Головна
>
Література
>

Які електронні книги найчастіше читають українці: дослідження «Книгарні “Є”»

Які електронні книги найчастіше читають українці: дослідження «Книгарні “Є”»

Мережа книжкових магазинів «Книгарня “Є“» провела опитування та проаналізувала продажі  електронних книг в Україні. За даними аналітиків, читачі віддають перевагу працям українських сучасників, тоді як в книгарнях найпопулярніші книги — зарубіжних авторів. 

«За останній рік попит на електронні книжки зріс більш ніж вдвоє. Цій тенденції є кілька пояснень – крім загального зростання ринку, все більше українців цінують зручність читання на гаджетах, адже не треба, наприклад, брати важку книгу в подорож. Також електронні книги зазвичай дешевші, ніж паперові версії, і отримати їх можна в будь-якій точці світу вже за лічені хвилини після покупки. А ще електронна книжка завжди є в наявності, тоді як друковані примірники можуть закінчуватись, а додрук чекати довго», – розповіла директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні “Є”» Лариса Гужвинська.

У підсумку першого кварталу 2024 року найбільш популярною «електронкою» стала книга «Я бачу, вас цікавить пітьма» від Ілларіона Павлюка. На другому та третьому місцях знаходяться книги з психологічної літератури: «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією» та «Для стосунків потрібні двоє» від Володимира Станчишина. Ще один український автор, Андрій Сем’янків, зі своєю книгою «Танці з кістками», займає четверте місце. П’ятірку лідерів закриває книга Тімоті Снайдера «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка».

Фото: Видавництво Старого Лева

Аналіз «Книгарні “Є”» показав, що покупці електронних книг найчастіше віддають перевагу творам українських сучасників: кожна шоста куплена «електронка», що практично втричі більше, ніж продажі паперових книг. Серед любителів читати на гаджетах значно більше прихильників української літератури, ніж фанатів психологічних творів, детективів чи фантастики. Однак попит на сучасну зарубіжну прозу між електронними та паперовими книжками майже однаковий.

За результатами опитування серед клієнтів «Книгарні “Є”», визначили, що смартфон є найбільш популярним пристроєм для читання книг. 63% покупців «електронок» використовують екрани своїх телефонів для читання, у той час, як 21% користуються спеціальними рідерами. 12% опитаних читають з планшетних комп’ютера, а 4% вибрали для читання ноутбуки та інші пристрої.


Читайте також: «Це місце поєднує літери, сенси й людей», — видавчиня Катерина Носко про «Мистецьку бібліотеку» у Львові

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024