Головна
>
Новини
>

Обшуки в Довженко-центрі: як реагує культурна спільнота

Обшуки в Довженко-центрі: як реагує культурна спільнота

10 листопада у приміщення Довженко-Центру з обшуками прийшли правоохоронці: працівники поліції, прокуратури та СБУ.

Зібрали реакцію культурної на ці та інші дії відносно Довженко-Центру. 

Представники культурної спільноти обурені такими діями й прямо називають це рейдерством, а Держкіно — некомпетентною установою.


Українська кіноакадемія опублікувала заяву, у якій йдеться, що Держкіно викликає надто багато запитань і сумнівів. А в установі вимагають публічного звіту голови Держкіно Марини Кудерчук про діяльність відомства як мінімум за період від 12 березня 2022 року, коли Держкіно отримало нові повноваження й координується Кабінетом міністрів України.

«Річ у тім, що від початку російського повномасштабного вторгнення до України ми не зауважуємо жодних кроків профільної державної інституції з поновлення кіновиробництва в Україні та захисту кінематографістів, котрі опинилися без роботи й без розуміння, як діяти за зупинки розпочатих проєктів, як співпрацювати з європейськими фондами», — пояснюють в Українській кіноакадемії.

Кінокритик Сергій Тримбач пише, що стає очевидним те, що конкурс на посаду гендиректора Довженко-центру став доленосним для всієї української гуманітарної сфери:

Колишній гендиректор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко нагадує, що повторюється сценарій 2020 року: обшуки, силові дії.

Режисерка Ірина Цілик записала відеозвернення і закликала представників культурної спільноти, а також журналістів і усіх небайдужих не мовчати й називати речі своїми іменами: «Ми маємо відстояти Довженко-центр, а також відчуття власної гідності»

Режисер Дмитро Тяжлов пише, що в українському кіно досі відсутній суб’єкт (організація чи об’єднання), який здатний почати відстоювати свої права у суді. А Довженко-Центр — це тільки початок:

Продюсер Babylon13, кінооператор Андрій Котляр відреагував так:

Режисерка Надія Парфан сказала, що «кінологічна історія з ДержКіно України і Довженко-Центр: Dovzhenko Centre обеззброює більше за путіна і росію”

Акторка Римма Зюбіна оприлюднила відео, у якому пояснює, що не так з Мариною Кудерчук.

Кіноспільноту підтримало і видавництво «Дух і Літера», яке написало, що «немає принципової різниці між ракетним ударом по музею Григорія Сковороди, пограбуванням Херсонського художнього музею і руйнацією кіноархівної установи, спланованою чиновниками Держкіно».

Об’єднання Вавилон13 висловило свою підтримку ще у серпні: 


Нагадуємо, у серпні Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру та передачу усіх його колекцій та майна державній установі «Науковий центр кінематографії України», про діяльність якої немає жодної публічної інформації.

17 серпня на сайті Кабінету Міністрів України опублікували петицію про скасування реорганізації Довженко-Центру. Вона зібрала потрібні 25 000 голосів і отримала відповідь Кабміну: там вважають, що Довженко-Центр «нерентабельно використовує активи», а доходи від його діяльності не покривають операційних витрат, через що установа є збитковою.

Така відповідь обурила представників Довженко-Центру, вони заявили, що у відповіді повторені усі маніпулятивні тези ДержКіно.

2 листопада Держкіно відсторонило в.о. гендиректорки «Довженко-Центру» Олену Гончарук від роботи, призначивши натомість Юлію Каждан, яка до цього займалася кінологічним центром, бухгалтерським обліком та навіть консультаціями з гіпнотерапії.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024