Головна
>
Статті
>

12 найкращих пісень гурту ТНМК – за версією LiRoom

12 найкращих пісень гурту ТНМК – за версією LiRoom

LiRoom LiRoom
22 Жовтня, 2018

Щодня ми розповідаємо нашим читачам про нові проекти, прослуховуємо сингли та передивляємось кліпи, в надії знайти найцікавіших та найперспективніших музикантів. За усіма цими масивами подекуди можна забути про тих зірок, які вже давно сяють на нашій сцені. Саме для того, щоб не забувати корифеїв, редакція LiRoom вирішила збирати та радити найкращі треки відомих українських артистів, за версією редакції. 

На черзі один з наших улюблених проектів – гурт ТНМК, з якими ми не лише святкували їх 20-ліття, а й брали інтерв’ю.


Читайте також: 

12 найкращих пісень гурту «Океан Ельзи» – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту Воплі Відоплясова – за версією LiRoom


Послухати плейліст можна на стрімінгах:

Apple Music
Google Play
Deezer


 Олексій Бондаренко

Homo Ukraines
Альбом: Пожежі міста Вавілон

В дитинстві я відпочивав у Дитячому оздоровчому таборі “Каштан”, що під Києвом. Там було багато конкурсів, пов’язаних із музикою. Нашими вожатими були молоді хлопці і дівчата по 18-20 років. Завдяки їм та саундтрекам до цих конкурсів я відкрив для себе багато нових гуртів: Димна Суміш, The Offspring, Олександр Розенбаум та ТНМК.

Як не дивно, саме Homo Ukraines стала першою піснею ТНМК, яку я запам’ятав. Мене вразила історія, яка розповідалася по ходу тексту, аранжування з натяками на фольклорні мелодії, тонкий гумор і цікавий флоу Фоззі, Фагота та Ділі. І досі пам’ятаю цю пісню напам’ять і щиро люблю як щось рідне і вічне. Десь на рівні із піснею Ч/Б.

Файна Юкрайна
Альбом: Пожежі міста Вавілон

Коли я почав уважно вслуховуватися в ТНМК, доволі швидко вдалося виділити улюблений альбом – ним став Пожежі міста Вавілон. Особливо мене вразила ця пісня – Файна Юкрайна. А ще більше вона мене зачепила під час виконання із симфонічним оркестром в рамках “Симфо Хіп-хопу”.

ТНМК вдається критикувати рідну країну так, що це виявляться саме критикою і реакцією на реальність, а не, як зараз кажуть, зрадофілією.

Два брудних моря, дві мови
Там, де я живу, грає два шансони

З двох кольорів прапор, два футбольних клуби
Два хреста цілують губи
Дві гори Крим та Карпати
Двісті двадцять другим потягом їду до хати

Люба Люба
Альбом: НеФормат

Окрім того, що ТНМК – чудові лірики і битописці, вони – один з найкращих лайв-гуртів у країні. Вони вміють грати будь-що. Симфонічний хіп-хоп, джаз, фанк, акустику. ТНМК ідеально підходять для будь-якого фестивалю. Це не тільки Фоззі і Фагот, а й дуже потужний колектив музикантів.

Пісня Люба Люба – один із головних концертних бойовиків в історії української музики. Неможливо не гоцати під приспів “Люба Люба, друга група!”. У ТНМК таких бойовиків кілька, але саме цей чомусь і досі залишається моїм улюбленим.


 Катерина Ятель

Зроби мені хіп-хоп
Альбом: Зроби мені хіп-хоп

Початок альбому Зроби мені хіп-хоп, де приємний чоловічий голос розповідає про ідилію сільського життя, у моєму дитинстві слугував за казку на ніч. Очевидячки, до усієї творчості ТНМК у мене ставлення особливе. Саме гумористичні скіти, що лунають між піснями, сформували образ гурту, який певною мірою досі збережено.

Зроби мені хіп-хоп мені і за настроєм, і за подачею нагадує Карпатський реп ДахаБраха. Це сюжетна пісня, яка однозначно спекулює на фольклорних мотивах, в’їдлива та легка для сприйняття пісня. Як не дивно, це той український хіп-хоп, який був трендовим та актуальним наприкінці 90-х, і який досі намагаються грати частина наших реперів, немов не розуміючи, наскільки це не на часі тепер.

На Дачу.Ru
Альбом: НеФормат

Ще одна пісня з дуже чіткою асоціацією з дитинством. Думаю, контекст, у якому ця пісня могла лунати очевидний. Тому про інше.

Я не чула цю пісню десь із 12-річного віку, як перестала їздити на дачу. Тому коли нарешті знайшла її, поки готувалась до цього матеріалу, була дещо здивована – я ніколи не помічала, що вона записана спільно з Міхеєм, одним із найцікавіших донецьких музикантів того часу, який чітко асоціюється з російською сценою. Його вокал надто органічний у цій пісні, аби повноцінно вважати її за фітом.

Є і другий момент, який мене так приваблює у цій пісні. Написати про любов, дружбу, соціальні проблеми, війни й інші дуже важливі теми – можна. Це непросто, часто ще й не щиро, але загалом реально. Прикладів тисячі. Написати ж хітову і цікаву пісню, що спокійно може стати справжнім саундтреком навіть не до життя звичайної людини, а до її побуту – це майстерність.

І останнє: у мене досі є мрія випити пива тільки з вареними раками, не з кішками, не з мюслями, не з якими собаками, а саме з вареними раками.

Все По 8 Грн (feat. Іван Дорн)
Альбом: С.П.А.М

Один із треків ТНМК, який я вважаю недостатньо хайповим і розкрученим. Надто мало людей пам’ятає про цей фіт ТНМК з Іваном Дорном, який тоді тільки-тільки почав сольну кар’єру. Ще одна цікава деталь у пісні – в ній не використано музичних інструментів, тільки бітбокс.

Взагалі цей трек згадують часто з гумором. Або коли про курс долара жартують, або коли проїзд підіймають. Але пісня взагалі ж не смішна. Іронічна, але не смішна.

Завтра, можливо, почнеться війна,
Купи синій Ланос, будь з усіма!


 Артем Рісухін

Вода
Альбом: Пожежі міста Вавілон

Одна з найбільш мелодійних пісень альбому Пожежі міста Вавілон. Здається, вперше я побачив кліп на Воду у 2004. Після іронічних, іноді занадто сумбурних кліпів, Вода відкрила для мене більш глибоких ТНМК. Це хіп-хоп, який еволюціонував, подорослішав. Звісно, це комерційна робота. Утім, цей текст Фоззі – один з найкращих. Стилістично вона дуже схожа на іншу композицію мого списку – Восени. Обидві про самотність, обидві – рефлексія і образність плинності часу. Цікаво й те, що на синглі Вода ТНМК розмістили й французькомовну версію Восени.

Восени
Альбом: НеФормат

Цей трек не став для мене одкровенням. Я полюбив його набагато пізніше, ніж у 2001, коли вийшов альбом НеФормат. Через французькомовний дует з 5’nizza. Ця версія програє оригіналу в текстовому плані. Я взагалі завжди розглядав цей трек як абсолютно самостійний. Тим не менш, саме він привів мене до оригіналу.

За карнавалом образів, що Фоззі втискає у хронометраж треку, йому вдається витримати чітку сюжетну лінію, досягти вражаючої кінематографічності. Разом з ТНМК ти залипаєш у вікно плацкарту, ти сам повертаєшся у минуле, та знаходиш відповіді у мовчанні.

Чашка
Альбом: С.П.А.М

Я завжди сприймав слова “Я скучаю, п’ята чашка чаю” як поетичний момент сили: між геніальною простотою і банальною порожнечею. Трек, який народився під час екскурсії івано-франківською психлікарнею, поринає у ностальгію, тягне слухача за собою. Неймовірно вдале аранжування та пробираюча фортепіанна партія. І кліп, для якого ТНМК запозичили концепт у роботи Interpol The Heinrich Maneuver.


 Лєра Пірус

Зачекай
Альбом: Зроби мені хіп-хоп

Для мене ТНМК був завжди більше, ніж український хіп-хоп.

Танки, за час існування гурту, здається, встигли перепробувати усі можливі і неможливі поєднання стилів: від джазу, року, фанку, регі до колаборації зі симфонічним оркестром. Але, як не крути, вони залишаються мастодонтами української хіп-хоп сцени.

Пісня Зачекай з дебютного альбому гурту – це вже класика. Рівний біт, нуарні саксофон та гітара ніби переносять в нульові – дуже характерне звучання того часу. Зачекай – зимова пісня, про порожнечу, холод та тугу. Хоча, слухаючи її, в мене виникає тільки приємна ностальгія.

Єдина проблема – почувши цю пісню в дитинстві, я довго не розуміла, хто такий Зусман.

Мила/Вій 2000 (feat. Ніна Матвієнко)
Альбом: НеФормат

Одна з перших колаборацій Танків. Мила/Вій 2000 – саундтрек до гоголівських творів або фільму жахів. Суміш автентичних духових, тягучого ламаного біта та прекрасного голосу Ніни Матвієнко перетворюється у містичну, навіть шаманську композицію. Пісня вибивається із загального настрою альбому – після життєрадісних хітів Люба Люба, Ретро або На дачу, Мила переносить в зовсім інший світ, неземний та лякаючий. На мою думку, Мила – один з найкращих прикладів поєднання народної пісні та хіп-хопу.

Арешт
Альбом: Пожежі міста Вавілон

Одна з найпопулярніших пісень гурту. Та і не дивно: в ній гармонійно поєднуються лірика з філософським підтекстом, приспів, який відразу мимоволі починаєш підспівувати та мелодійні звороти, які створюють художньо-емоційний образ пісні.

Дуже подобається, як речитатив Фагота ненав’язливо перегукується з симфонічними відступами. Кожен для себе бачить свій сенс у пісні, та рядки “Не зустрілася, то хоча б наснися” до сих пір чіпляють за живе.

Шкода, що можна обрати лише три пісні Танків, оскільки і сьогоденна творчість гурту також вартує уваги. Це той випадок, коли з часом музиканти не вичерпали свій потенціал (і з цією тезою згодні усі – прим.ред).

Фото: Юлія Вебер


Послухати плейліст можна на стрімінгах:

Apple Music
Google Play
Deezer

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023