Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею. Our Atlantic розповідають про перший альбом українською

Пісня за піснею. Our Atlantic розповідають про перший альбом українською

У травні гурт Our Atlantic презентував мініальбом Час Розваг, у який увійшло шість треків українською. Як зазначали самі музиканти, він ознаменував повноцінний перехід гурту від англомовного синт-попу до українськомовного фанку. Ми попросили Our Atlantic детальніше розповісти про кожну із пісень нового релізу у нашій рубриці «Пісня за Піснею».

Чуєш

Після цієї пісні ми вирішили змінити вектор і писати українською. Трек декілька разів перезаписувався та зводився, пройшов через декількох саундпродюсерів – і це все було не те, що ми хотіли.

Та згодом ситуація виправилася під керівництвом Лесика Омодади, який був саундпродюсером нашого дебютного EP, та нашого нинішнього саундпродюсера Володі Миндюка. Завдяки їхньому вкладу пісня, зрештою, відбулася.

Час розваг

Пісня народилася з основного синтового мотиву. Коли музика вже була готова, Дмитро почав думати над текстом. Якось, гуляючи ввечері  Хрещатиком, ми подумали, що було б символічно на таку чілову музику написати гостросоціальний текст. Тоді й було написано приспів «І ящик мовить..», що потім вилився у текст про маніпуляції телебачення.

Момент

Carpe Diem, або ж «Лови момент» – головна ідея пісні. Коли Віктор написав основний гітарний мотив, то кожен з нас мав різні асоціації: Віктор асоціював його з рекламою Pepsi 90-х та тінейджерами на скейтбордах, Олекса з протистоянням сервісів доставки «Ґлово» та «Убер ітс» (не реклама), а Дмитру – взагалі нагадував саундтрек з «Качиних Історій». Та все ж помізкувавши, ми вирішили зробити життєствердну пісню.

Ой, ти дівчино

Серед українських фанкових ВІА 70-х було популярним робити обробки українських народних пісень. Після того, як ми відкрили для себе цей скарб, з’явилася ідея зробити щось подібне у своєму стилі. Тож, ми відкрили книгу «Українські народні романси» 1961 року, упорядником якої є Леопольд Ященко. Цей збірник містить понад 200 пісень і вже півстоліття є джерелом репертуару співаків. Тож, якщо хочете осягнути усю красу української пісні – велкам, вона є у вільному доступі.

Гортаючи цю книгу, наше око зачепила пісня Ой, ти дівчино зареченая. Ми визначили, що є два варіанти пісні. Тож ми зміксували їх разом, взявши за основу народні мелодії та текст, а музику й аранжування зробили власне.

Оскільки у тексті є прямий діалог чоловіка та жінки, ми запросили на запис нашу найкращу подругу, вокалістку та хорову дириґентку Марину Кондратюк (Marina Chayka) і відтворили його у пісні.

Також ми зімітували народний хор в інтро. Спочатку ми написали партитуру і почали думати, як її реалізувати технічно. Наш саундпродюсер Володимир підкинув нам рішення – Марина та Віктор по черзі записали кожну партію. Загалом, вийшла 21 вокальна доріжка, яку ми синхронізували та отримали хор.

Сяйво краси

Цю пісню ми написали буквально за ніч. Сидячи на квартирі у нашого саундпродюсера, пізньої лютневої ночі, ми взяли гітару та синтезатор і почали імпровізувати. Народився основний мотив приспіву і гармонія, далі підтягнувся текст і – вуаля, пісня готова

Наступного дня ми принесли матеріал на репетицію і зробили основне аранжування. Під час запису ми хотіли пустити в дію живі мідні духові та струнні. Якщо з духовими у нас все вийшло, то струнні, на жаль, не змогли зіграти свої партії. Натомість ми використали вінтажні синтезовані струнні.

Післямова

Ми хотіли якось логічно завершити і підсумувати альбом та написати своєрідне Outro. Проте в той час почався карантин і Дмитра примусово ізолювали на два тижні через те, що один із мешканців його гуртожитку захворів на Covid-19. Нам прийшлося працювати на відстані.

Ми вирішили взяти якусь українську поезію, яка б містила у собі наш посил. Тож Дмитро обрав вірш Юрія Клена «Енгармонійне», а Віктор написав музику, використовуючи вінтажні синтезатори.


Читайте також інші матеріали рубрики «Пісня за Піснею»:

Люсі розповідає про свій експериментальний дебютний альбом «Енігма»

Сергій Жадан розповідає про альбом «Конфіскат» гурту Лінія Маннергейма

Jonathan Livingston розповідають про мініальбом «Дурман»


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024