Головна
>
Новини
>

Катерина Яковленко, Ярина Чорногуз, Аліса Коваленко та інші: Український інститут та ООН Жінки в Україні оголосили переможниць премії Women in Arts. The Resistance 2024

Катерина Яковленко, Ярина Чорногуз, Аліса Коваленко та інші: Український інститут та ООН Жінки в Україні оголосили переможниць премії Women in Arts. The Resistance 2024

6 березня в Києві відбулося урочисте нагородження лауреаток п’ятої ювілейної премії Women in Arts. The Resistance. Цю щорічну нагороду заснували ООН Жінки в Україні та Український інститут. Її мета – відзначити значні досягнення жінок у сфері культури та мистецтва. З 2023 року премія також підкреслює внесок жінок у боротьбу за перемогу.

«Тема цьогорічної премії — це Resistance, опір, який українські жінки чинять російській агресії, посилюючи жіночі голоси та закликаючи до зміни сприйняття України у світі. Я вдячний кожній з них, хто своєю невтомною працею спонукає світову спільноту до дій. Українські мисткині використовують увесь свій талант і всі доступні засоби мистецтва, щоб закликати світ до дій та підтримки України у боротьбі з російською агресією», — прокоментував міністр закордонних справ України та Голова Наглядової ради премії Дмитро Кулеба.

Урочиста церемонія пройшла під гаслом «Допоки не скінчиться буря». Як розповідають організатори, після річної перерви, через повномасштабне вторгнення, премія набула нового, глибшого сенсу. Це підкреслює приставка «The Resistance», додана до назви у 2023 році. Вона символізує незламність та стійкість, які об’єднали не лише українських мисткинь, але й весь український народ у боротьбі за свободу та незалежність.

На церемонії спеціальним гостем став мультимедійний перформативний проєкт «Liniyї» від Христини Кірік, який поєднує світ музики і театру для створення іммерсивного досвіду через живі виступи та інсталяції. Церемонію провели журналістка, ведуча, поетка та сценаристка Олександра Гонтар разом зі стендап-коміком і волонтером Василем Байдаком.

Лауреаток премії обирають експертна рада та журі. До їх складу входять 42 фахівці з різних сфер: культури, мистецтва, державного сектору та незалежних інституцій. Детальніше про експерток та експертів, які цьогоріч визначали переможниць, можна дізнатися на сайті премії.

Переможцями цьогорічної премії стали:

  • Жінки у візуальному мистецтві —  Катерина Бучацька

Катя Бучацька — мисткиня, яка працює з різними медіа: інсталяціями, живописом, відео та фотографією. У своїх проектах досліджує тему позачасовості, трансформації та перетворення об’єктів. Крім того, вона представляла Україну в національному павільйоні на Венеційській бієнале 2024 року та є членкинею ініціативної групи, присвяченої збереженню спадщини фотографині та художниці Параски Плитки-Горицвіт.

  • Жінки в музиці — Джамала

Українська співачка кримськотатарського походження, в 2023 році випустила альбом Qirim в який увійшли 14 старовинних пісень кримськотатарського народу та який подає кримськотатарську спадщину в сучасному аранжуванні. Голос Америки створив документальний фільм про співачку та війну в Україні — «Джамала: Пісні свободи» — фільм досліджує думки та емоції Джамали, а також документує події та наслідки війни. З перших днів війни співачка активно підтримує та збирає кошти на потреби ЗСУ. 

  • Жінки в перформативному мистецтві —  Оксана Дмітрієва

Оксана Дмитрієва є головною режисеркою Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. А. Афанасьєва та заслуженою артисткою Автономної Республіки Крим. Навіть при забороні проведення вистав та постійних обстрілах у Харкові, в 2023 році Оксана продовжила створювати потужний театр, зуміла зберегти й згуртувати творчу команду. Крім того, разом із своєю командою вони активно відвідують міста та селища Харківської області,  задля підтримки місцевих дітей.

Режисерка-документалістка, сценаристка, членкиня Європейської кіноакадемії. Її фільм «Ми не згаснемо»,  який отримав 15 нагород та відзнак на міжнародних фестивалях, розповідає про підлітків, які зростають біля лінії зіткнення.  Від початку повномасштабного вторгнення, Аліса приєдналася до лав Української Добровольчої Армії. Завдяки її участі в кінофестивалях і перемогам, вона мала можливість привертати увагу до війни в Україні та розповідати про неї через кіноформат.

  • Жінки в літературі —  Ярина Чорногуз

Це поетеса, військовослужбовиця та парамедикиня, авторка збірки «[dasein: оборона присутності]», за яку отримала спеціальну премію «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» та була номінована на Шевченківську премію. Вона увійшла у рейтинг «Українська правда 100: Лідерство в умовах війни» і, незважаючи на військову службу, продовжує писати та брати участь у літературній діяльності. У травні 2022 року її нагородили медаллю «За врятоване життя».

  • Жінки в культурному менеджменті —  Ольга Гончар

Директорка музею тоталітарних режимів «Територія Терору» і співзасновниця Громадської організації «Новий музей». Протягом 2022 та 2023 років вона вела ініціативу та керувала роботою Музейного кризового центру, активно виступала за підтримку музейного середовища в умовах війни і захист української культурної спадщини. Ольга також брала участь та була ініціатором міжнародної промоції українських музеїв в Європі та Північній Америці.

  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях — Катерина Яковленко

Катерина Яковленко є публіцисткою, журналісткою, дослідницею візуальної культури і кураторкою, яка протягом своєї кар’єри головної редакторки Суспільне зуміла залучити висококваліфіковану команду авторів. Вона експертно висвітлює теми війни, політики комеморації та інші аспекти культури. Протягом останнього року вона написала ряд текстів для різноманітних видань і каталогів, сприяючи поширенню української культури за межами країни.

  • Особлива відзнака (Special mention) — Катерина Приймак

Катерина Приймак, відома також під позивним «Зоя», є ветеранкою, бойовою медичною працівницею та культорологинею. Вона очолює Рух «Veteranka» і виступає як громадська активістка, що разом з колегами відстоює права жінок в армії на гідні умови та матеріальне забезпечення. Катерина та її команда також активно допомагають українським військовослужбовицям, надаючи їм військову форму.

Переможниці премії отримали вже традиційні нагороди – статуетки від скульпторки Марії Куліковської. Вони зображують переплетені жіночі руки, що уособлюють підтримку, захист та жіночу працю. Цьогоріч статуетки виготовлені у ніжному небесно-блакитному кольорі, який символізує світло, яке не згасає навіть у найважчі часи, а також чисте та мирне небо після перемоги.

«У часи найважчих випробувань українські жінки з винятковою стійкістю, гідністю та рішучістю проявляють себе в кожній сфері суспільного життя. Їх лідерство, креативність та непохитний дух допомагають долати труднощі війни, вони є втіленням справжньої незламності та надії на відновлення. Сьогодні ми не лише захоплюємося непохитним духом українок в мистецтві, але й вшановуємо талановитих жінок, які загинули внаслідок російської агресії. Це момент великої гордості, глибокої скорботи та солідарності з українським народом», — зазначила Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш. 


«Women in Arts» — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН Жінки в Україні в рамках руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі.


Читайте також: Як звучала українська музика 10 років тому: екскурс альбомами 2014-го

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024