Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів: найкращі кліпи та сингли березня

Зорепад релізів: найкращі кліпи та сингли березня

На жаль, моє передбачення кінця минулого року продовжує збуватися. У наших «Зорепадах» більшає вже відомих гуртів і меншає менш відомих. І справа не в тому, що перші мають за плечима машину маркетингу чи дорогі студії. Просто вони роблять більш професійний та цікавий продукт. Чи це стиль The Prodigy від Mozgi, чи напрочуд талановитий кліп від The Hardkiss. 

На щастя, молоді гурти теж стараються. Дуже непоганий кліп випустили Halipster, претендує на місце в українському хіп-хопі Хас, повернувся до української Sasha Boole. Але у порівнянні з представниками великих музичних брендів нашої країни, вони проходять майже непомітними. Сподіваємося, що скоро ситуація збалансується.

Кліпи

Моршинська, The Maneken, Onuka, ДахаБраха & Katya Chilly – Голос Води

Льоша Бондаренко

Нарешті великі бренди починають вкладати гроші не тільки в традиційну рекламу, а й намагаються знайти синергію в роботі з культурним пластом. «Моршинська» розійшлася на широку ногу: великий концерт на Контрактовій за участі топових артистів та анімацією від Front Pictures. А також цікавий, самобутній трек від зіркової колаборації, який став основою нової рекламної кампанії.

І це насправді цікавий трек. Він уміщає в собі і українські народні мотиви, і типовий підхід Євгена Філатова. Це дуже класна рекламна кампанія.


MOZGI – Digitalization

Льоша Бондаренко

Ще до мене Майкл Щур розхвалив цей трек, назвавши його найкращим треком Mozgi. Я ж можу сказати, що гурт Mozgi вже вкотре демонструє, що саунд-продюсери та інженери Потапа здатні зробити пісню абсолютно у будь-якому жанрі. Digitalization – один із найбільш дотепних, актуальних треків, за який не соромно, в українській поп-музиці за останній час.

Це справді талановитий оммаж творчості The Prodigy (на відміну від реміксу АГОНЬ, який зроблений ніби на колінці). Це крутий кліп і смішне відсилання до помилки Кличка. Ну і людина, яка так сильно схожа на Бушемі наприкінці – яскрава фіналка, яка змушує точно запам’ятати відео. Це вже про творчість, а не тільки про кон’юнктуру.


Halipster – Reach for the sky

Льоша Бондаренко

Навряд би ми включили цей трек у підбірку, якби не кліп. У гурту вийшла робота доволі високого рівня. Картинка радує око, актор грає прекрасно і навіть історія чіпляє за душу. Так, це все ще трохи по-аматорськи зроблено, але точно приємно дивитися.

Що ж стосується пісні: музично це наслідування Muse, причому не дуже самобутнє. Що ж до вокалу – варто підтягнути англійський.


mama13 – Приходило в голову

Льоша Бондаренко

Дебютне відео проекту Сурена Томасяна, учасника Дорнабанди, – це мила й світла історія любові двох хіпстерів у не менш типових хіпстерських декораціях (і так, я знаю, що використовувати слово «хіпстер» – це моветон). Світле відео під приємний електрофанк. Тут все на рівні, хоча й без вау-ефекту.


YARMAK – Тут мій дім

Катя Ятель

У 2017-му репер Yarmak у нашому інтерв’ю пообіцяв, що до 2020-го Україна отримає достойного репера. Схоже, він став на шлях виконання цієї обіцянки.

Сингл Тут мій дім – це потужний гостросоціальний хіп-хоп трек, в якому зчитується і чітка ідея, і сильна позиція, і вплетення особистої історії у контекст загальний. На відміну від багатьох подібних реп-релізів, він при цьому не звучить так, ніби його писали на початку 2000-х вдома на колінках, а дуже тонко балансує між трендовістю та стилем самого Ярмака.

Якщо чесно, то це один з небагатьох треків з україномовного хіп-хопу, який хочеться розбирати на цитати не через їх вірусність, а через їх злободенність. Наведу тут всього одну: «І всі ці правителі наші не з космосу, видно, такого ми гідні. Та поки всі ниють, я в собі душу рабство, жлобство і злидні».


The Hardkiss – Серце

Катя Ятель

Нова робота The Hardkiss відкрила нам кілька важливих речей. По-перше, відірвано від альбому пісня Серце звучить набагато цікавіше та приємніше. По-друге, не може не тішити, що усю свою концептуальність та багатошаровість смислів гурт досі вміє передавати не лише через масштабні космічні антиутопії, а й через значно тонший символізм танцю. По-третє, Юлі Саніній шалено пасують ці кудрі і олдскульний светр.


Stoned Jesus – Apathy

Артем Рісухін

Apathy – один з найкращих кліпів Stoned Jesus. Тягуча, безвихідна апатія та втома, які наздоганяють музикантів у нескінченних турах – все це басист гурту Сергій Слюсар вміло подав у лоу-фай відео. Кожен з учасників опиняється на самоті і в ліфті, і в коридорах, і в гримерних кімнатах. Від макабричного сміху Ігоря Сидоренка до силуетів, що блимають – Аpathy затягує і не відпускає до самого кінця.


ДахаБраха – Пливе Човен

Артем Рісухін

Трек Пливе човен – саундтрек до трейлера фільму Романа Бондарчука «Вулкан». Фільм розказує про перекладача, який працює в ОБСЄ, опиняється в південноукраїнському місті Берислав, а по факту – в абсолютно новому, сюрреалістичному всесвіті.

Кліп Пливе човен вириває кадри з фільму, міксуючи їх з виступом самих ДахаБраха та хору. Втім, гурт не просто презентував нову версію української народної пісні, ДахаБраха додали динаміки та емоції, від яких пробирає поза контекстом фільму.


YUKO – Vesnianka (feat.KHAYAT)

Лєра Пірус

Чи не єдиний позитивний результат Євробачення – дует YUKO та KHAYAT. Нехитрий кліп, в якому взяли участь представники українського шоубізу, знімали на території «Кураж Базару» Ідея доволі проста: усі танцюють, потроху роздягаючись, тим самим, викликають весну. Але, водночас, картинка не йде всупереч композиції, а навпаки – змушує разом з героями пританцьовувати під брейкбітний ритм Веснянки.

У цілому, вийшов дуже гармонійний та передбачуваний дует (рано чи пізно це мало статися). Проте маю надію, що ця колаборація не зіб”є KHAYATа зі свого власного творчого шляху самостійного, ні на кого не схожого виконавця.


ХАС – Дикий кач

Лєра Пірус

Спочатку я звернула увагу на дуже красивого головного героя кліпу, а потім вже на саму пісню. Але якщо серйозно – назва абсолютно відповідає дійсності. Така собі відповідь рок-музикантам, які не завжди здатні прокачати публіку на концертах. Впевнена, що з цим завданням Хас добре справляється.

Відео Дикий Кач – влучний тандем харизматичного героя та треку, що справді чіпляє і змушує додивитися кліп до кінця. Враховуючи, що в українському, а особливо, в україномовному хіп-хопі досі відбувається не так багато цікавого, вихід цього кліпу – справжня подія.



Сингли

KozaRada – Танцуем вместе

Льоша Бондаренко

«Я часто ставлю чайник на плиту и забываю что он там. Переходить на электрический – я не хочу», – співає KozaRada та заглиблює нас в екзистенційну атмосферу її нового мінімалістичного треку. Знову це дивно, але напрочуд заворожуюче. DIY, якому неможливо не піддатися.


MamaRika – Prolisky

Льоша Бондаренко

Цю пісню неминуче порівнюватимусь із Плакала Kazka. І є за що. Схожі східні семпли, схожа мелодика, загравання з народними темами. Проте у Пролісків є свій потужний хук, який вирізняє цей трек – «дон-дігі-дон» після приспіву. Тут майже не відчувається хіп-хоповий напрям MamaRika попри реп у другому куплеті. Загалом це цікава, доволі майстерна і чіпка поп-робота із характерною меланхолійною гармонією.


Alexander Teslenko – INSPIRATION

Катя Ятель

Олександр Тесленко – один з учасників останнього сезону «Голосу», якого у рекапах і я, і Льоша (він згадується тут і тут) виділили як цікавого виконавця. І хоч у прямі він не вийшов, але дебют у нього видався, загалом, вдалим. Йому пасує це мінімалістичне звучання, у якому лунає лише його голос та фортепіано. Попрацювати ще над якістю запису – і буде добре. Хоча моє серденько ще голосує за перехід на українську, чомусь мені здається, що від цього пан Олександр лише виграє.


Sasha Boole – Зі смертю під вінець

Артем Рісухін

Новозеландського співака Марлона Вільямса якось спитали, чому в своїй творчості він пішов саме шляхом кантрі – жанру, який походить з іншого боку океану. Марлон відповів, що для нього кантрі – це спосіб мислення. Саша Буль – чи не найвідоміший український кантрі-виконавець, але в його творчості все ще не вистачає аутентичності, навіть коли він співає українською. Зі смертю під вінець – чудовий кантрі-блюграс трек і за аранжуванням, і за атмосферністю. Втім, саме через брак аутентичності та слабкий текст, Булю не вдається поринути у темряву настільки, щоб йому можна було повірити на всі 100%.


August J – Матильда

Лєра Пірус

Перший сингл українською від київського електронного проекту August J. І на мою думку, це напрочуд вдале рішення, оскільки українською хлопці звучать навіть цікавіше, аніж англійською. У пісні відчувається віяння синтезаторних дискових 80-х, упереміш з романтичною фанковою гітарою та ритмами електро попу. Матильда  легка, позитивна, весіння композиція з відповідним грувом.



Незабаром ми випустимо підбірку найкращих альбомів лютого та березня, а поки можете розпланувати собі початок квітня з нашим дайджестом Шокудапочьом.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024