Головна
>
Кіно
>

У прокат виходить повнометражний дебют Соломії Томащук «Між нами». Розповідаємо, що відомо про режисерку

У прокат виходить повнометражний дебют Соломії Томащук «Між нами». Розповідаємо, що відомо про режисерку

2 листопада у прокат вийде гостросюжетний трилер «Між нами» Соломії Томащук. У головних ролях — Анастасія Пустовіт та Ірма Вітовська. Це повнометражний дебют режисерки, до цього вона працювала над короткометражними фільмами, які брали участь у міжнародних кінофестивалях, а також перемагали в національних конкурсах. 

Лірум є інформаційним партнером фільму, тож розповідаємо, що відомо про його режисерку — Соломію Томащук.

Фото надане Соломією Томащук

Соломія Томащук — українська режисерка та сценаристка. Народилася 1991 року у Львові. У 2010 році здобула освіту модельєра одягу у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Під час навчання в коледжі вона створила маленький театр, де ставила вистави й виступала. Після коледжу Соломія хотіла стати театральною режисеркою, і піти на підготовчі курси в Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Але її зарахували на курси режисури та художнього фільму. В коментарі для Лірум Соломія розповіла, що саме театр допоміг їй зрозуміти, чим займатися надалі:

«Я дуже рада, що такий проєкт був. Для мене та моїх колег це був надзвичайний досвід. Зараз я не маю ніякого відношення до театру — я його не розумію. Хоча раніше хотіла бути саме театральною режисеркою. Але цей проєкт дав мені реальну можливість свого часу зрозуміти, куди я дійсно хочу рухатися та що робити. Не уявляю зараз, що я могла б бути модельєром одягу».

Робота з короткометражними фільмами

У 2014 році Соломія була художницею-постановницею короткометражного документального фільму «Громадянин» режисерки Наталки Гордій-Кухарської. 

Того ж року вона зняла дебютний короткометражний фільм «Y» Сценарій фільму також писала Соломія. Стрічка розповідає про чоловіка Колю, який святкує свій день народження разом зі старими друзями, на березі озера. Всередині компанії панує атмосфера апатичності й байдужості. Щоб змінити настрій всіх, Коля вирішує показати дитячий альбом, який він взяв з собою.

У 2015 році в межах навчання в університеті випустила короткометражний ігровий фільм «Бідні люди», що розповідає трагікомічну історію життя одного подружжя з маленького віддаленого села: чоловік доглядає свою паралізовану дружину й водночас робить для неї труну й домовляється про поминки. 

Стрічка була відібрана на конкурс кінофестивалю Leiden International Film Festival, що проходив у Нідерландах. Фільм також здобув нагороду програми «Кіногляд СУК: On/Off» на фестивалі «Гогольфест», а також проєкт виграв сертифікат на безкоштовну подачу фільму на 10 міжнародних кінофестивалів.

Фото надане Соломією Томащук

У 2019 році режисерка випустила короткометражний фільм «Іди по воді» за мотивами оповідання Валер’яна Підмогильного «В епідемічному бараці». Проєкт фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки становила 1 мільйон гривень.

Події фільму розвиваються на початку 90-х. У селищі на острові триває невідома епідемія, від якої масово вмирають люди. Залишилися декілька людей, що живуть в лікарні: це головний лікар Міша, столяр Коля, старенька Олена Ігорівна, Настя та Аня зі своїм сином Антоном. Щоб втекти з острова Настя знаходить в одному із закинутих помешкань ікону, яку збирається віддати чоловікові, що має її забрати на човні. Але за одну ніч усе змінюється – Настя вирішує пожертвувати своїм майбутнім заради Антона.

Головні ролі в стрічці зіграли Олександра Олійник, Анастасія Пустовіт, Олександр Соколов, Лариса Хоролець та Ігор Шульга

У 2021 році Соломія спільно з режисером Валерієм Гриценком випустила ще один короткометражний фільм — «Поламані». Цей фільм розповідає історію українських військових. Зокрема, як вони повертаються, долають посттравматичний синдром, проходять реабілітацію. У центрі сюжету двоє військовослужбовців: Юра та Яна, які служили в одному батальйоні. Випадково зустрівшись у маршрутці, вони замислюються, як почати нове життя після воєнних дій.

Соломія додає — більшість ідей для сюжетів вона запозичує з повсякденного життя:

«Щось мені болить — я про це говорю. Я інколи говорю про теми дитинства, але моє дитинство було прекрасне. Думаю найбільше я говорю про підлітковий період — він був в мене важким, нерівномірним. Я зробила один зі своїх перших фільм “Y” якраз про булінг і до чого він може призвести. Це був реальний досвід в моєму житті. Зараз я доросла і не дозволю себе ображати».

Повнометражний дебют

У 2021 році Соломія закінчила роботу над повнометражним трилером «Між нами», що розповідає про аб’юзивні стосунки двох жінок, які стають заручницями випадкового вбивства. 

Режисерка любить трилери й надихається всесвітньо відомими кінорежисерами. Наприклад, Кроненберг, Гічкок і Кубрик. Так, працюючи над сценарієм до «Між нами» вона надихалася австрійським режисером Міхаелем Ханеке (відомий фільмами «Біла стрічка», «Піаністка», «Забавні ігри», «Приховане»). А основним референсом стрічки стала робота «Загублена» режисера Девіда Фінчера. 

У центрі сюжету — дівчина Саша, яка пережила травматичне минуле та хаотичні любовні стосунки. Одного дня вона перетинається з лікаркою Анею, несподіваний поворот долі дає зрозуміти, що зміни неминучі. Вони потрібні одна одній, але тепер стали заручниками обставин і власних рішень. Заручниками вибору між правдою і брехнею, зрадою і вірністю, заручниками таємниці, що є між ними. 

В інтерв‘ю виданню Cineuropa Соломія розповіла, що сценарій до стрічки «Між нами» створювала разом зі своїм чоловіком Юрієм Дунаєм. Початкова ідея належала саме йому, але вона тяжіла більше до драми, ніж до трилера: 

«Тоді я просто більше заглибилася у вивчення аспекту трилера, і ми підштовхнули його в цьому напрямку — тобто ми створювали психологічні портрети героїв, працювали над фоном і історією. Чернеток було багато. Я навіть не можу сказати, скільки. Після того, як ми отримали фінансування від Держкіно, куди ми подали один варіант сценарію, він потім був сильно перероблений і на фінальному етапі змінився досить кардинально», — ділиться режисерка.

Фото надане Соломією Томащук

Події фільму також переплітаються з реаліями війни. Соломія каже, що хотіла подати сюжет з точки зору жінки. Чоловік Саші — військовослужбовець. Жити самій, без підтримки, їй дуже складно. Це пояснює її дивну прив’язаність до Ані. 

Сашу зіграла акторка Анастасія Пустовіт, також відома за фільмами «Коли падають дерева» та «Перші ластівки».

Образ Ані втілює Ірма Вітовська, яка знімалася у фільмах «Брама», «Мої думки тихі», «Коза Ностра. Мама їде», «БожеВільні» тощо.

З Анастасією режисерка вже працювала в попередніх кінороботах і знала її темперамент та роботу в кадрі. А з Ірмою вона знайома не була, і їй хотілося побачити акторку в новому амплуа.

Музику до фільму створював український кінокомпозитор Антон Байбаков, який також писав музику до фільмів «Я, Ніна», «Черкаси», «Залізні метелики», «Брама» тощо.

У серпні 2021 року фільм показали в Сеулі на Міжнародному кінофестивалі жіночого кіно, У вересні 2022 року стрічка отримала три нагороди New York International Women’s Festival: за найкраще продюсування, найкращу роботу художника-постановника та найкращі костюми. Українська премʼєра стрічки відбулася на Миколайчук Open у 2022 році.

Кадр з фільму

Водночас режисерка каже, що критично ставиться до своїх робіт і зізнається, що враховує помилки, працюючи над новим фільмом.

Нині режисерка працює над новим проєктом, однак, деталей про нього поки що не розкриває:

«Зараз працюю над девелопментом. Цей проєкт побудований на реальній історії персонажів, котрі намагалися виїхати з країни в перші дні повномасштабного вторгнення. Більше нічого не буду говорити, хіба що назву. Проект називається “Лоно”».

А на запитання Лірум про найближчі плани відповідає коротко: 

«В планах — жити. У творчих — намагатися працювати далі».


Читайте також: Рекап кінофесту. Яким був Київський тиждень критики?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024