Головна
>
Кіно
>

Союз кінотеатрів України закликає переглянути та доопрацювати законопроєкт про скасування українського дубляжу

Союз кінотеатрів України закликає переглянути та доопрацювати законопроєкт про скасування українського дубляжу

Союз кінотеатрів України звернувся з листом до президента з вимогою переглянути законопроєкт № 9432 Про застосування англійської мови в Україні. Це пов‘язано із пунктом про статус англійської мови в кіно, згідно з яким до 2027 року всі англомовні фільми в кінотеатрах показуватимуть в оригіналі з субтитрами українською. Про це повідомляє видання NV, яке ознайомилося з текстом листа.

Зокрема, в листі йдеться, що така норма закону означатиме відмову від дубляжу англомовних фільмів українською мовою в кінотеатрах. У Союзі вважають, що це призведе до закриття студій дубляжу, втрати фахівців, звільнення акторів, що займаються дубляжем, а також втрати авдиторії через ускладнене сприйняття. Окрім того, є ризик зростання споживання піратського та російськомовного контенту.

А якщо втрата авдиторії становитиме понад 60%, це призведе до закриття кінотеатрів, вважають у Союзі. Водночас, нововведення зачепить понад 80% фільмів, що виходять в український прокат, а це обмежуватиме функціювання української мови як державної.

Відтак, Союз кінотеатрів України закликає не ухвалювати законопроєкт № 9432 в нинішньому вигляді і доопрацювати його. Зокрема, додатково заохочувати кінотеатри, дистриб‘юторів і глядачів переглядати фільми англійською мовою з українськими субтитрами.

Про що йдеться у законопроєкті, як на нього відреагувала громадськість та безпосередньо Мінкульт і чи справді його прийняття матиме негативний валив на українську кіноіндустрію — читайте у матеріалі за посиланням.


Читайте також: Держкіно визнало недійсним закон про реорганізацію Довженко-Центру

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024