Головна
>
Література
>

Культурні діячі звернулись до Зеленського з проханням підписати книжкові закони

Культурні діячі звернулись до Зеленського з проханням підписати книжкові закони

У мережі Facebook на сторінках відомих українських культурних діячів відбувся флешмоб #ПідписатиКнижковіЗакони. У спільній заяві вони закликають Президента підписати закони, які регулюють друк російських авторів й переклади літератури, ввезення книжок з Росії та стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження.

У заяві йдеться про законопроєкти 6287 і 7459, які стосуються видавничої сфери та книготоргівлі, а також про законопроєкт 7273д, який забороняє російську музику в українських медіа та громадських місцях. Вони були ухвалені Верховною Радою ще 19 червня.

«Всі вони ухвалені консенсусом у понад 300 голосів і отримали підтримку абсолютно всіх фракцій і груп парламенту. Жоден депутат не проголосував проти і не утримався.
Така неймовірна одностайність парламенту і широка підтримка в суспільстві цих законів, здавалося б, не залишають сумніву, що вони будуть швидко підписані і працюватимуть на благо України.
Проте 15 днів, відведених Конституцією для підписання законів Президентом, минули, і підписаний лише один з них: 7273-д, який забороняє гастролі й публічне відтворення фонограм та кліпів російських співаків, збільшує частку української мови й українських пісень на радіо і забороняє акустичне насильство на транспорті»
— зазначають у заяві.

Нагадуємо, що законопроєкт 7459 забороняє ввезення книжок із території держав-агресорів, видання й розповсюдження книг російською мовою, а також публікацію літератури, написаної громадянами РФ.

Законопроєкт 6287 націлений на допомогу книготоргівлі, зокрема, держава має забезпечити виплату компенсацій на оренду приміщень українським книгарням (у розмірі до 20% доходу) та видачу спеціальних сертифікатів для дітей віком 14 років на придбання книг.

«Сам факт, що в такій однозначній ситуації, де з одного боку — український інтерес, національна безпека, одностайна підтримка книжкової галузі, суспільства і парламенту, а з іншого — інтереси держави-агресора і її п’ятої колони в Україні, закони досі не підписані, не може не турбувати».

Заяви, у себе на сторінці у Facebook, опублікували Ірма Вітовська, Оксана Забужко, Галина Крук, Андрій Кокотюха, Володимир В’ятрович та інші.


Читайте також: Видавництво «Човен» видасть книгу репортажів про Сєверодонецьк

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024