Головна
>
Статті
>

12 улюблених пісень гурту Брати Гадюкіни – за версією LiRoom

12 улюблених пісень гурту Брати Гадюкіни – за версією LiRoom

Щодня ми розповідаємо нашим читачам про нові проекти, прослуховуємо сингли та передивляємось кліпи, в надії знайти найцікавіших та найперспективніших музикантів. За усіма цими масивами подекуди можна забути про тих зірок, які вже давно сяють на нашій сцені. Саме для того, щоб не забувати корифеїв, редакція LiRoom вирішила збирати та радити найкращі треки відомих українських артистів, за версією редакції. 

Героями цього матеріалу став гурт Брати Гадюкіни – абсолютні і незаперечні легенди української рок-музики. Як одне з головних джерел натхнення їх зазначають ледь не всі відомі українські музиканти. Концерт-триб’ют Кузі, який пройшов 2011 року в Палаці Спорту, став ледь не наймасштабнішою подією в українській музиці того періоду. На ньому данину пам’яті улюбленому виконавцеві віддали ОЕ, ВВ, ТНМК, Бумбокс, Димна Суміш, Ляпис Трубецкой тощо. «Гади» фактично сформували суто український рок-н-рол і досі залишаються неповторним і актуальним гуртом.


Читайте також: 

12 найкращих пісень гурту «Океан Ельзи» – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту Воплі Відоплясова – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту ТНМК – за версією LiRoom


Послухати плейліст можна на стрімінгах

Apple Music
Google Play
Deezer


 Олексій Бондаренко

 

Приїдь до мене у Мостиська
Альбом: Всьо чотко!

Не буду кривити душею, цю пісню я вперше почув у виконанні Океану Ельзи. А потім дістався оригіналу і він виявився ще потужнішим. Фанковий ритм, рок-н-рольні рифи і, звісно, ось цей гулящий фольклор наприкінці. В основі лежить світла історія парубка, який чекаю на свою кохану у третій хаті від моста. І, схоже, все закінчується добре – весіллям. Для мене цей трек – це український рок у його найкращому розумінні. Той, що не має майже нічого спільного із російським роком, але й не віддає патріотичним нафталіном.

117 стаття
Альбом: Було не любити

Легендарна пісня легендарного українського гурту. Тужлива історія про простого хлопчака, який поклеїв малолєтку, а його по 117 статті її сім’я загнала в тюрму. Це один із найкращих блюзових треків, який нагадує творчість класиків на кшталт Гарі Мури чи Стіві Рей Вона. Водночас це ледь не вершина українського блатняка. Взагалі Гадюкіним завжди вдавалося балансувати на межі справді крутої і атмосферної музики та напрочуд злободенних текстів. Окремої уваги заслуговує неочікуваний гранджовий кавер на цю пісню від Димної Суміші, який вони виконали на триб’юті «Гадам» у Палаці Спорту.

Наркомани на городі
Альбом: Всьо чотко!

Одна з найвеселіших і водночас найзлободенніших пісень в історії українського року. Якщо врахувати, що це 1989 рік, мені здається, на той час така музика мала звучати революційно. Та чесно кажучи і в 2019 воно звучить креативніше та цікавіше за більшість рок-музики, яка випускається в Україні. Неповторна суміш фанку, рок-н-ролу, юмор-року.


 Катерина Ятель

 

Звьоздочка моя
Альбом: Всьо чотко!

Брати Гадюкіни вміли дуже неоднозначно співати про любов, про що каже кожний з обраних мною треків. Скажімо так, за невеликими винятками (про один із них я ще розповім) – це не ті пісні, які б хотілось почути від коханої тобі людини. Зате їм не було рівних в соціальщині.

Так, трек Звьоздочка моя, який можна, напевно, по-різному трактувати, для мене був історією про хлопця у френдзоні, який чекав, поки його кохана находиться по невдалим стосункам, поки не прийде шукати свого щастя у нього. Принаймні, так розуміла її я.

Роксоляна
Альбом: Всьо чотко!

Насправді, Роксоляна – одна з тих пісень, яким немає аналогів в українській музиці. Чому? Бо спробуйте назвати хоч один ще трек про випадковий секс та наслідки, які бувають у випадку безвідповідального підходу до нього.

І трошки особистої ностальгії: чомусь ця пісня була дуже популярною у моїй компанії для співів під гітару, десь в років чотирнадцять. От наче ні на що не впливає цей факт, але написати про нього хочеться.

Місячне сяйво твого тіла
Альбом: Ми – хлопці з Бандерштадту

Місячне сяйво твого тіла – той самий виняток в інтимній ліриці Братів Гадюкіних. Не без характерних для них метафор (і не завжди метафор) про тюремні нари та домовину, загалом ця пісня приклад неймовірно чуттєвої образності в поезії. Головне, не дивитись кліп до пісні.

Я вперше пісню почула на концерті-триб’юті «Гадів» у Палаці Спорту у виконанні The ВЙО. І, якщо чесно, досі вважаю, що це найкраще, що робили за свою кар’єру Мирослав Кувалдін, хай пробачать мені його прихильники.


 Артем Рісухін

 

Дупа Джалізовая
Альбом: Всьо чотко!

Одна з моїх улюблених пісень Братів. Я не знаю, як гурту вдалось настільки органічно поєднати у цьому треку і мелодію з Коломийки, і трагічну історію кохання, і – що головне, сувору тюремну лірику. Головний герой не просто потрапляє до тюрми через нерозділене кохання, він ще й… краще почитайте ці строки самі: «За то шо їв я на параші сало, /Блатні мене зробили пєтухом/ Тепер живу я досить непогано /Хіба із дупи часто л’ється кров».

Весілля
Альбом: Було не любити

Як кажуть самі Брати Гадюкіни про цю пісню – «правдива історія про трагічне українське весілля». Обожнюю, як вони вміють на одному блюзовому рифі побудувати цілу кінематографічку історію. Сповнена сатири, вона водночас змушує тебе сміятись, з документальною точністю малюючи картину сільського весілля: «Розбили писок молодій, /Спалили хату молодому, /(Все було так як на війні) /А потім сіли пити знову».

На долині туман шейк
Альбом: Було не любити

Було не любити – чи не найкращий альбом Братів Гадюкіних. Я вперше познайомився з їхньою творчістю через мого одногрупника, і жоден з альбомів гурту так не запав мені, як Було не любити. На долині туман шейк – фанк в дусі Let’s Do It Again (1971) Billy Sha-Rae. Брати використувують багато повторюваних образів («Білі ніжки в росі», «Мак зелений з села», «Бо в долині туман») щоб намалювати картину, сповнену ніжності і чуттєвості. Одна з небагатьох українських пісень 90-х, яку я б додав до свого St Valentine’s плейлиста.


 Лєра Пірус

 

Міську, вважай
Альбом: Всьо чотко!

Брати Гадюкіни – безперечно легенда української рок-сцени 90-х. Багато з їх пісень досі лишаються непереможними хітами, які стали символом тяжкого перехідного періоду пост-радянської України. Тексти у Гадів зажди були наповнені різким гумором, самоіронією та, на перший погляд, здавалися несерйозними. Але, водночас, вони зачіпали найбільш болючі соціальні питання – безробіття, алкоголізм, наркоманію та еміграцію.

Міську, вважай – пісня-звертання до Михайла Горбачова, який на той час проводив нехарактерну для комуністичного режиму політику змін, «перебудови», яка позитивно сприймалася прогресивною молоддю, якою безумовно були Брати Гадюкіни, оскільки нарешті рок-клуби почали потроху виходити з підпілля. Це своєрідний заклик, на кшталт Цоївського «Мы ждем перемен».

Вже пізніше, на концертах після помаранчевої революції, «Міська» замінили на «Вітька», звертаючись до Ющенка. Та й донині композиція залишається актуальною, змінюються лише люди, до яких апелює молодь.

Ми – хлопці з Бандерштадту
Альбом: Ми – хлопці з Бандерштадту

Легендарна пісня з другого однойменного повноформатного альбому Гадів – гімн львівських батяр та вболівальників ФК “Карпати”. Хоча що в альбомі, що, конкретно у цій композиції, присутня класична подвійна гра Гадюкіних: вони ніби з націоналістами, але, водночас, над ними глузують, оскільки Гади, особливо Кузя, завжди були анархістами і до питань націоналізму ставилися напрочуд скептично. Основним ворогом тогочасних панків була комуністична система, тому націоналізм був одним з небагатьох інструментів завалу цієї системи і Гади це розуміли, намагаючись поєднати непоєднуване – націоналізм з анархізмом.

Менше з тим, Ми – хлопці з Бандерштадту давно стала народною піснею і кожен має право закладати в неї свій смисл.

Карпати програли в футбол
Альбом: Було не любити

Не хотілось брати настільки очевидні пісні, але куди ж і без цієї композиції?

Карпати програли в футбол – пісня не така вже й весела, як може здатися на перший погляд: про тяжку долю львівського наркомана, який розчарувався у житті і останньою краплею став програш Карпат. У Гадюкіних вдавалося так легко й весело співати про життєві негаразди, що вони вже такими не здавалися – ось це і є справжній панк.

Шкода тільки що гравці ФК Карпат сприймають цю пісню надто прямолінійно і матч за матчем підтверджують слова приспіву.

Неможливо переоцінити вклад Гадюкіних в розвиток української музики, в те, що вона така, яка є зараз. Оскільки ці хлопці показали, що в популярній музиці можна співати не тільки про високі почуття, але й про будь-які побутові проблеми: чи то наркоманська доля, чи наслідки незахищеного сексу, чи навіть про розчарування життям, що у середині 80-х було справжньою революцією.


Послухати плейліст можна на стрімінгах

Apple Music
Google Play
Deezer


Фото: офіційний сайт гурту

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
3 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024