Головна
>
Музика
>

Гурти які зʼявилися (ніби) нещодавно, але грають давно. Частина перша

Гурти які зʼявилися (ніби) нещодавно, але грають давно. Частина перша

За останні два роки зріс інтерес до української музики й з’явилося багато нових імен. Втім, деякі з тих імен не такі вже й нові. Частина гуртів роками грала на периферії загальної уваги, інша відчула нову хвилю популярності завдяки вірусним і вчасним трекам. У першій частині цього тексту розповідаємо про 6 українських артистів, які стали помітнішими після 2022 року.

Ось кілька фанфактів:

  • ще у 2010 у дітей інженерів був безіменний гурт-попередник Сергія в Чернігові;
  • колись гурт Nazva створював аудіовізуальні вистави;
  • гурт Циферблат ходив на «Х-фактор»;
  • а Ницо Потворно на «Голос країни»;
  • Alice Change взяла в кредит 100 тисяч гривень на розкрутку творчості, а потім – творчу паузу, щоб його погасити;
  • Kola — не напій, а круги.

А більше про цих виконавців читайте у тексті.

Діти інженерів

Фото: Олександра Камінська / @dity_inzheneriv

25 лютого 2022 року на стримінгах з’являється пісня Рубці гурту діти інженерів. Очевидно, що реліз був запланований заздалегідь і ніякого промо в момент виходу музиканти не робили. Однак Рубці стали панк-хітом й  досі залишається одним з найпопулярніших треків дітей інженерів (майже 3 мільйони прослуховувань на YouTube, понад 2 млн — на Spotify). Тоді за кілька днів відбувся приріст підписників й прослуховувань. Чимало слухачів назву гурту побачили вперше й вважали, що вони з’явилися разом з цією піснею. 

Історія дітей інженерів починається з 2020. У них був попередник — безіменний гурт, в якому у 2010 році грав нинішній басист дітей інженерів Сергій Пухов. Його знайомство із  майбутньою солісткою Сашею Копачевською, яка до цього музикою не займалася, посприяло тому, що зараз ми називаємо дітьми інженерів. 

Більшість прихильників знає гурт уже в новому складі, який змінився після повномасштабного вторгнення — до Сергія та Саші приєднався барабанщик Павло Сафонов, який до цього був звукорежисером гурту, а також  гітарист Дмитро Соляник. До повномасштабного вторгнення Діма писав музику під псевдонімом my freequensea і навіть планував випустити мініальбом.

Свій перший великий концерт діти інженерів дали після трьох років існування на головній сцені фестивалю Файне місто 2023. Сотні людей прийшли уже на саундчек, а також у мерчі. Це підтвердило, що гурту вдалося повернути віру в український рок і це саме та музика, яка качає й має концертно-фестивальний потенціал. Але коли наступного разу побачимо гурт на сцені — невідомо, бо віднедавна бас-гітарист Сергій мобілізувався. 

Nazva

Фото: Вікторія Дзизюк / @nazva.band

З рівня «відомі у вузьких колах» дует Nazva вийшов наприкінці 2022 року вірусною піснею Сіґеле-міґеле, написаною спеціально під корпоратив. Пісня стала справжнім різдвяним трендом, а «Ой дай боже мені грошей» афірмацією. Другою сходинкою виходу на нову аудиторію була участь у Нацвідборі Євробачення 2024 року, де гурт зайняв 11 місце, з піснею Slavic English. Зараз кількість їхніх слухачів на Spotify зросла до понад 56 тисяч.

Гурт залишається дуетом Павла Гоца та Ярослава Яровенка у своїй ідеї, але в травні 2024-го з’явилася не мала Nazva — розширений концертний склад з ударником Данилом Білоусом, флейтисткою Софією Бершовою та саксофоністом Андрієм Кізімом. 

Але галицько-донбаський дует Павла та Ярослава утворився раніше — у 2019. Художник Андрій Саган попросив Павла написати музику до кожної його картини для виставки. Тоді гурт ще не був сформований, але згодом Павло запросив Ярослава приєднатися до проєкту. До того обидва займалися музикою. Ярослав з трьох років грає на скрипці і навчався в музичному училищі. Павло теж змалечку тусувався у культурних колах, був учасником українського «Х-фактору» та польського шоу Mam Talent в складі гурту львівського фолькгурту Joryj Kłoс. У цьому ж гурті грав Ярослав. Там вони й познайомилися. Разом хлопці почали створювати аудіовізуальні вистави, часто грали на локальних подіях та фестивалях. Крім того, Павло Гоц був директором Дому Культури Nazva, який офіційно зачинився наприкінці грудня 2022 року.

У 2021 на стримінгах з’являється перша пісня гурту Nazva —  Дрімота. У червні 2022-го випустили Тихо-тихо. Музичний оглядач Лірум Артем Рісухін припускав, що ця пісня може стати єдиною успішною роботою гурту.

Що ж, це один з небагатьох випадків, коли ми радіємо, що помилилися. У 2023 році вони випустили свій другий альбом Гурма, що на думку редакції став одним із найвинахідливіших альбомів року. А вже цієї осені гурт презентує документально-рефлексійний альбом Паросток.

Циферблат

Фото: @ziferblat_band

На сцені тріо Даніїла Лещинського, Валентина Лещинського та Федора Ходакова не перший рік. Гурт з’явився ще у 2015, перший мініальбом Кіносеанс випустив у 2017.

У 2019 брав участь в «X-Факторі» й тоді ж почав працювати над дебютним альбом, який вийде за кілька років. Хлопці давали концерти й виступали на фестивалях.

У 2022 році гурт випустив одну з найсильніших своїх робіт — Земля — та кліп на цю пісню. Мабуть, через це їх вважають одним з гуртів, що з’явилися на українській сцені на хвилі повномасштабного вторгнення.

У 2023 році колектив зробив відчутний стрибок у творчості й популярності. Гурт випустив альбом Перетворення, зробив сольний концерт у київському Bel Etage (тепер Origin Stage) і потрапив у номінацію «Прорив року» Золотої Зорі Лірум. За рік Циферблат взяли участь у Нацвідборі з піснею Place I call home, посів дурге місце і став гуртом-відкриттям тогорічного відбору. Після того поїхав у свій перший всеукраїнський тур.

Зараз справи йдуть гірше — квитки на осінній тур не розкуповують й гурту доводиться скасовувати концерти. Циферблат — один з трьох підписантів лейблу geisha ninja samurai.

Зараз гурт готує фіт з Tember Blanche.

Alice Change

Фото: @alice_change

У 2023 році Alice Change потрапила у номінацію «Дебют року» Золотої Зорі Лірум. До цієї номінації ми включали виконавців, які запустилися або ж перезапустилися у 2023 і зробили це особливо яскраво. Тетяна Коноваленко (справжнє ім’я виконавиці) відноситься до останніх. 

Таня мріяла про оперну сцену й закінчила Донецьке музучилище за класом оперного вокалу. У 2016 році вона переїхала з Донецька до Києва й пішла на «Голос країни». Джамала сказала, що Таня співає, як бабуся, тож виконавиця не пройшла сліпі прослуховування. 

Після цього вона почала навчатися та наново ставити манеру співу, взяла кредит на 100 тисяч гривень на розкрутку творчості й у 2018 році під ім’ям Alice Change почала викладати на стримінгах пісні. У 2020 випустила попальбом Nimis, який не приніс особливого успіху. 

У вересні 2021 вона взяла перерву у творчості, зокрема, щоб віддати борги. А тоді почалася повномасштабна війна й експерименти співачки зі звучанням. Вона випустила рокову пісню Не вистачає кисню, що завірусилася в тіктоці й принесла співачці популярність (зараз на Spotify цифра слухачів сягає 24 тисяч). Від першої пісні на ютубі до дебютного альбому пройшло 5 років — у 2023 вона випустила мініальбом Alice Cringe. Головний редактор Лірум Олексій Бондаренко писав, що Alice Change стала справжньою DIY рок-зіркою.

Kola

Фото: @kola__official

З раннього віку Анастасія Прудіус займалася музикою, у шкільні та студентські роки була учасницею музичних конкурсів і виступала на урочистих заходах й ресторанах Харкова. В 16 років пішла на талант-шоу «Україна сльозам не вірить». Активно почала з’являтися на телеекранах з 2013 року, як учасниця музичних талант-шоу чи конкурсах: за її плечима «Х-фактор», «Голос країни» у 2016 році, «Нова хвиля» (каже, що тоді просто «обісралася»), національний відбір на Євробачення-2017. 

Власне, після участі у Нацвідборі Анастасія бере сценічне ім’я Kola (не напій, а круги) і дебютує з піснею Зомбі. Вона розвивала сольну кар’єру і поєднувала це з музичними вокальним супроводом шоу «Танці з зірками». Упродовж кількох сезонів Kola була солісткою ансамблю та своєрідним «голосом» шоу.  У 2019 році Kola випустила дебютний мініальбом Yo!yo, у 2021 вдруге пішла на «Голос країни», щоб продемонструвати свій прогрес, потрапила в команду Монатіка й дійшла до півфіналу. 

Масштабно заявила про себе після повномасштабного вторгнення. У травні 2022 вона виклала уривок пісні Чи разом? і понеслося. Трек з’явився як рефлексія на розлуку з тодішнім хлопцем, який був в ЗСУ і відгукнувся багатьом українцям. Того ж року вона випустила інший хіт — Біля серця.

Перші сольні концерти співачки відбулися на початку червня 2023 року. До того часу вона стала однієї з найпродуктивніших співачок, яка випускає багато власних треків і колаборацій з іншими артистами (Океан Ельзи, Yaktak, Vlada K, alyona alyona, Krechet, Павло Вишебаба, Skofka, Mamarika), а її пісня Цінувати життя стала саундтреком до нового сезону українського серіалу «Жіночий лікар». Тепер Kola готується до концерту в Палаці Спорту, який відбудеться вже 19 жовтня.

Ницо Потворно

Фото: @olizitch
Фото: Peter Pushkin / @potvorno

З початком повномасштабного вторгнення Сергій Гусак почав озвучувати діалоги російських окупантів для «Телебачення Торонто» й часом з’являвся в кадрі, почав активно вести твіттер. Люди почали підписуватися думаючи, що Ницо Потворно — просто нік у соцмережі, а не назва музичного проєкту.

Так стався вихід з андеграунду. І вже у березні 2023 він анонсував перший концерт у Львові, за кілька днів — sold out квитків, тому організатори вирішили влаштувати концерт на біс.

Але Сергій Гусак не нове ім’я для музичної тусовки. Перші спроби створити музичний проєкт були ще у 2012, 1 жовтня 2013 з’являється житомирський гурт Husak. У 2014 колишні учасники гуртів M.Others та Husak створили гурт Леді Джанк з Сергієм на вокалі. Разом з ним також грав Ілля Случанко, який потім став гітаристом Latexfauna. Вже тоді гурт був відомим у музичній тусовці. Виступали на локальних подіях, давали концерти, були на шоу Майкла Щура, випустили чотири альбоми й три кліпи. З фанфактів — Сергій Гусак у 2017 навіть ходив на «Голос країни»! 

Гурт проіснував до 2019 і невдовзі з’явився сольний музичний проєкт Сергія — Ницо Потворно. Того ж 2019 року вийшов дебютний лонгплей Ницо Потворно і два мініальбоми: Револьвер 13, який увійшов до найкращих новинок січня 2019 року за версією Лірум, та Політика, любов і п’янство, що опинився серед найкращих альбомів березня.

Творчість виконавця змінилася у 2022 році. Він розширив межі й перейшов з особистих до більше глобальних треків. Зокрема, в останніх роботах відчутний вплив війни на музиканта. Раніше Сергій поєднував музичний проєкт з роботою лікарем, у липні 2024 виконавець приєднався до НГУ.


У другій частині цього матеріалу розповімо про ще 6 артистів — Машу Кондратенко, Probass & Hardi, Adam, Otoy, Brykulets та Курган і Агрегат.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024