Головна
>
Література
>

Що послухати: 12 аудіокнижок українських авторів

Що послухати: 12 аудіокнижок українських авторів

Щороку 23 квітня ми відзначаємо Всесвітній день книги й авторського права. З цієї нагоди разом з MEGOGO Audio підготували добірку аудіокниг від українських авторів.


«Орден мовчальниць» | Катерина Калитко

Збірка віршів Катерини Калитко, які авторка начитала для аудіоверсії. У своїх віршах вона дає на повну почути голос багатьох жінок, яким не давали слова. Мовчання є травмою, примусом і страхом, із якого поколіннями ростуть комплекси. Та без досвіду мовчання ми б і не почули голосу, який відверто розповідає про жіночу долю, любов, вразливість та внутрішню війну. «Орден мовчальниць» — болісна збірка. Але вона потрібна, щоб різні люди в складні часи не почувалися самотньо.

«За лаштунками імперії. Есеї про українсько-російські культурні відносини» | Віра Агеєва

«Здається, єдиний гріх, не приписаний Булгаковим українцям, — це канібалізм», — відзначає Віра Агеєва. Авторка допомагає розібратися, як українські митці чинили спротив імперії, і чому гуманізм російської літератури вичерпується на українському питанні. «За лаштунками імперії» — внесок у те, щоб назавжди витіснити «толстоєвщину» з нашого культурного простору.

Читайте також: Уривок з книги «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ XX століття» Віри Агеєвої

«Три лини для Марії» | Сергій Осока

Послухати  «Три лини для Марії» — це ніби переглянути старий фотоальбом зі світлинами рідних людей. Кожна з 35 новел Сергія Осоки тепла, щемка і світла. «Вона в подушках лежатиме, аж поки горобці в жменю крашанок нанесуть» — усі його історії душевно описують моменти з життя простих людей: маленьких, непримітних і невинних. Слухайте у потязі або коли вам сумно та хочеться підтримки — від цієї збірки справді є бажання жити.

«Ми з України. Історії про людей, якими захоплюється світ» | Уляна Скицька

Аудіоверсія книжки журналістки Уляни Скицької розповідає про видатних українців, яких об’єднують досягнення світового рівня. Серед героїв є як відомі особистості, так і ті, хто стане для слухачів справжнім відкриттям. Ми, наприклад, добре знали про попарт Енді Воргола, але й уявити не могли, що принцип роботи Wi-Fi винайшла донька львівського банкіра. Усі історії захоплюють наполегливістю та витримкою.

«Танці з кістками» | Андрій Сем’янків

Головний герой «Книги року BBC–2022», патологоанатом Северин — непримітний невдаха. Його не цінують на роботі, самооцінка на нулі, а про особисте життя краще взагалі не згадувати. Тож перебуваючи на дні, чоловік не цурається підробити на ринку трансплантації органів. І справді, про що йому переживати? Сева бачить смерть щодня, але безмежно далекий від її емоційної складової. Протягом усього роману чоловік грається у Волтера Вайта з Breaking Bad, поступово втрачаючи залишки людського. І від цієї потворної трансформації чомусь дуже важко відірватися…

Читайте також: Фізіологічна огида таки сильніша за моральну відразу. Рецензія на «Танці з кістками» Med Goblin

«У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани» | Андрій Любка

Есеїстично-подорожні нотатки Андрія Любки повністю охоплені любов’ю до Балкан. Книжка проводить екскурсію менталітетами населення, звичками, кухнею та особливостями мов. Шляхи автора здебільшого пролягають не «інстаграмними» місцями, про які пишуть на тревел-сайтах, а селами чи барами для місцевих. Балкани Любки — дика, загадкова та місцями божевільна територія, яку любиш усупереч. Вдягайте навушники та почуйте історії, які автор озвучив особисто.

«Район Д» | Артем Чех

У «Районі Д» Артем Чех робить зріз цілої епохи — останніх років «совка» та першого десятиліття незалежної України. І читаючи роман про недоброзичливі 90-ті й типових героїв того часу, кожен відкриє потаємні куточки минулого та забуті почуття — навіть якщо народився трохи пізніше. Аудіокнига озвучена автором. Це не просто спроба розкласти по поличках минуле. Це нагадування, що ми змогли прорости з невблаганного, неродючого ґрунту і колись, можливо, станемо щасливими.

«Так, але…» | Тарас Прохасько

«Не знаю, звідки то взялося, бо мені про це прямо ніхто не говорив, але в дитинстві я був переконаний, що мені страшенно пощастило, бо я є українцем», — щемка коротка проза Прохаська просякнута українськістю. До «Так, але…» треба повертатися декілька разів — щоб зловити момент, побути тут і зараз і перевести дух. Через голос переданий медитативний настрій збірки, адже Прохасько сам озвучив аудіокнижку.

«Радіо Ніч» | Юрій Андрухович

Головний герой Йосип Ротський — музикант-революціонер, який тікає від спецслужб. Але це лише пів біди. Є ще недоречна любов, складні банківські махінації та в’язничний досвід. «Радіо Ніч» — найсюжетніший роман послідовного постмодерніста Андруховича. І коли майстерність його слова поєднується з динамічними подіями, альтернативною історією та конфліктом у стилі «Фауста», відірватися дуже складно.

Озвучив книжку сам автор, а також відомі українські актори: Остап Ступка, Анастасія Зюркалова, Віталій Ажнов, Олександр Форманчук та Марічка Штирбулова. В ній звучить авторська музика відомих українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Також в аудіоверсії є композиції гурту Karbido з вокалом автора роману та виконавиці Марини Вознюк.

«Клавка» | Марина Гримич

У 1947 році в київському письменницькому будинку РОЛІТ проходить сумнозвісний Пленум — розгром української літератури. Драматичні події відбуваються на очах Клавки, секретарки Спілки письменників. Паралельно дівчина опиняється в центрі любовного трикутника —  між працівником Відділу пропаганди ЦК і письменником. А от другим головним героєм є повоєнний Київ. Марина Гримич побудувала машину часу з Євбазом, Афанасіївським яром та міськими легендами, які роблять цю подорож живою.

«Псалом авіації» | Сергій Жадан

«Псалом авіації» — поезія про людей сильних і яскравих, як дерева: вони далеко від інших, змушені опиратися зовнішнім вітрам і протягам. І лише від них залежить, наскільки вони здатні вистояти. А ще ця збірка про те, що болить Жадану та всім українцям — війну, ідентичність, людські стосунки та боротьбу за свободу. «Псалом авіації» озвучений Сергієм Жаданом та переносить слухача у вир подій, які описані у поезіях.

«Подолати минуле. Глобальна історія України» | Ярослав Грицак

15-річна робота Ярослава Грицака розвінчує міфи, стереотипи та ілюзії про Україну, а ще вписує її у світовий історичний контекст. Грицак спонукає дивитися в минуле і вирішити, чого ми хочемо в майбутньому. Це саме та історія, якої багатьом не вистачило в школі чи універі — без сухої констатації дат і подій, а з живим аналізом, що допомагає усвідомити себе частиною нації.


Читайте також: Добірка 17 українських телеграм-каналів про кіно

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024