Головна
>
Кіно
>

«Культура може бути поза політикою, але не тоді, коли це — політика агресії»: Володимир Зеленський виступив на Берлінале

«Культура може бути поза політикою, але не тоді, коли це — політика агресії»: Володимир Зеленський виступив на Берлінале

Сьогодні розпочався 73-й Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале). Під час церемонії відкриття з промовою виступив Володимир Зеленський.

Пряма відеотрансляція з Зеленським розпочалася після виходу на сцену режисера та актора Шона Пенна, який разом з Аароном Кауфманом зняв документальну стрічку «Суперсила» про війну в Україні. Володимир Зеленський сказав, що у нинішніх умовах мистецтво не може бути нейтральним та поза політикою, адже у такі часи культура робить вибір і обирає сторону: стоїть проти зла або мовчить і допомагає злу.

«Культура і кіно можуть бути поза політикою, але не тоді, коли це політика агресії, не тоді, коли це політика масових злочинів, вбивств, терору, бажання знищити інші культури та народи, коли це політика тотальної війни. Така політика сьогоднішньої Росії. За таких обставин, за таких часів мистецтво не може бути нейтральним».

Співдиректори Берлінале Марієтт Ріссенбек і Карло Шатріан сказали, що фестиваль хоче «висловити солідарність з народом України в його боротьбі за її незалежність і рішуче засудити Росію».

Зеленський своєю чергою подякував їм за солідарність з українцями. Зокрема й за те, що цьогоріч на подію не допущені інституції та персони, які підтримують Кремль, а також фільми, зняті за підтримки Росії..

«Ми цінуємо це і вдячні за це. Це справді важливо. Це не формальність, це важливий символ».

Він також сказав, що Україна — це фортеця вільного світу, що стоїть майже рік.

«Фортеця, що захищає себе, Європу і світ. Фортеця, яка не може впасти. Фортеця, яка обов’язково вистоїть. І переможе…»


Нагадаємо, що фестиваль триватиме з 16 по 26 лютого й цьогоріч головними темами стануть війна Росії проти України та протести в Ірані. Зокрема, кольорами Берлінале-2023 є синій і жовтий кольори. 

На фестивалі також покажуть українські стрічки «Залізні метелики», «Прокидаючись у тиші»,  «Ти мене любиш?», «Ми не згаснемо» та «Це побачення». Більше читайте за посиланням.


Читайте також: «Замість того, щоб експортувати культуру — Іран експортує смерть»: Зеленський виступив із промовою на Франкфуртському книжковому ярмарку

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024