Головна
>
Кіно
>

«Історія Маріуполя є символом усього, що відбувається, символом боротьби, символом віри»: «20 днів у Маріуполі» отримав нагороду BAFTA

«Історія Маріуполя є символом усього, що відбувається, символом боротьби, символом віри»: «20 днів у Маріуполі» отримав нагороду BAFTA

18 лютого Британська академія кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) провела свою 77 церемонію нагородження, на якій стрічка Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм». Окрім Чернова на сцену за нагородою піднявся фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. 

Фото: Getty Images

«Моє виживання та доля цього фільму залежали від вас, але це не про нас. Це про Україну. Це про маріупольців. Я хочу зосередитися на цьому. Вчора впало ще одне українське місто. Росія окупувала Авдіївку і багато міст перед цим. Тому історія Маріуполя є символом усього, що відбувається, символом боротьби, символом віри, і дякую вам за те, що ви підсилили наш голос і давайте просто продовжувати боротися», — сказав у своїй промові режисер Мстислав Чернов.

Рецензію на стрічку від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.

Кінопремію BAFTA називають британським аналогом «Оскара». «20 днів у Маріуполі» також був номінований у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», проте перемогу отримала стрічка Джонатана Ґлейзера «Зона інтересу». 

«20 днів у Маріуполі» — режисерський дебют для воєнного кореспондента Мстислава Чернова, який спільно з командою Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, відзняв кадри в окупованому Маріуполі. Протягом двадцяти днів вони зафіксували моменти війни, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші російські злочини.

Фільм «20 днів у Маріуполі» вперше був представлений глядачам на міжнародному кінофестивалі «Санденс» у США, де брав участь у конкурсі World Cinema Documentary. Під час світової прем’єри стрічка отримала «Приз глядацьких симпатій». Автори фільму також отримали Пулітцерівську премію за свій журналістський внесок. У 2023 році фільм був нагороджений спеціальною відзнакою Тіма Гетерінгтона на Sheffield DocFest у Великій Британії. Українська прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA, де він отримав нагороду за «Найкращий фільм» у Національному конкурсі та «Приз глядацьких симпатій». Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні в 2023 році, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

Фільм отримав номінацію на премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Церемонія нагородження відбудеться 11 березня


Читайте також: 23 найкращих українських альбоми 2023 року

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024