на це питання відповідає так: 

«У нас завжди багато планів. Паралельно працюємо над трьома піснями, які скоро будемо випускати».


Дізнатися, хто ще виступатиме на фестивалі Faine Misto, можна за посиланням. Більше про оновлений формат фестивалю та про те, як виступатимуть гурти у разі повітряної тривоги, читайте в інтерв‘ю з промоутером та одним з організаторів події Володимиром Пасякою.

Квитки на Faine Misto 2023 можна придбати за посиланням. Квитки, придбані на фестиваль Faine Misto 2022 не дійсні на благодійний фестиваль, але залишаються дійсними на Faine Misto, яке відбудеться після перемоги.


Читайте також: «Кожна пісня як літературний твір»: хто такі «Дичка»?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024