Головна
>
Музика
>

«Дівчина Оля, замало болю»: слухаємо релізи другого тижня липня

«Дівчина Оля, замало болю»: слухаємо релізи другого тижня липня

Випадкові люди в альбомі Ницо Потворно, дебютний лонгплей Alice Change, казка про мишку і жабку, українськомовний трек про дівчину Олю від Дантеса та інше — зібрали та слухаємо релізи другого тижня липня. Цього тижня коментують головний редактор «Лірум» Олексій Бондаренко, випускова редакторка Яна Ільків та новинарка Дарія Подвишенна.

Ницо Потворно — EP А може це я?

Головні герої нового альбому Ницо Потворно — випадкові люди, яких він зустрічав як пасажир Укрзалізниці, перехожий, лікар невідкладних станів чи просто сусід. Більше про кожен трек читайте за посиланням.

Alice Change LP Alice Cringe

У цьому альбомі Еліс розповідає особисті історії: боротьба з самотністю й комплексами, сум за юністю, спроби побудувати стосунки з людьми та знаходження втіхи в котах. Олексій Бондаренко каже, що це дуже хороший альбом, хоч і погано записаний:

«У свої 27 Alice Change, схоже, виконала мрію 19-річної себе і стала справжньою DIY рок-зіркою. Музично її альбом – прямолінійний поп-панк, наближений до скейт-панку. І він наскрізно щирий, як у дуже простій звукорежисурі, так і у текстах. Еліс піднімає теми, притаманні підлітковій музиці, але насправді залишаються такими ж болючими й у 30, і далі. Прийняття, нереалізованість, нав’язані стандарти краси. Мене розібрало від пісні “Уже не 19”, а з другого прослуховування раптово змусила плакати “Не його типаж”. 

Він бачив мене голою, бачив мене п’яною —

і все одно сказав: я не його типаж.

А я й не думала, що можна полюбити

ту, що ночами заїдає стрес.

Так просто й прямо. І так щемко».

Red Side — Метелик

Тернопільський альтернативний метал-гурт Red Side випустив трек Метелик і кліп на нього.

Сюжет кліпу розповідає про людське життя в порівнянні з життєвим циклом метелика-одноденки. Режисером кліпу став Юрій Комаров. Хореографію у відео виконав пластичний модерн театр «Квадратний індивідуальності».

Стасік — Герої вмирають

Вперше за два роки Стасік (Анастасія Шевченко) випустила пісню Герої вмирають. Роботу присвятили пам’яті Романа Ратушного та кожному, хто загинув на цій війні. Режисеркою кліпу стала Анна Бурячкова. Більше про кліп та роботу над ним — тут.

Gunna Chorna — На тусі

Gunna Chorna каже, що це безтурботний трек про літні пригоди друзів. Як пишуть у пресрелізі, виконавиця поєднала хаус-звучання з легковажним текстом.

«Скажу чесно мені імпонує Gunna Chorna. Вона виглядає як цікава альтернатива артистам лейблу ENKO. Реп файний, читає добре, навіть експериментує зі звучанням. Але останнім часом мене не покидає відчуття, що вона робить кліпи й пісні ніби впівсили. Це нормальна маркетингова стратегія — нащупувати хіт. Але мене як слухача це засмучує», — каже Олексій Бондаренко.

Yaktak Вставай

Київський виконавець Yaktak каже, що цей трек — справжнє джерело мотивації та натхнення, який стане посланням для кожного, хто бажає творити та реалізовувати свої найсміливіші мрії. Яну Ільків цей трек лише надихнув увімкнути наступну пісню швидше, ніж Yaktak доспівав цю.

«Ми намагаємося не порівнювати українських артистів з російськими чи білоруськими. Але ну камон, якщо підставити у приспіві “Я вибираю жить в кайф” ніхто й не помітить, що це не пісня Макса Коржа. Мені здається Yaktak має більший потенціал, ніж робити імпортозаміщення білоруса», — каже Олексій Бондаренко.

Oi Fusk Аптека Цілодобово

Oi Fusk нагадує слухачам про часи перед повномасштабним вторгненням і сумує за прогулянками нічними вулицями й поверненням додому о третій ночі.

Laud — Присмак Виноград

Цим релізом виконавець перезапускає проєкт Laud і розпочинає роботу, незалежну від продюсера. В основі перезапуску, за словами артиста, — ритмічність, легкість, романтика й експеримент. 

«Чесно кажучи, я не дуже відчуттів ефект перезапуска, принаймні музично. LAUD звучить так само як і на попередніх піснях, стилістика пісні теж наближається до фанкового попу, як і роботи до того. Певне артисту важливіше було оголосити про зміни в команді, ніж зробити музичний рестарт. У будь-якому разі це приємний якісний поп, який пасуватиме багатьом плейлистам. Щоправда, без вау-ефекту», — Олексій Бондаренко.

Ivan Humoreska та Юрій Бондарчук — Нога

Це перша колаборація виконавців. Взимку 2021 року у Юрія Бондарчука нізвідки зʼявився страх зламати ногу й він написав про це лірику. А Гумореска по-своєму дивно зрадів, коли побачив цей вірш — половину життя Іван ламає собі кінцівки. Так і з’явився трек, а на обкладинці — один зі знімків зламаного коліна Івана.

Badwor7h — Я тебе знаю, а мені 26 

Це максісингл з двох пісень, присвячених розлученню. У релізі є спільна робота з The Curly. Як каже Badwor7h, ці треки — суміш брейку, репу та хайперпопу, в яких співається про страх, що близька людина з тобою емоційно лише в безтурботні часи, а одного дня може виявитися, що вона чужа. А ще для виконавця це реліз-афірмація, яким він прощається із цими страхами та інтимним етапом свого життя. 

Дарія Подвишенна каже, що трек звучить дуже по-літньому і вона його додасть в плейлист шашличних тусовок.

гліб співає — дорослий

гліб співає про хлопця, який страждає на максималізм, залежність від думки про нього, та нерозуміння як стати дорослим.

У пресрелізі пише, що особливість його творчості — життєвість текстів і проста легкий попрок музика. Ще одна особливість на думку Яни Ільків — бажання стати Стрикалом 2.0.

Naimes Планети

Це сингл про цінність моменту.

«Розчути суть цінності моменту заважає те, що ця пісня ідентична сотні інших реп-треків, що виходили за останній рік», — Олексій Бондаренко.

Lady Aphina Присутній

Трек про прийняття нової реальності та стан, в якому змішані гнів, лють і радість. Як каже фронтмен Михайло Опекан, Присутній про момент, в якому розумієш наскільки страшно навколо і, попри все, вмикаєш режим кризового менеджменту та збираєш себе до купи.

Дантес — Оля

Яна Ільків дуже чекала цього релізу. Аранжування нецікаве і через це Дантес звучить більш страждально й нудно. Його не дуже хочеться включити, щоб прям потусуватися, але мені все одно приємно.

Олексій Бондаренко, якому дуже імпонують нові роботи Дантеса, з подивом для себе погоджується із Яною: «Я переслухав “Девочку Олю” і порівняв з цим варіантом, і чомусь у 2008 пісня Діо.Фільмів звучала сміливіше і, як не передоксально, роковіше. Нова “Оля” на диво суха і з присмаком синтпопу, тоді як попередня версія була розмашистою. Але тренд на українізацію хітів — це все одно добре». 

irlbabee — мишка і жабка

Мишка і жабка ходять по тонкому лезу, але у мене більше позитивних емоцій від цього треку, тому нехай комент буде таким: «Так погано, шо аж добре».

«Чи ти викупаєш як це піздато бути звірятками?», — питає irlbabee, а ви подумайте.


Читайте також: 5 українських виконавців, яких слухає блогерка Поліна Майко

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024